Hlavní navigace

bezpečnost potravin

Optimální teplota při grilování a jak ji poznat

Co grilovat a na jakém grilu… to všechno je jistě důležité. Zásadní je však teplota a doba grilování. Je dobré vědět, že teplota uvnitř masa a na grilu se liší.

Petr Havel

18. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tuzemák smí používat „rumové aroma“ dalších pět let

Ministerstvu zemědělství se podařilo po složitých vyjednáváních prodloužit o pět let stávající výjimku používání „rumového aroma“ do tradičního alkoholického nápoje typu tuzemák.

Redakce

17. 4. 2018 14:40
Doba čtení: 1 minuta

Zákaz tuzemáku kvůli údajné rakovině? Stejná látka je i v ovoci

Případný zákaz aromatu v tuzemáku, který nyní řeší Evropská unie, je nesystémové řešení.

Petr Havel

13. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nechutné kakaové boby. Chtěli byste z nich čokoládu?

SZPI ve spolupráci s Celní správou nevpustila na trh 22 tun plesnivých kakaových bobů.

Redakce

9. 4. 2018 17:18
Doba čtení: 1 minuta

Test: V balených vodách jsou mikroplasty. Nikdo neví, kde se berou

Testy nejnovějšího výzkumu, provedeného ve Velké Británii novinářskou organizací Orb Media, zkoumaly nejrůznější světové značky balené vody. Výsledky bohužel ukázaly, že až na výjimky obsahují malé kousky plastu.

Kristina Vacková

2. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Potraviny se dají jíst mnohem déle, než uvádí datum

Plýtvání potravinami by snížilo lepší značení doby spotřeby. Jogurty lze jíst bez obav i po datu použitelnosti, tvrdí například šéf potravinářské komory.

Petr Havel

14. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Potraviny, které jsou pro jednoho lék, ale pro druhého jed

Konzumace jedné a té samé potraviny může být pro někoho naprosto bezproblémová, přitom u druhého zapříčiní vážné potíže.

Martin Škába

10. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

V centru Brna je bistro plné švábů. Inspektoři natočili jejich úprk

Náměstí Svobody je hlavní náměstí Brna, leží v samém centru historického jádra města. Najdete tu obchodní pasáže i výstavní paláce. A asijské bistro plné živého i uhynulého hmyzu, mastnoty a špíny.

Redakce

13. 2. 2018 13:11
Doba čtení: 1 minuta

Navrch huj, vespod – to jste ještě neviděli

Příšerný hygienický stav v Hostinci Knínice aneb myšička v hrnečku a plíseň v lednici – tak komentují i otrlí inspektoři kontrolu restaurace na Vysočině.

Redakce

18. 1. 2018 12:56
Doba čtení: 1 minuta

Módní „raw voda“ – předražená i nebezpečná

Hlavně, že je přírodní… bohužel u vody neplatí. Přirozená voda z přírody může představovat vyšší rizika než kohoutková. I když si říká „raw“.

Petr Havel

17. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Klobásy patří do lednice. Takhle se prodávat nesmí

Prodávat masné výrobky bez přikrytí a bez uchování při určených teplotách není možné. I tak ale nedávno inspektoři narazili na prodejce, který se bez lednice i bez dokumentů potřebných k prodeji obešel. A není to případ ojedinělý.

Redakce

15. 1. 2018 12:30
Doba čtení: 1 minuta

Bakterie v ledu – problém se týká poloviny vzorků

Téměř polovina hodnocených ledů do nápojů v restauracích nesplnila zdravotní a hygienické limity, informuje SZPI. Obsahovaly například bakterie E. coli a enterokoky.

Redakce

11. 1. 2018 16:15
Doba čtení: 1 minuta

Ovocný příkrm obsahuje zbytky čistidla

dm drogerie stahuje z prodeje dětskou přesnídávku „babylove BIO ovocný příkrm, jahoda, malina & jablko“. Pokrmy pro děti od ukončeného čtvrtého měsíce mohou obsahovat zbytky čisticího prostředku s obsahem chloru.

Redakce

11. 1. 2018 11:27
Doba čtení: 1 minuta

dTest ověřil, jak přesně měří tester dusičnanů. Je to bída

„Šokující video o zelenině a ovoci“ není zas tak šokující. Poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici v našich obchodech, která se nedávno šířila internetem, je postavená na nepřesném měření.

Redakce

9. 1. 2018 14:00
Doba čtení: 3 minuty

Máme se bát fosfátů v potravinách? Kebabem to nekončí

Obecně platná odpověď na výše položenou otázku zřejmě zní – částečně ano. Největší riziko příjmu těchto látek z potravy do lidského organismu ale nepředstavují masné výrobky, které byly v poslední době s fosfáty, kvůli „kauze kebab“, spojovány.

Petr Havel

8. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Fritování: Vyměňují restaurace a stánky olej včas?

Pražští hygienici kontrolovali kvalitu olejů při fritování ve stravovacích zařízeních. Sledovali také dodržování vhodných teplot a výměnu olejů. Došli k jiným závěrům než nedávno potravinářská inspekce.

Redakce

6. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejhorší potraviny roku 2017

Přinášíme tradiční přehled závadných potravin uplynulého roku. I letos bylo nejvíce nálezů ve skupině masných výrobků a vín. Kteří prodejci a výrobci potravin skončili na pranýři?

Lenka Krbcová

4. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Veterináři zkontrolovali desítky chovů kvůli pesticidům

Stovky vyšetření masa, mléka, vajec či medu přinesly dobrou zprávu pro české chovatele a spotřebitele. Tři rozsáhlé kontrolní akce veterinární správy nezjistily žádné zbytky pesticidů v produktech z českých chovů.

Redakce

13. 12. 2017 9:35
Doba čtení: 2 minuty

Na tyhle pozor, nabízejí nelegální potraviny

Nelegální výrobny i prodejny potravin představují riziko. Veterináři v poslední době odhalili hned několik případů. Jak je sami poznáte?

Redakce

29. 11. 2017 22:18
Doba čtení: 4 minuty

Řetězce prodávaly nebezpečnou slaninu

Veterinární inspekce varuje spotřebitele, kteří by měli doma slaninu od slovenského výrobce. Obsahuje listerie.

Redakce

28. 11. 2017 13:28
Doba čtení: 1 minuta

Akrylamid v jídle: Čím propečenější, tím hůř

Brambory či chléb s tmavě opečenou kůrkou, pražená káva, smažené chipsy… Jak informuje časopis dTest, čím propečenější, tím škodlivější. Nyní je šance na změnu, výrobci dostali návod na snížení množství toxického akrylamidu v potravinách.

Redakce

28. 11. 2017 10:50
Doba čtení: 4 minuty

Potraviny s chlorem: Chceme hygienu – dostaneme chemii

Zpráva o baby karotce ošetřované chlorem vzbudila před časem rozruch, obsahem chlorečnanů v ovoci a zelenině se dlouhodobě zabývá i potravinářská inspekce. Proč se chlor vůbec používá a jak moc vadí jeho zbytky v potravinách?

Petr Havel

27. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Zákulisí restaurací: tyhle radši zavřít, než otráví zákazníky

Bez jedné sto třicet. Tolik provozoven již mělo letos tak vážné problémy s bezpečností a hygienou, že je inspektoři museli uzavřít.

Redakce

21. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Rebarbora je většinu roku škodlivá

Příjemně kyselá, na koláči neodolatelná, v obchodech k mání prakticky celoročně. Proč tedy rebarboru na podzim a vlastně ani v zimě a na jaře nejíst? Radili jsme se s odborníky.

Kateřina Čepelíková

9. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Proč vadí právě český tuzemák? Je méně rizikový než dýchání

V aktuální kauze údajného rizika rumového aroma jsou důležité dvě otázky: Co skutečně řekl Evropský úřad pro bezpečnost potravin a proč je předmětem právě český rum?

Petr Havel

25. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Evropské unii vadí aroma v tuzemáku. Zakáže nám rum?

Český tuzemák prý obsahuje rakovinotvornou látku, proto její užívání hodlá Evropský úřad pro bezpečnost od příštího dubna zakázat. Má výrobce tuzemáku za rumový éter náhradu?

Redakce

22. 9. 2017 9:15
Doba čtení: 1 minuta

Otrava z hub: Proč je nám po houbách nejčastěji špatně

Jste si jistí, že sbíráte jen osvědčené druhy hub a nic se vám nemůže stát? I jedlé houby mohou ublížit – stačí je špatně upravit nebo třeba sbírat do igelitky. Za jak dlouho se objeví potíže a co dělat?

Tereza Víchová

22. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Ztratí veterináři kontrolu nad antibiotiky v chovech?

Antibiotika u zvířat určených ke konzumaci mají nyní pod kontrolou veterinární lékaři. Novela to chce nesmyslně změnit, amatérským „veterinářem“ by se mohl stát každý absolvent desetihodinového kurzu.

Petr Havel

20. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Polské vepřové maso Delux obsahovalo modrou fólii

Chalupářské vepřové maso Delux, které v obchodech patří mezi dražší konzervy, obsahovalo modrý plast. V obchodech už by být nemělo, ale doma ho mít ještě můžete. Jeho trvanlivost je totiž až do roku 2020.

Redakce

19. 9. 2017 11:58
Doba čtení: 1 minuta

Na český trh se dostává svinstvo coby zdraví prospěšná potravina, říká odborník

Goji neboli kustovnice čínská může zdraví poškodit, a ne zlepšit. Problém není v goji jako takové, ale v kvalitě, či lépe řečeno nekvalitě potraviny, dovážené do ČR.

Redakce

18. 9. 2017 14:26
Doba čtení: 3 minuty