Hlavní navigace

Zubní ozdoby? Jen na zuby bez kazu

18. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Třpytivé kamínky a jiné zubní šperky jsou hitem. Zjistili jsme u odborníků, pro koho nejsou vhodné a na jaké si dát pozor. Při dodržení všech pravidel se můžete usmívat na celé kolo bez obav o zub několik měsíců, nebo dokonce let.

Pečlivá dentální hygiena nebo bělení je základ zářivého chrupu. Třešinku na dortu pak mohou tvořit zubní ozdoby. „Dvojka“ vám může zářit opravdickým diamantem.

Nicméně všechno má svá pravidla, nalepit si pokoutně na zub barevný kamínek pochybným lepidlem, vás může stát právě ten celý zub. Když správně zvolíte materiál i odborníka, můžete se chlubit netradiční ozdobou. Koneckonců je právě ona i důkazem, že se o své zuby pečlivě staráte.

Chrup v pořádku? Zdobte ho bez obav

Zubní šperky se používají nejčastěji na horní postranní řezáky, tedy horní dvojky. Občas se dávají na horní špičáky (trojky) nebo horní jedničky. A ty by měly být řádně opečované.

„Zuby, na které bude aplikován zubní šperk, by měly být bez kazu,“ upozorňuje dentální hygienistka Alena Jasenovcová. „Pacient by měl docházet na pravidelné zubní prohlídky, měl by mít také výbornou dentální hygienu a na zubech by neměl mít povlak, zubní kámen ani pigment.“

Nekupujte zubní ozdobu jen tak někde

Diamant, broušený křišťál, zubní šperk ze čtyřiadvacetikarátového nebo bílého (osmnáctikarátového) zlata. Rubíny, safíry, zirkony, smaragdy a jiné kameny. Máte z čeho vybírat. Váš zubní lékař nebo dentální hygienistka vám doporučí, kde koupit vhodný šperk, abyste si neublížili. A co vede v našich preferencích?

„Asi nejoblíbenější jsou diamanty a zirkony jeden a půl až dva a půl milimetru velké,“ říká Alena Jasenovcová . Dle použitého materiálu se liší i cenou, za aplikaci ale obvykle zaplatíte 500–1500 korun.“

Zásadní je ale vybrat ozdobu, která je určená pro použití v ústní dutině.

„Lidé by si měli raději tyto šperky kupovat pouze v obchodech, které se specializují na prodej dentálních materiálů a pomůcek dentální hygieny,“ zdůrazňuje hygienistka. „U těchto šperků musí být ověřeno, že jsou toxikologicky nezávadné a do organismu se z nich nevylučují škodlivé látky.“

Než zajiskří váš úsměv, nechte si vyčistit zuby

…od profesionála. Dentální hygienistka zuby dokonale vyčistí a odstraní případný pigment. Ověří také původ zubní ozdoby, aby byla jistota, že vám zub ozdobí nezávadný výrobek.

„Ideální je, když pacient absolvuje aplikaci zubní ozdoby v zařízení, kam dochází na pravidelnou zubní péči,“ doporučuje Alena Jasenovcová. „V tomto zařízení zubní lékař a dentální hygienistka ví, jakou má pacient úroveň dentální hygieny a jestli na předních zubech nejsou plánovány nějaké zákroky.“

A i když zubaře a dentální hygienistku navštěvujete obvykle spíš se sebezapřením než těšením, tentokrát se bát nemusíte. Aplikace zubního šperku je totiž bezbolestná a jednoduchá.

„Zub se před aplikací očistí, naleptá a pouze někdy je potřeba povrch zubu lehce zdrsnit. Potom se tzv. adhesivní technikou zubní ozdoba fixuje na zub a následně se okolí šperku vyčistí od fixačního materiálu,“ dodává odbornice.

O zub se nebojte

Při dodržení všech pravidel se tak můžete usmívat na celé kolo bez obav o zub několik měsíců, nebo dokonce let. Chrupu nehrozí žádné poškození. Dbejte jen na pečlivou zubní hygienu – což je ale už předpoklad pro aplikaci šperku, takže na zvyklostech nic neměníte.

„Pokud chce pacient zubní ozdobu sundat, měl by to provést opět odborník. Sejmutí je jednoduché a bezbolestné a po jeho provedení je důležité povrch zubu odborně očistit a vyleštit,“ doplňuje Alena Jasenovcová.

Na co pozor?

Na neodbornost a zdánlivé „šetření“, které vás může stát onen ozdobený zub. Rozhodně se vyhněte kosmetickým salonům, které kamínky na zuby také vlepují – tady si nemůžete být jistí kvalitou provedení, na rozdíl od stomatologického zařízení.

„Poškození zubů hrozí při neodborném lepení zubních ozdob a při volbě šperků, které nejsou určené pro použití v ústech,“ varuje Alena Jasenovcová.

A pozor také na tzv. Grillz – sériově vyráběné prefabrikáty. Jsou to krytky (násadky) na zuby či skupiny zubů vyrobené většinou ze zlata, stříbra nebo platiny. Mohou být pokryty diamanty nebo jinými kameny. Grillz začaly nosit nejdříve hvězdy hip hopu a rapu a následně se s nimi začaly ukazovat různé další celebrity.

„Problém je, že se tyto celebrity snaží napodobit teenageři, kteří si na zuby nasazují napodobeniny, které mohou zuby poškodit, a není ani jasné, z čeho jsou vyrobeny. Tyto ozdoby bych svým pacientům nedoporučila. Obávala bych se uvolňování látek z materiálu do organismu, změny polohy zubů při nasazování na skupiny zubů a poškození zubů v protiskusu při tvrdém nákusu do této násadky,“ uzavírá Alena Jasenovcová.

Odborná spolupráce:

Alena Jasenovcová, DiS.

Dentální hygienistka pražského Zubního centra Ořechovka

Ošetřuje všechny věkové skupiny pacientů. Mimo jiné umí řešit i problémy dentální hygieny u pacientů s parodontitidou, s vysokou kazivostí zubů, s protetickými náhradami. Pečuje rovněž o mnoho pacientů s implantáty. Má bohaté zkušenosti jak s ordinačním, tak s domácím bělením zubů. www.orechovka67.cz, www.facebook.com/zubnicen­trumorechovka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).