Hlavní navigace

Zumba, to je nářez

30. 4. 2010

Sdílet

 Autor: www.zumba-zumba.cz
Je zábavná a navíc se po ní opravdu hubne. Prvky aerobicu kombinuje s tancem v rytmu latinsko-americké hudby. Jen si musíte dát dobrý pozor na kvalitního lektora.

Potkají se dva v autobusu. „Ahoj, kam jedeš?“ „Ale, na zumbu.“ „Na co?“ „No, na zumbu. To je takové cvičení, teď to děsně frčí…“

Ano, zumba opravdu frčí. Fitness program, při kterém tančíte i cvičíte v rytmu latinsko-americké hudby, je velmi populární a jeho obliba stále roste. Bohužel to sebou přináší i řadu lektorů-rychlokvašek, kteří vás mohou hned při prvním setkání se zumbou pěkně otrávit. Nedejte se, byla by to škoda!


Autor: www.zumba-zumba.cz

Zumba občas bývá mylně označována za druh aerobiku. Tím není, přestože mu vlastně vděčí za svůj vznik: zrodila se zcela náhodou v roce 1999 v latinsko­americké Columbii, kdy si prý lektor aerobiku Alberto Perez alias Beto zapomněl vzít na hodinu CD s hudbou, kterou běžně používal. Jediné, co měl tenkrát u sebe, byla latinskoamerická hudba. Nezbylo mu tedy nic jiného, než ji pustit a improvizovat. A vida, lidi to bavilo.

Nového pojetí cvičení se ihned ujali manažeři a z dobrého nápadu vytvořili ještě lepší značku, na kterou nesmí nikdo jiný sáhnout.

Je zumba to, co slibuje?

Vypadá to, že jde hlavně o zábavu, při které se navíc ještě hubne. Specializované „zumbashopy“ nabízejí oblečení v tomto duchu. Z kalhot visí barevné stuhy, trička zdobí s nápisy „Fun“, „Enjoy dance“, „Join the party“ a podobně. „Prodávají se i originální náramky, potítka, čelenky, kraťasy, trička a tílka… Nicméně na hodinu můžete přijít v běžném sportovním oblečení. Hlavně pro vás musí být pohodlné,“ říká lektorka zumby Martina Hanušová a zdůrazňuje, že důležitá je kvalitní obuv: „Můžete mít jak klasickou taneční obuv, tak běžné boty na aerobik. A hlavně nezapomeňte na dostatek pití – u zumby se zapotíte!

Je tedy zumba zábava? Ano i ne. U jakéhokoliv cvičení záleží hlavně na lektorovi, ale u zumby to platí dvojnásob. Lekce totiž nabízí větší svobodu, a ne každý lektor to „utáhne“. Například u aerobiku vám lektor říká, co máte dělat, kterou nohou jdete, co bude následovat. U zumby to jen naznačuje. Jeho hlavní úlohou je inspirovat vás a strhnout vás. Pokud se mu to povede, nebudete chtít přestat a z hodiny odejdete naprosto dobití energií, usměvaví a bezstarostní. Hned si koupíte další lekci na druhý den. 

Zumba jako příšerný zážitek


Autor: www.zumba-zumba.cz

Jenže není lektor jako lektor. Každý měsíc se v České republice školí noví a noví (zdá se, že brzy bude víc lektorů, než cvičících), jenže těch opravdu dobrých je nedostatek.

Moje první zkušenost se zumbou byla otřesná. Mladá holka – bez zkušeností s vedením hodiny cvičení a bez jakéhokoliv povědomí o fungování lidského těla – se přihlásila na víkendové kurzy (ano, lektorem zumby se stanete za víkend), protože – sama ráda tančí.

Hodinu samozřejmě absolutně nezvládla. Ani jsme se nezapotili a z hodiny jsme odcházeli spíše rozpačití než dobře naladění. Při zumbě si máte užívat hudbu. My jsme se spíš soustředili na střídající se kroky a zmateně se točili okolo své osy, občas mimo rytmus vykopli nohu nebo poskočili do strany. Tenkrát jsem si řekla, že zumba, tedy tanec ve fitness pojetí, byl možná dobrý nápad, ale nějak nefunguje. S takovou se stane jen krátkodobým hitem, než se lidé vrátí ke svému zaručenému aerobiku, myslela jsem si:

Čtěte téma: Zumba  – spontánní tanec v tělocvičně

„Víkendový kurz jsem si velice užila,“ svěřila se mi lektorka…“ V tu chvíli jsem se přestala divit, že mě zumba v jejím podání příliš nenadchla.

Dej zumbě druhou šanci!

Energická lektorka Martina Hanušová je ovšem jiné kafe – na hodiny se připravuje, má zkušenosti s vedením hodiny aerobiku a zumbě totálně propadla. Nabídla mi, abych to ještě jednou zkusila, tentokrát s ní. Prý mi ukáže, jak by opravdová hodina zumby měla vypadat. Dlouho mě přemlouvat nemusela, v sedm hodin večer jsem stála připravená v sále Squashparku Cibulka.

Během hodiny jsem vypila litr a půl vody a měla pocit, že mým životem je „latina“! V sále nás bylo asi šestadvacet – od úplně mladých holek až po starší ženy a ze všech vyzařovaly endorfiny.

„Nejde o to přijít na hodinu, pustit hudbu a začít tancovat. Lektor by měl mít připravenou choreografii, naposlouchanou hudbu. Přesně vědět, kdy přijde změna, kdy je refrén. Řekla bych, že připravit si hodinu zumby je mnohem náročnější než připravit hodinu aerobiku,“ říká zkušená lektorka.  

Proč je tak málo dobrých lektorů zumby?

Na vině bude samozřejmě zmiňovaný víkendový kurz a jemu podobné, na kterých sice učí poslouchat hudbu, rozfázovat kroky a naťuknou, jak vést hodinu. Jenže naučí se to (a je toho vůbec schopen) opravdu každý? Přihlásit se může kdokoli a na závěr se nezkouší – certifikát získají všichni účastníci.

Možná se to časem vytříbí – kvalitní lektoři se spokojenými klienty zůstanou a ti ostatní zavřou krám. Jenže neodradí dřív nové potenciální milovníky zumby? Podle Martiny Hanušové je i to možné, nicméně sama se o své kurzy nebojí, má narváno. „Vím, že je dost zklamaných lidí, ale pokud bych se mohla přimluvit, máte-li možnost, zkuste to ještě jednou a jinde. Dobré lektorky jsou a zumba vás bude bavit!“  

Vyznejte se v zumbě:

  • Zumba Basic Steps Level 1: základní kroky zumby, vhodné pro začátečníky
  • Zumba Basic Steps Level 2: rychlejší a náročnější cvičení, více tanečních kroků
  • Zumba Gold: pomalejší cvičení vhodné pro starší lidi
  • Zumba Toning: více posilovací pojetí cvičení
  • Aqua Zumba: cvičení ve vodě (u nás zatím nejsou otevřené kurzy, ale již se školí noví lektoři)
  • Zumbatomic: cvičení určené dětem od 4 let do 12 let

Párty, při které se hubne?


Autor: www.zumba-zumba.cz

Během hodiny se vystřídá více rytmů. Kroky pocházejí zejména z latinsko-amerických tanců (lze ovšem využít i jiné rytmy, např. rock ´n´roll, cha-chu a podobně). Nicméně se nemusíte bát, že na to nemáte. Kroky jsou uzpůsobené tak, aby je zvládl každý. „Rozhodně to není tak, že by musel mít člověk taneční průpravu. Mám i klientky, které nikdy nic nedělaly a jde jim to,“ říká Martina Hanušová.

Kromě zábavy zumba slibuje, tak jako snad každý cvičební program na světě, i shazování kil a tvarování postavy. Tady to ale opravdu platí! Lektorka Martina Hanušová se až sama diví, jak to funguje. „Některé ženy, které chodí pravidelně na moje hodiny, opravdu zhubly. Nejde o milimetry, ale mizí centimetry!“ Samozřejmě záleží na tom, jak se stravujete, jak často cvičíte a opět – jak je hodina podaná.

Tajemství hubnutí při zumbě spočívá právě ve střídání rychlejších a pomalejších rytmů. Dochází tedy k něčemu na způsob intervalového tréninku, díky kterému rychleji spalujete tuky. Při zumbě navíc posilujete a ani o tom nevíte. „Tomu, kdo chce zhubnout, bych doporučovala pravidelně cvičit zumbu tak dvakrát týdně,“ dodává Martina Hanušová.

Foto: www.zumba-zumba.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).