Hlavní navigace

chléb

Pekařství Paul: Denně zpracujeme až tunu těsta

Francouzské pekařství Paul je na českém trhu deset let. Začínali s rozpečeným pečivem a jednou prodejnou. My jsme zjišťovali, co se od té doby změnilo i jak se liší jejich croissant od toho ze supermarketu.

25. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zdravé přílohy: Je žito lepší než pšenice?

Pokračování seriálu o přílohách je tentokrát věnováno žitu. Najdeme ho v pečivu i chlebu, z žitné mouky si můžeme připravit knedlíky nebo placky, žito lze zakoupit i jako celé zrno, které se dá použít místo klasické přílohy. Existují dokonce i žitné těstoviny.

18. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejprodávanějším chlebem je Šumava. Jak se vyrábí?

Přestože je dnes na trhu nepřeberná škála chlebů od světlých gumových po celozrnné se správně vypečenou kůrkou, na špici prodejů se stále drží klasická Šumava. V čem spočívá její kouzlo?

17. 10. 2017 11:00
Doba čtení: 2 minuty

9 otázek a odpovědí: O kvalitním chlebu

Dnes můžeme vybírat mezi tolika druhy chleba, že si snad každý přijde na své. Jak poznáme ten, který je vyroben přírodním kvasem? Podle čeho vybírat chleba v obchodě? Jak ho správně skladovat?

Doba čtení: 5 minut

Bramborový chléb je chleba s bramborovou kaší

Recepty na bramborový chléb jsou žádané, ale hotový bramborový chleba od pekaře se v obchodech hledá těžko. To by se mohlo změnit. Jaké jsou jeho výhody?

Doba čtení: 2 minuty

Proč máme prasklý chléb nejraději?

Také si v obchodě vybíráte chléb podle velikosti praskliny? A čím větší, tím lepší? Dobře děláte, díky prasklině jsou tyto chleby totiž chutnější.

Doba čtení: 2 minuty

Čech sní průměrně 759 kilo jídla za rok. Víme, co přesně

Kolik čeho sníme? Český statistický úřad vytvořil prezentaci, ze které je patrné, jak se mění naše stravovací zvyky v průběhu uplynulých šedesáti pěti let.

7. 12. 2015 15:17
Doba čtení: 2 minuty

Každý Čech loni snědl čtyřicet kilo chleba za tisíc korun

V Česku je sedm stovek pekáren, které napečou milion pecnů chleba denně. Že chleba nejíte? Stejně jste ho dle statistiky loni snědli celých čtyřicet kilogramů.

20. 10. 2015 15:11
Doba čtení: 2 minuty

Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Pořádek v lednici vám ušetří čas při hledání, ale i energii. Víte, co do lednice patří a na jaké místo?

10. 9. 2015 11:33
Doba čtení: 3 minuty

Jak dosáhnout, aby chleba vydržel 14 dnů

Chléb s dlouhou trvanlivostí lze vyrobit i bez chemie. Díky přírodnímu konzervantu vydrží i dva týdny – chutný a bez plísně.

Doba čtení: 3 minuty

Návrat ječmene. Je jiný než kdysi

V současnosti představuje ječmen pěstovaný na našich polích především významnou surovinu k výrobě tekutého chleba – tedy piva. V minulosti bylo ale potravinářské využití ječmene daleko širší.

Doba čtení: 3 minuty

Dobrý chleba dělá jen dobrá mouka

Jsou informace, které se ke spotřebiteli nedostanou. Třeba tzv. pádové číslo, jež určuje kvalitu pšenice, potažmo mouky. Ale i pro laiky máme pár tipů, jak poznat kvalitní surovinu pro domácí pečení.

Doba čtení: 3 minuty

Před dvaceti lety jsme jedli 2× více hovězího než dnes

Za posledních dvacet let se leccos změnilo. I v potravinářství a spotřebě konkrétních potravin. Jíme více ryb a méně sádla, jak nám odborníci radí? Stoupá spotřeba chleba a zeleniny?

Doba čtení: 4 minuty

Honza Šmikmátor napekl stovky chlebů. Naučí to i vás

Upéct chleba není věda. Zkušený pekař objasní všechny záludnosti spjaté s jeho přípravou, kynutím i pečením. Pak už si na vlastní chleba troufnete i vy.

Doba čtení: 7 minut

Co babičky vyráběly a my kupujeme v supermarketu

Jsme tak zhýčkaní. V obchodu si koupíme krabičku, vložíme ji do mikrovlnky. Cink. A večeře je na stole. Představuju si, co by na to řekla moje babička.

Doba čtení: 4 minuty

Chcete odlišit chléb z žitného kvásku? Šance by tu byla

Návrh na označování chlebů z kvasu byl, navzdory přání zákazníků, smeten ze stolu. Doufejme, že dočasně. Stalo se tak kvůli tlaku výrobců, kteří kvásek při výrobě chleba nepoužívají.

Doba čtení: 4 minuty

Éčka v chlebu jsou daní za trvanlivost

„Klasický“ chléb vyráběný tradičním způsobem z žitného kvasu nezmizel, ale je v menšině. Na trhu má zhruba třetinu. Konkurují mu „vylepšené“ chleby, což se projevuje i na cenách.

Doba čtení: 5 minut

Žitný celozrnný chléb má výjimečnou chuť po povidlech

Žitu nebyla věnována taková šlechtitelská pozornost, proto je svou podstatou bližší původní plodině než například pšenice. Jeho nutriční hodnota je velmi vysoká a má i léčebné účinky.

Doba čtení: 4 minuty

Kamut pšenice nejenom chutná jinak

Kamut je příbuzný starověké tvrdé pšenice. Jeho složení je ale pro člověka vhodnější a chuť je sladší. Na našem trhu najdete kamut chléb, těstoviny, kuskus, a také běžné pečivo.

Doba čtení: 4 minuty

Kvalitu chleba poznamenává hon za nízkou cenou

Tradiční chléb se rodí den a půl. Rychlovka hotová přes noc nemůže dosáhnout klasické chuti a vůně, ani trvanlivosti. Některé trendy ve výrobě chleba jsou slibné, jiné budí rozpaky.

Doba čtení: 4 minuty

Auta se dají dovézt z Číny, kvalitní chléb těžko

ROZHOVOR – Chleba je zapotřebí vyrábět tam, kde se také konzumuje. „Zdokonalovat můžeme třeba ta auta, ale při výrobě chleba bych byl konzervativní,“ říká pekař Ladislav Teisler.

22. 5. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Do pečiva se derou nové složky. Šanci uspět ale nemají

Pšenice a žito i nadále zůstávají hlavními surovinami při pečení chleba, společnost jim však chtějí dělat i amarant, quinoa, konopí nebo chia semena. Proč, když se to nevyplatí?

Doba čtení: 5 minut

Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem

Pročítat se složením všech potravin, které skončí v nákupním vozíku, stojí fůru času. Usnadnit práci vám pomůže logo CEFF, kterým byly oceněny další potraviny bez chemie.

Doba čtení: 3 minuty

Vykrmte si v lednici kvásek na domácí chleba

Už vás nebaví jíst chleba, kterého se stěží dotkne ruka pekaře? Zkuste si upéct vlastní, z žitného kvásku, který se zdarma rozdává po celé České republice. Stojí za tím pecempecen.cz.

28. 1. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kdo si mastí kapsu na chlebu? Pekaři to nejsou

Chleba se po šedesáti letech našeho odříkání trochu víc prodává. Žádný zázrak to ale není. Chceme chleba, který umějí prodávat jen řetězce, ale vyrobit ho za desetikorunu neumí nikdo.

Doba čtení: 5 minut

Kateřina Cajthamlová: Spotřebitel je líný krájet chleba

Domácí pekárny prý mohou za ohromný pokles spotřeby chleba. „Nesmysl,“ říká Kateřina Cajthamlová, „ženy doma nevaří, natož aby pekly chleba.“ Důvod je mnohem prozaičtější.

Doba čtení: 4 minuty

Na pranýři visí dalších 41 závadných potravin

Potravinynapranyri.cz za poslední měsíc našly plesnivé piškoty, chleba, oslizlé párečky a klobásy. Výjimkou nebyly ani plesnivé arašídy. Jaké jsou ty konkrétní výrobky a obchody?

Doba čtení: 3 minuty

Jak se při koupi chleba nenapálit

Víte, jak poznat v obchodě ten nejlepší chléb bez rozblácené střídky? Jak ho doma uchovat, aby vydržel co nejdéle? Tipy a triky v zmrazování chleba poskytne Svaz pekařů a cukrářů.

Doba čtení: 3 minuty

„Jak dlouho budeme čekat, až potraviny začnou zabíjet jako metanol?“

Prezident výživových poradců ČR, Ivan Mach, zaslal serveru Vitalia.cz své vyjádření k prohibici i ke kvalitě potravin v českých obchodech. Zároveň vyzval stát k zodpovědnosti za nastalou situaci. Přečtěte si jeho plné znění. Čekat na další osudný omyl výrobců potravin? Už mi to nedá…Prý se podvodníci z pančovací mafie dopustili osudného omylu, a proto začali umírat lidé na otravu metanolem. Nevidím totiž zásadní rozdíl mezi podvody ve výrobě a prodeji potravin, jak zase potvrzuje nová zpráva…

Doba čtení: 2 minuty

Kvalitní chléb v domácí pekárně neupečete

Výhody domácího chleba? Voní a navíc je opravdu čerstvý a teplý. To je ale zřejmě všechno. V domácí pekárně nelze upéci chléb ani kvalitní, ani nutričně optimální, ani déle nevydrží.

Doba čtení: 5 minut