Hlavní navigace

chleba

Aplikace ukáže, které potraviny jsou fér

Pomocí aplikace FÉR potravina snadno zjistíte, co přesně jste měli třeba dnes ke snídani. Možná se budete divit. Podívejte se i na další novinky týdne.

Lenka Krbcová

20. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Když chleba, tak se záparou

Zápara a omládek zlepšují vlastnosti chleba a pečiva. Jde o tradiční technologie používané v pekařině, ke kterým se naštěstí někteří pekaři znovu vracejí.

Petr Havel

9. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Prodejna s pekárnou, z naší pekárny… Podobná označení slouží jako marketingový nástroj, který má vzbudit dojem, že jde o pečivo upečené přímo na místě. To ale většinou není pravda.

Petr Havel

3. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

5 chlebových paradoxů

Pekař nepeče, ale rozpéká. Při zdravé výživě zapomínáme na zdravý chléb. Ceny rostou, chleba stojí stejně nebo míň. Vzýváme kvasový chleba, jíme drožďový…

Petr Havel

20. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jak to doopravdy bylo s kvasem a droždím v chlebu

Taky máte zažité, že kvasový chléb je ten dobrý a ten s droždím špatný? Že malý výrobce peče kvalitní chléb s kvasem a velký… Budete asi překvapeni, jak tomu bylo a je ve skutečnosti.

Lenka Krbcová

21. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 13 minut

Naše Toustárna: Zaměřujeme se na čerstvé jídlo do stovky

Potřebujete lehký oběd, větší sváču, nebo vám jen docházejí zásoby v chlebníku? Zkuste podnik Naše Toustárna, kterou před dvěma lety založil Honza Demuth. Přestože dlouhá léta vlastnil reklamní agenturu, dnes je z něj holešovický pekař, který peče i toustový chleba.

Kateřina Čepelíková

19. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Proč se žitný chléb peče jen ve formách?

Žitný chléb pečený jako pecen pšeničného chleba? To nejde. Kulatý žitný chléb sice v obchodech najít můžete, ale není pečený bez formy. Za všechno může lepek.

Redakce

16. 5. 2017 17:00
Doba čtení: 2 minuty

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

Pšenici v Koláčkově pekárně nehledejte. Tady na severu Čech se peče jenom z žita, pěkně po staru za pomoci třístupňově vedeného kvasu. Pan Koláček tu s dcerou vyrábí nejen koláče, ale hlavně chleba, který chutná a vydrží.

Kateřina Čepelíková

16. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 7 minut

Učí péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem, přestože má celiakii

Gabriela Hradecká je jistě českým unikátem, jako celiak, tedy člověk, který nesmí konzumovat potraviny obsahující lepek, obráží republiku se svým kurzem kváskového pečení. Peče z pšeničné, žitné i špaldové mouky a neochutnává, dá si jedině, když pořádá kurz bezlepkového pečení.

Kateřina Čepelíková

23. 11. 2016 0:00
Doba čtení: 7 minut

Průzkum tvrdí, že jíme více sladkého pečiva, pekaři s tím nesouhlasí

Svaz pekařů dlouhodobě upozorňuje na propad ve spotřebě chleba a na větší zájem o sladké pečivo, potvrdil to i velký průzkum o nákupním chování domácností. Dotázaní pekaři to tak jednoznačně nevidí.

Kateřina Čepelíková

14. 11. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Padl rekord: Na jednom místě se sešlo 102 druhů chleba

Z kvasu i droždí, s chia i ořechy, semínkové i celožitné, řemeslné, podmáslové, kmínové, staročeské i cechovní, takové chleby byly k vidění na oslavách dne chleba, kde padl rekord – sto dva druhů chleba na jednom místě.

Kateřina Čepelíková

24. 10. 2016 10:14
Doba čtení: 1 minuta

Co je tak super na superchlebu

Vyhlášené Pekařství Jan Mašek ve Smržovce peče dva druhy chleba z mouky, která je na rozdíl od mnoha jiných skutečně celozrnná.

Petr Havel

12. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Když je v akci pivo a cukr, prodá se v obchodě o 15 000 rohlí­ků víc

Kolik toho dneska pekaři upečou? Záleží na mnoha zdánlivě banálních okolnostech. Třeba kolikátého je, jestli se blíží svátek nebo mají v supermarketu slevu na pivo.

Kateřina Čepelíková

30. 5. 2016 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Každý Čech loni snědl čtyřicet kilo chleba za tisíc korun

V Česku je sedm stovek pekáren, které napečou milion pecnů chleba denně. Že chleba nejíte? Stejně jste ho dle statistiky loni snědli celých čtyřicet kilogramů.

Redakce

20. 10. 2015 15:11
Doba čtení: 2 minuty

Jak dosáhnout, aby chleba vydržel 14 dnů

Chléb s dlouhou trvanlivostí lze vyrobit i bez chemie. Díky přírodnímu konzervantu vydrží i dva týdny – chutný a bez plísně.

Petr Havel

5. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Dobrý chleba dělá jen dobrá mouka

Jsou informace, které se ke spotřebiteli nedostanou. Třeba tzv. pádové číslo, jež určuje kvalitu pšenice, potažmo mouky. Ale i pro laiky máme pár tipů, jak poznat kvalitní surovinu pro domácí pečení.

Petr Havel

31. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Chcete odlišit chléb z žitného kvásku? Šance by tu byla

Návrh na označování chlebů z kvasu byl, navzdory přání zákazníků, smeten ze stolu. Doufejme, že dočasně. Stalo se tak kvůli tlaku výrobců, kteří kvásek při výrobě chleba nepoužívají.

Petr Havel

7. 3. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Éčka v chlebu jsou daní za trvanlivost

„Klasický“ chléb vyráběný tradičním způsobem z žitného kvasu nezmizel, ale je v menšině. Na trhu má zhruba třetinu. Konkurují mu „vylepšené“ chleby, což se projevuje i na cenách.

Petr Havel

30. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jedlé etikety dělají i z chleba nosič reklamy

Je to paradox: obal prodává i u nebaleného zboží. Zvýraznit mezi jinými svůj bochník nebo housku umožňují etikety z jedlého papíru. Jde o trend, nebo experiment s nejistým výsledkem?

Petr Havel

28. 8. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Žitný celozrnný chléb má výjimečnou chuť po povidlech

Žitu nebyla věnována taková šlechtitelská pozornost, proto je svou podstatou bližší původní plodině než například pšenice. Jeho nutriční hodnota je velmi vysoká a má i léčebné účinky.

Hana Bačíková

8. 7. 2013 0:05
Doba čtení: 4 minuty

Kamut pšenice nejenom chutná jinak

Kamut je příbuzný starověké tvrdé pšenice. Jeho složení je ale pro člověka vhodnější a chuť je sladší. Na našem trhu najdete kamut chléb, těstoviny, kuskus, a také běžné pečivo.

Hana Bačíková

4. 7. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kvalitu chleba poznamenává hon za nízkou cenou

Tradiční chléb se rodí den a půl. Rychlovka hotová přes noc nemůže dosáhnout klasické chuti a vůně, ani trvanlivosti. Některé trendy ve výrobě chleba jsou slibné, jiné budí rozpaky.

Petr Havel

11. 6. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Auta se dají dovézt z Číny, kvalitní chléb těžko

ROZHOVOR – Chleba je zapotřebí vyrábět tam, kde se také konzumuje. „Zdokonalovat můžeme třeba ta auta, ale při výrobě chleba bych byl konzervativní,“ říká pekař Ladislav Teisler.

Petr Havel

22. 5. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Do pečiva se derou nové složky. Šanci uspět ale nemají

Pšenice a žito i nadále zůstávají hlavními surovinami při pečení chleba, společnost jim však chtějí dělat i amarant, quinoa, konopí nebo chia semena. Proč, když se to nevyplatí?

Kateřina Čepelíková

4. 2. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem

Pročítat se složením všech potravin, které skončí v nákupním vozíku, stojí fůru času. Usnadnit práci vám pomůže logo CEFF, kterým byly oceněny další potraviny bez chemie.

Kateřina Čepelíková

31. 1. 2013 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Vykrmte si v lednici kvásek na domácí chleba

Už vás nebaví jíst chleba, kterého se stěží dotkne ruka pekaře? Zkuste si upéct vlastní, z žitného kvásku, který se zdarma rozdává po celé České republice. Stojí za tím pecempecen.cz.

Kateřina Čepelíková

28. 1. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kdo si mastí kapsu na chlebu? Pekaři to nejsou

Chleba se po šedesáti letech našeho odříkání trochu víc prodává. Žádný zázrak to ale není. Chceme chleba, který umějí prodávat jen řetězce, ale vyrobit ho za desetikorunu neumí nikdo.

Kateřina Čepelíková

30. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kateřina Cajthamlová: Spotřebitel je líný krájet chleba

Domácí pekárny prý mohou za ohromný pokles spotřeby chleba. „Nesmysl,“ říká Kateřina Cajthamlová, „ženy doma nevaří, natož aby pekly chleba.“ Důvod je mnohem prozaičtější.

Kateřina Čepelíková

22. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Na pranýři visí dalších 41 závadných potravin

Potravinynapranyri.cz za poslední měsíc našly plesnivé piškoty, chleba, oslizlé párečky a klobásy. Výjimkou nebyly ani plesnivé arašídy. Jaké jsou ty konkrétní výrobky a obchody?

Kateřina Čepelíková

19. 10. 2012 12:58
Doba čtení: 3 minuty

Jak se při koupi chleba nenapálit

Víte, jak poznat v obchodě ten nejlepší chléb bez rozblácené střídky? Jak ho doma uchovat, aby vydržel co nejdéle? Tipy a triky v zmrazování chleba poskytne Svaz pekařů a cukrářů.

Kateřina Čepelíková

18. 10. 2012 13:00
Doba čtení: 3 minuty