Hlavní navigace

bezlepková dieta

Kukuřice z plechovky skutečně není vhodná příloha

Kukuřice jako příloha je dobrou volbou pro zpestření jídelníčku. Polenta, tortilla či kukuřičné chlebíčky mají své výhody, ale i nevýhody. U kukuřice z plechovky je pak problematický zejména značný obsah cukru.

Veronika Pourová

15. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.

Lenka Krbcová

6. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nejíte pohanku? Velká škoda

Pohanku můžeme připravit jako skutečně zdravou přílohu nebo ji chytře přidat do řady jídel. Vždycky nám to jen prospěje. Její účinky jsou překvapivé a recepty jednoduché.

Veronika Pourová

17. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Proč jíst merlík čilský, když roste i český

Merlík bílý je vlastně plevel a jeho výhodou je, že roste všude. Merlík všedobr si zase můžete vypěstovat ze semen. Hodí se na saláty, lze jej upravit podobně jako špenát či použít v řadě dalších receptů.

Petr Havel

11. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nabízeli bezlepkovou dietu plnou lepku. Inspekce je načapala

Garantují, že vám dodají krabičkovou dietu bez lepku, ale přitom by celiakovi poškodili tenké střevo. Společnost Adifit.cz nabízela bezlepkovou dietu, která obsahovala kvanta lepku.

Redakce

20. 6. 2016 14:56
Doba čtení: 2 minuty

Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

Bezlepková strava už dávno není jen o nákupu předraženého drobivého chleba nebo šunky bez mouky. Vařit se dá snadno, rychle a tak, že nikdo nic nepozná.

Redakce

13. 6. 2016 11:00
Doba čtení: 3 minuty

7× o celiakii: Může celiak pracovat v pekárně?

Módní je dnes býti nemocným, rozumějte býti člověkem, který stejně jako celiak vyřazuje z jídelníčku lepek. Dělá takový člověk dobře? Jak poznám, že jsem celiak?

Kateřina Čepelíková

10. 6. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Celiak může získat až šest tisíc ročně na bezlepkovou dietu

Při příležitosti Mezinárodního dne celiakie, který letos připadá na sobotu 21. května, zveřejnila naše největší zdravotní pojišťovna data vztahující se k tomuto onemocnění. Kolik je celiaků a kde získají největší příspěvek na nákup bezlepkových potravin?

Redakce

20. 5. 2016 10:12
Doba čtení: 2 minuty

Domácí dobroty bez lepku: Nad těmi nos neohrnete

Nemá ani celiakii ani alergii na lepek, přesto doma vaří zcela bezlepkově, a dokonce má i vlastní bezlepkovou pekárnu. Jak se Kateřina Jiroušková k životu bez lepku dostala a jak to, že její pečivo chutná skvěle?

Kateřina Čepelíková

9. 5. 2016 0:00
Doba čtení: 6 minut

Nemoc, kterou vymysleli pacienti, mění naše jídelníčky

Nezapamatovatelný a ošklivě znějící název „neceliakální glutenová senzitivita“ patří k onemocnění, které není ani celiakií, ani alergií na lepek. Přesto má pravděpodobně s konzumací potravin obsahující lepek něco společného.

Petr Havel

28. 4. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nechci na bezlepkové dietě vydělávat, říká restauratér

Asi jako jediná restaurace má dva druhy jídelních lístků: běžný a bez lepku. Obě varianty navíc stojí stejně. „Na bezlepkových jídlech mám menší marži, ale já nechci být ten, co nabízí jídlo bez lepku a drhne na tom peníze,“ říká Jakub Krischke. Proč to tedy dělá?

Kateřina Čepelíková

14. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce

Celiaci prý patří k těm nejdisciplinovanějším pacientům se speciální dietou. Hřešit by ale neměli ani o vánočních svátcích. I jednorázový dietní ústupek se může „zvrhnout“. Máme pro vás tipy, jak připravit bezlepkové vánoční cukroví i smaženého kapra.

Blanka Chocová

15. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Bezlepková dieta je podle akademiků nezdravá módní vlna

Úskalí bezlepkové diety se stalo hlavním tématem konference Akademie věd ČR.

Redakce

30. 11. 2015 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Nají se bezlepkář v běžné restauraci? Záleží na kuchaři

Jíst v restauraci bezlepkově je velký problém. Tak tahle věta platí spíš na malém městě, nebo tam, kde kuchař neví, že lepek je v krutonech a často i kečupu. Kde se tedy najíte bez lepku dosyta?

Kateřina Čepelíková

30. 11. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Restaurace Uhelna: Vaříme bezlepkově, ale nepoznáte to

Bezlepkové stravování je pro jedny módní trend, pro druhé „zas nějaký výmysl“, ale pro někoho nezbytnost. Nají se všichni u jednoho stolu, aniž by někdo prskal nebo lamentoval nad cenou? V Uhelně ano.

Kateřina Čepelíková

30. 11. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nová restaurace vaří zcela bez lepku

Restaurace Uhelna v Praze vychází vstříc celiakům a dalším lidem, kteří dodržují bezlepkovou dietu. Jídlo bez lepku je tu automatické.

Redakce

30. 10. 2015 11:05
Doba čtení: 1 minuta

5 diet pohledem lékaře

Potřebujete shodit dvě kila do svatebních šatů nebo třicet do plavek? Pokud nehodláte změnit životní styl, ale jen na dva měsíce zatnout zuby, přečtěte si názor lékařky na pět známých diet.

Kateřina Čepelíková

11. 8. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Co se stane celiakovi, když sní krajíc chleba?

Choroby, které souvisejí s působením lepku, lze shrnout pod pojem intolerance lepku. Je to hned několik nemocí s různými příznaky. Co udělá lepek nemocným, a nakolik je bezlepková dieta vhodná pro zdravé lidi?

Kateřina Čepelíková

29. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Příspěvky na bezlepkovou dietu: Celiaci berou pojišťovnu útokem

Na příspěvek pro celiaky láká největší zdravotní pojišťovna VZP. Lidé u ní na bezlepkovou dietu získali za tři týdny na příspěvcích více než za celý rok 2012.

Redakce

28. 7. 2015 10:26
Doba čtení: 2 minuty

Žaludy v kuchyni? Pochoutka jako od Rumcajse

Žaludy se v kuchyni jen tak nevidí. I naši předkové se k nim uchylovali spíše v době nouze. Žaludovka je přitom chutná náhražka kávy a se žaludovou moukou se dá slušně kouzlit.

Blanka Chocová

6. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Co jedí na Vánoce celiaci, vegetariáni a vitariáni

Tradice velí připravit na sváteční tabuli cukroví, ovoce, ořechy a hlavně bramborový salát a řízek či rybu. Co ale jedí lidé nemocní nebo alternativně se stravující?

Kateřina Čepelíková

10. 12. 2014 16:16
Doba čtení: 4 minuty

V restauraci chceme svého psa víc než WiFi

Internetové vyhledávání umožňuje sledovat trendy zákazníků. O jaké služby mají čestí hosté restaurací největší zájem? Vedou nekuřácké prostory, zahrádky a bezlepková dieta.

Redakce

1. 5. 2014 8:00
Doba čtení: 2 minuty

Nemocní celiakií mohou dostat příspěvek na bezlepkovou dietu

Bezlepkové potraviny bývají dražší, přitom pro nemocné s celiakií je důležité přísné dodržování diety. Některé zdravotní pojišťovny jim proto nabízejí příspěvek.

Lenka Krbcová

21. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Unikátní technologie umí bezlepkové pivo i z ječmene

Díky speciální technologii vyrábí Žatecký pivovar bezlepkové pivo z ječmene, nově i černé, zatímco jinak se do piv pro celiaky používají bezlepkové suroviny, třeba pohanka. A to není ono.

Petr Havel

11. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Hraška: moc dobrý návrat ke kořenům

Hraška představuje originální způsob konzumace hrachu. Unikátní český výrobek je připravený z přírodních produktů, neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Petr Havel

31. 1. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Teff – obilnina původem z Afriky neobsahuje lepek

Tradiční obilí půjde brzy do kytek. Lepek už každému leze krkem a přibývá celiaků. Na mouku se mele ledacos a objevují se i nové, dosud neznámé plodiny. Například teff.

Taťána Kročková

26. 11. 2013 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Herečka o celiakii: Důležité je vědět, že ji máte

Jana Krausová je jedním z tisíců Čechů, kteří trpí nesnášenlivostí lepku neboli celiakií. Pokud odhalíte včas příčinu potíží a upravíte svůj jídelníček, předejdete poškození zdraví.

Lenka Krbcová

25. 10. 2013 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Cizrna – jednička mezi luštěninami

Využití cizrny v kuchyni je díky vynikajícím vlastnostem a příjemné oříškové chuti široké, lze ji přidávat prakticky do všeho. Poslouží třeba jako přírodní jíška, k masu i do hummusu.

Hana Bačíková

26. 8. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Superpotravina quinoa je jídlo – chameleon

Chuťově se přizpůsobí ostatním ingrediencím. Obohatí jídelníček vegetariánům, veganům i při redukční dietě. Navíc ji mohou konzumovat i lidé s celiakií. Quinoa je nenápadná nutriční bomba.

Beáta Bačíková

12. 7. 2013 0:00
Doba čtení: 6 minut

Vegetariánům maso rozhodně nechybí. Mají jiné pochoutky

Sójové maso už díkybohu není jedinou alternativou pro vegetariány. Menu je naopak neskutečně pestré, jen to mnoho lidí neví. Seznamte se: klaso, tempeh, šmakoun, tofu, seitan, robi…

Taťána Kročková

5. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty