Všechny galerie Zpět

Fotogalerie: Jak se správně pije tequila

Tequila: Kolem mexické tequily vznikají stále nové mýty a rituály. V současné době například světem hýbe trend pít tequilu přímo ze solných kalíšků. Tequilu zároveň ale také obestírá mnoho polopravd a mylných představ.  Více v článkuDepositphotos.com
  • Tequila

    Tequila

    Kolem mexické tequily vznikají stále nové mýty a rituály. V současné době například světem hýbe trend pít tequilu přímo ze solných kalíšků. Tequilu zároveň ale také obestírá mnoho polopravd a mylných představ.

    Autor: Depositphotos.com

  • Tequila

    Tequila

    Tequila se nevyrábí z kaktusu, jak se věci neznalí pijáci často nesprávně domnívají. Jedinou vstupní surovinou pro tequilu je sukulent modrá agáve (latinsky Agave tequilana).

    Autor: Depositphotos.com

  • Pulque

    Pulque

    Indiáni připravovali z modré agáve lehký kvašený nápoj zvaný pulque. Měl pouhá 4 % alkoholu, což nestačilo španělským kolonizátorům. Až oni začali plody destilovat, čímž se zrodila nám známá tequila.

    Autor: Wikipedia.org / AlejandroLinaresGarcia, podle licence: CC BY-SA 3.0

  • Pulque

    Pulque

    Autor: Wikipedia.org, podle licence: Public domain

  • Pulque

    Pulque

    Autor: Wikipedia.org / Publicado por Dodd, Mead and company, 1904 en Nueva York, podle licence: Public domain

  • Tequila

    Tequila

    Trvá přibližně deset let, než dozraje sedmdesáti až stokilový plod. Ten se po sklizni kvůli přeměně sacharidů na fruktózu ještě pomalu peče v obrovských pecích. Až poté se ze srdce agáve lisuje šťáva, z níž se po správném zkvašení destiluje tequila.

    Autor: Wikipedia.org, podle licence: CC BY-SA 3.0

  • Tequila

    Tequila

    Zatímco tequilu je možné destilovat pouze ze šťávy modré agáve, k výrobě dalšího mexického nápoje mezcalu lze použít jakýkoliv z téměř třiceti druhů agáve

    Autor: Photo by Erol Ahmed on Unsplash, podle licence: Public Domain CC0

  • Tequila

    Tequila

    Jeden z omylů, které mexický drink doprovázejí, je přesvědčení, že na dně láhve se správnou tequilou by měl být naložený červ

    Autor: Depositphotos.com

  • Mezcal

    Mezcal

    Nedorozumění s červem v tequile pravděpodobně vzniklo tak, že pro zvýšení atraktivity se výrobci dalšího mexického nápoje zvaného mezcal rozhodli skutečně do lahví přidávat larvu motýla Hypopta agavis

    Autor: Depositphotos.com

  • Mezcal

    Mezcal

    Mezcal s červem na dně

    Autor: Wikipedia.org / Jcmaco, podle licence: CC BY-NC 2.5

  • Tequila

    Tequila

    Protože je tequila celosvětově velmi populární nápoj, muselo Mexiko zavést několik zákonem daných pravidel pro to, aby spotřebitelé mohli snadno odlišit kvalitní produkt od podvodných padělků

    Autor: Wikipedia.org / Ralf Roletschek, podle licence: CC BY-SA 3.0

  • Stříbrná a zlatá tequila

    Stříbrná a zlatá tequila

    Tequila Blanco, tzv. stříbrná, je lahvovaná hned po destilaci. Odborníci tvrdí, že v ní nejlépe vyniká chuť agáve. Zvláštní kategorií je tequila zlaté barvy. Označení nic negarantuje - může jít jak o kvalitní tequilu ze 100 % agáve, která dlouho zrála v dřevěném sudu, tak o levný nápoj dobarvený karamelem.

    Autor: Depositphotos.com

  • Tequila

    Tequila

    Podle nejrozšířenějšího mýtu, který tequilu doprovází po celém světě, je jediný správný způsob, jak mexický drink pít, slíznout z dlaně špetku soli, rychle vypít panáka tequily a kousnout do plátku citronu nebo limetky

    Autor: Depositphotos.com

  • Tequila

    Tequila

    Dobrou tequilu rozhodně není potřeba pít se solí a citronem. Přesvědčení, že k tequile patří citron, vzniklo ze záměny s limetkou. I Mexičané si ale sůl a limetkovou šťávu k tequile občas dopřejí. Potom ale obě dvě ingredience přidávají přímo do skleničky s tequilou.

    Autor: Depositphotos.com

  • Tequila

    Tequila

    „Nejvíc trendy“ způsob, jak tequilu pít, je servírovat ji v pohárcích vyřezaných z himalájské soli. Poté, co se tequila nalije do slaných skleniček, začne se pomalu ze stěn kalíšků uvolňovat sůl.

    Autor: Amazon.com

  • Tequila

    Tequila

    Nezbytnou součástí margarity, která se připravuje z tequily, limetkové šťávy a pomerančového likéru, je solná krusta na okraji sklenice

    Autor: Wikipedia.org / Akke Monasso, podle licence: CC BY-SA 3.0