Hlavní navigace

Zúžená předkožka: Nejprve konzervativní léčba

22. 11. 2018

Sdílet

Zúžená předkožka neboli fimóza je nepříjemná a může způsobit řadu méně či více vážných nemocí. Lékaři často nabídnou jen jediné řešení – skalpel.

Dětský chirurg se krátce podívá na pohlavní orgán malého chlapce, pak zasedne k počítači a vyhledá volný termín operace. „Úplná obřízka,“ vyslechne si zmatený rodič, který sem byl poslán na doporučení pediatra kvůli synově zúžené předkožce.

Hlavou se mu může honit ledasco – narkóza, bolesti, jaký bude následný vzhled a případné potíže v budoucím sexuálním životě. Dříve, než si to všechno promyslí, odchází z ordinace se žádankou na předoperační vyšetření. Postupně se s nutností operace smiřuje. Obřízka je ostatně velmi rozšířená, ve Spojených státech amerických bývala ještě na přelomu tisíciletí normou a setkat se v ložnici s neobřezaným mužem mohl být pro ženu tak trochu šok. Z hygienických důvodů byli obřezáváni chlapci již ve starém Egyptě. Nehledě na to, kolik po světě běhá mužů obřezaných z náboženských důvodů.   

Zastánci obřezávání tvrdí, že se bez předkožky lépe dodržuje hygiena, což vede ke snížení rizik nejrůznějších zánětů nebo i dalších vážnějších zdravotních potíží. „Je prokázané, že obřízka novorozenců prakticky vylučuje vznik rakoviny penisu v pozdějším věku,“ uvádějí například odborníci z Masarykova onkologického ústavu v Brně. Obřízka se dále prokázala jako preventivní z hlediska snížení prevalence HPV u mužů.

Když nechcete operaci

Důvodů, proč naopak operaci odmítnout, je rovněž mnoho. Každá operace v celkové narkóze znamená určitá rizika, přestože jde o poměrně rychlý, zhruba dvacetiminutový zákrok. Stejně tak nejsou zcela vyjasněné otázky ohledně následného sexuálního života. Někteří se obávají snížené citlivosti a mluví o amputaci, nebo dokonce zmrzačení předkožky.

Snížená citlivost by mohla být naopak výhodou při problémech s předčasnou ejakulací. Nicméně ani v tomto případě nejsou výsledky žádné studie jednoznačné a lékaři rozhodně nedoporučují takto radikální řešení tohoto sexuálního problému.

Zpět k otázce, co dělat, když lékař rozhodne o nezbytnosti úplné obřízky bez jakékoli další diskuse, ale vy máte pochybnosti? Podle zkušeností rodičů, jejichž děti trpí zúženou předkožkou, je bohužel setkání s radikálním lékařem poměrně častý jev. Rada je jednoznačná, nedejte pouze na jeden názor a nechte dítě vyšetřit ještě jiným odborníkem. Dnešní doba internetu vám umožní najít takového, který se k řešení fimózy nestaví tak radikálně.

Konzervativní možnosti řešení fimózy tu jsou a můžeme začít hned u promazávání.

Sléz – kdo nezkusil, neuvěří

Bývá to jedno z posledních řešení před tím, než přijde na řadu skalpel. Někdy to vypadá, jako by se už tonoucí stébla chytal, ale toto stéblo je překvapivě dost pevné a zachránilo nejednu předkožku. „Už jsme měli termín operace a ono to opravdu zabralo!“ raduje se nejedna maminka malého chlapce v internetovém fóru. Řeč je o bylinné masti (tzv. pinďa mast), kterou připravuje liberecká bylinkářka Klára Kantová.

Další bylinnou možností jsou slézové sedavé koupele. V lékárně si pořídíte sušený květ slézu maurského. Do půl litru studené vody dáte zhruba hrst a půl byliny a necháte půl dne macerovat ve studené vodě. Po scezení ohřejte, nalijte do lavoru a nechte v něm chlapce cca patnáct minut sedět. Po vykoupání můžete ještě promazávat slézovou mastí a opatrně zkoušet přetahovat.

Kortikoidy

Konzervativní léčbou, kterou vám může lékař nabídnout, je promazávání předkožky kortikoidní mastí (např. Dexamethazon mast nebo Triamcinolon krém). K uvolnění a roztažení zúžené předkožky dojde zhruba u osmdesáti procent léčených chlapů, přičemž ovšem po vysazení kortikosteroidů může dojít k návratu fimózy.

„Teprve při neúspěchu je možné doporučit rozrušení konglutinací. Tato léčba spočívá v uvolnění srůstů jemnou paličkovou sondou s následným přetažením předkožky. Před zákrokem musejí být rodiče poučeni o následné péči a možných komplikacích výkonu (zánět, parafimóza, fibróza se vznikem sklerotické fimózy). Po zákroku musejí rodiče trvale dbát zvýšené hygieny předkožkového vaku, minimálně jednou denně přetahovat,“ uvádí Ivo Novák z urologické kliniky královéhradecké nemocnice.

Obřízka by měla být až krajním řešením

Nepomůže-li žádná z uvedených konzervativních léčeb, teprve pak by měla přijít na řadu obřízka (cirkumcize).

Rovněž v tomto případě se mohou rodiče rozhodnout mezi úplným odstraněním předkožky, nebo záchovnou operací, tedy plastikou předkožky, kdy se odstraní jen její zúžená část tak, aby zbývající část kryla částečně žalud a současně bylo možné zbylou předkožku zcela volně přetáhnout.

V druhém případě někdy bohužel dochází k opětovnému zúžení zbytku předkožky, kdy je pak již celková obřízka nevyhnutelná. Jednoznačnými indikacemi k provedení cirkumcize jsou neúměrně dlouhá předkožka (vrozeně hyperplastická) a onemocnění BXO (více se o něm dočtete v článku Obřízka: Kdy je skutečně nutná?).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).