Hlavní navigace

Zubní kámen, to je prevít…

4. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zubní kámen nerozbije pračku, ale zato pomůže k parodontóze. Zvápenatění zubního plaku si nepředstavujte jako pomalou tvorbu krápníků. Jde to rychle. Stačí pár dnů špatné ústní hygieny.

Péče o ústní dutinu je součástí komplexní péče o naše tělo. Naše ústa osidluje množství bakterií, protože jsou tu pro ně vytvořeny ideální podmínky pro přežití.

Některé jsou prospěšné, avšak často jde o bakterie, které škodí zubům nebo dásním. Jediná možnost eliminace těchto 0nežádoucích kmenů je dokonalá ústní hygiena, která zahrnuje domácí péči a profesionální ústní hygienu vykonávanou zubním lékařem a dentální hygienistkou.


Autor: Isifa.cz

Zubní kámen pomáhají odstranit i mezizubní kartáčky a zubní nitě

Zubní plak je vrstva bakterií

Na úvod je důležité popsat, jaký je rozdíl mezi zubním plakem a zubním kamenem (jednou z jejich hlavních součástí jsou právě bakterie). Plak je měkký, pevně přilnavý nános a je možné ho odstranit mechanicky pomocí zubního kartáčku.

Ukládá se na povrchu zubů, ale také umělých zubních náhrad, při nedokonalé hygieně se hromadí a postupně se do něj ukládají minerály ze slin a mění se na tvrdý nános – zubní kámen. Ten už pouhou domácí péčí není možné odstranit. Vytváří se u 90–95 % populace.

Zubní kámen cítíme jazykem jako „něco navíc“

Je důležité si uvědomit, že jde o jeden z hlavních rizikových faktorů pro vznik zánětlivých onemocnění parodontu, tedy tkáně v okolí zubů, závěsného aparátu zubu, který ho upevňuje v zubním lůžku a fixuje zub tak, aby plnil správně svoji funkci. Součástí toho aparátu jsou i naše dásně, proto je důležité se o ně starat a předcházet tak onemocnění, které je strašákem mnohých lidí – parodontitidě.

Zubní kámen se lokalizuje jednak v oblasti okrajů dásní, kde je viditelný zubním zrcátkem ale často i pouhým okem, a pacienti ho vnímají dotykem jazyka jako zdrsněný povrch a „něco navíc“. Dalším místem je oblast těsně pod okrajem dásní, kde už sice viditelný není, ale jeho profesionální odstraňování je rovněž velmi důležité.

Přečtěte si: Paradentóza: úsměv za všechny peníze

Zubní kámen roste rychle

Zubní kámen je tvořen mikroorganismy, dále jsou to různé biochemické látky jako polysacharidy a proteiny, zejména ze slin. Pokud jde o minerální zastoupení, jsou tu dva základní prvky, a to vápník a fosfor. Jejich ukládání způsobuje tvrdnutí, vápenatění, tzv. kalcifikaci zubního plaku.

Jak dlouho trvá vytvoření zubního kamene? Velmi malá ložiska odhalíme mikroskopem už v zubním plaku starém jeden až dva dny. Udává se, že tvrdý nános se vytvoří v průběhu dvanácti dnů nedokonalé ústní hygieny.

Přesná doba vzniku zubního kamene je však velmi individuálně odlišná, závisí na mnoha faktorech, zejména na kvalitě a složení slin, intenzitě a kvalitě čištění zubů apod. Také je rozdíl i v místě, kde v ústní dutině zubní kámen vzniká. Nejvíc postiženy jsou dolní řezáky a horní stoličky, což je podmíněno tím, že v těchto místech vyúsťují do ústní dutiny vývody slinných žláz.

Prevence funguje

Jak zubnímu kameni předcházet? Jednoduše. Péčí o zdraví úst, dokonalou hygienou a pravidelnými prohlídkami u zubního lékaře. Je nutné používat správně zubní kartáček, tzn. měkké štětinky uložené v „hlavičce“ kartáčku ve větším množství, důležitá je i správně zvolená technika čištění a rovněž používání mezizubních kartáčků a zubní nitě.

K tématu: Víte, jak si správně vyčistit zuby?

Doporučuje se jednou ročně absolvovat profesionální zubní hygienu vykonávanou dentální hygienistkou u nerizikových skupin z preventivních důvodů. Pokud je však pacientovu již diagnostikována např. parodontitida, tato hygiena představuje nejen preventivní opatření, ale i léčebnou metodu.

Předcházet vzniku zubního kamene je možné i profesionálním odstraňováním zubního plaku a pigmentů. Tato metoda se nazývá „polishing“ – zaleštění povrchu zubů. Zubní lékař nebo dentální hygienistka pomocí čisticí a lešticí pasty a rotačních kartáčků docílí zcela hladkého povrchu zubů, na nichž se zubní plak hůře usazuje. Doporučuje se jedenkrát za půl roku. Polishing zubů se provádí také na závěr po odstraňování zubního kamene.

Jak se odstraňuje zubní kámen

Nejspolehlivější způsob je mechanické odstraňování. Nástroje, které se k tomuto účelu používají, se dělí na ruční (škrabky a kyrety) a ultrazvuk. Kámen se vždy odstraňuje na etapy, po skupinkách zubů.

Celý tento proces může být někdy pacienty vnímán jako nepříjemný, avšak je nevyhnutelný a představuje jedinou možnost, jak předcházet závažným následkům, jako jsou záněty dásní, které postupně narušují strukturu závěsného aparátu zubů a způsobují jeho uvolňování.

Galerie: „Mučicí nástroje“ zubaře

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).