Hlavní navigace

Zubní implantáty: Jen mezera je zadarmo

26. 6. 2014

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pacient bez peněz nemá prakticky šanci na důstojnou náhradu chybějících zubů. Proč tomu tak je a proč je i přesto důležité mezeru po zubu vyplnit?

Chybí vám zub nebo zuby? Pomůže zubní implantát – pokud na něj máte. Kořen zubu nahradí umělý šroub, do něj lékař našroubuje nástavec a navrch přijde korunka, případně můstek nebo zubní náhrada. „Vyvrtá se díra do kosti a do ní se našroubuje implantát. Je to skutečně tak,“ popisuje Jan Stuchlík, vedoucí lékař pražské zubní kliniky (www.drstuchlik.cz). Jaké jsou možnosti a na kolik vás to přijde?

Chybí vám jeden, nebo víc zubů?

Člověk, který potřebuje vyřešit jeden chybějící zub, má obvykle dvě rozumné možnosti (ke třetí – nechat to být, se ještě dostaneme): implantát, nebo můstek. Můstek je přemostění, jsou k němu potřeba sousední zuby, které se musí obrousit. „Pokud jsou zuby kolem mezery hodně poničené, tak to lze udělat. Ale jakmile jde o zdravé zuby, je strašná škoda je brousit,“ říká lékař. Implantát sousední zuby nijak nezasáhne. Navíc u můstku člověk musí počítat s tím, že dásně postupem času ustupují a přechod korunky na zub se obnaží, takže i z hlediska estetického je implantát vhodnější. V některých případech je tu ještě další varianta – transplantace vlastního zubu:

Transplantace zubu je levnější a kvalitnější než implantát

Když má pacient větší mezeru, chybí mu třeba tři zuby, zavede lékař dva implantáty a na ně udělá můstek.

Pokud je člověk úplně bezzubý, mohou se udělat plné můstky. „Neznamená to, že by se za každý zub dával implantát, v horní čelisti stačí – když je dost kosti – šest implantátů na celý můstek, v dolní čelisti čtyři až šest,“ vysvětluje lékař. Implantáty mohou sloužit také jako stabilizace zubní náhrady.

Náhrada „na patentky“

Lidé moc nevědí, že snímatelnou zubní náhradu, tedy protézu, nemusí lepit, což má mnohé nevýhody. Náhradu je možné připevnit právě pomocí implantátů. Na implantát se našroubuje manžeta, kulička, která trčí z dásně, a na ni se „nacvakne“ náhrada. „Lidem to strašně pomůže. Když mají celkovou dolní náhradu, tak moc nedrží, „lítá“, nedá se s tím dobře fungovat,“ říká Jan Stuchlík. „V případě dolní čelisti stačí zavést dva implantáty, zhruba do pozice špičáků, udělají se na ně takové patentky, odpovídající se udělají na náhradě, nacvakne se a drží to perfektně, při jídle, při mluvení. Spolehlivě sedí a nemusí se již ničím lepit.“

Není to ale východisko pro každého – kompletní řešení pro spodní čelist, tedy implantáty a náhrada, vyjdou pacienta nejméně na třicet tisíc korun.

Mezera je zadarmo

Když už jsme u financí… Opravy chrupu nejsou laciný špás, komu chybí zuby i peníze, má smůlu. A nejde o stokoruny, ale o tisíce. Existuje nějaké sociální řešení? Pořídím chybějící zuby „na pojišťovnu“? Bohužel, implantáty hradí pouze v přesně daných a velmi výjimečných případech. „Jak se říká ´mezera je zadarmo´. Pojišťovna může kompletně zaplatit pouze jednoduchou snímatelnou protézu. Tzn. když někomu chybí jednička nebo dvojka, dá se udělat protéza, která překrývá celé patro a z ní vykukuje jeden zub… Je to strašné, ale koneckonců je to také řešení,“ komentuje Jan Stuchlík.

Cenu implantátů ovlivňuje několik faktorů: použitý implantační systém, stav pacienta, materiál korunky i zvolené pracoviště. Existují švýcarské implantáty, které jsou až dvakrát dražší než například jihokorejské. Záleží také na tom, jestli lékař musí doplňovat pacientovi kost. „Rozpětí může být za jeden zub od patnácti tisíc, jsou však situace, kdy to může vyjít až na padesát tisíc. Ale vím i o případech, kdy pacient za korunku a implantát zaplatil sto padesát tisíc, kdybych neviděl účtenku, tak bych tomu nevěřil. To je úplně mimo,“ hodnotí lékař. Průměrná cena zavedení implantátu toho nejznačkovějšího systému se pohybuje kolem osmnácti až pětadvaceti tisíc. Pokud po vás chce pracoviště čtyřicet tisíc, bude mít královskou marži.

Proč nežít s mezerou

Možná si řeknete, že chybějící zub je jen vadou na kráse a za ty peníze vám nestojí, obzvlášť když je mezera někde vzadu v ústech. Není to tak docela pravda. Zuby se totiž mohou začít posouvat k sobě a mezera se začne uzavírat. To platí v každém věku. Nebo naopak do mezery začne vystupovat zub z protilehlé čelisti. „A hlavně – jakmile zub chybí, kost se pořád smršťuje. Pokud člověk bude někdy, třeba až za patnáct let, potřebovat implantát, už tam kosti nemusí být dost,“ upozorňuje Jan Stuchlík. Zubní implantát, když je na něm korunka a kouše se na ni, vlastně udržuje kost na místě.

Potíže nezpůsobuje titan

I zubní implantáty mají svůj „rolls-royce“, švýcarskou značku Straumann. Je rozdíl mezi švýcarským a jihokorejským materiálem? Vše musí být certifikováno, vše je z medicínského titanu, ale systémy se mohou lišit třeba povrchovou úpravou. Renomované značky mají za sebou hodně klinických studií, investují do výzkumu a vývoje, samozřejmě i do marketingu. Proto jsou také dražší. A roli hraje i to, že se vyrábí ve Švýcarsku.

Titan je lidským tělem velmi dobře přijímán. Nicméně občas jsou zmiňovány případy alergií na tento kov, nebylo by lepší ověřit si svoji reakci předem? „Dá se na to udělat tzv. Melisa test, ale není moc průkazný, výsledky jsou rozporuplné. Alergie na titan je hodnocena jako úplně raritní, v podstatě se dá vyloučit,“ uklidňuje Jan Stuchlík. Švýcaři vyrábějí i implantáty ze slitiny titanu a zirkonu, zatím na pomezí experimentu jsou implantáty čistě zirkonové.

Komplikace podle lékaře hrozí z jiných důvodů: „Pokud se implantát nehojí, může to být chyba lékaře, který ho špatně zavedl. Důvodem může být také málo kosti, nebo pacient, který je např. silný diabetik.“ Za potíže si ale někdy můžeme sami.

Čistit nestačí. Musí se „superčistit“

Problémy se zubním implantátem mnohdy zaviní špatná péče. Lidé mají pocit, že implantát je něco definitivního a dentální hygiena je tu zbytečná. Přitom spojení mezi implantátem a dásní je mnohem zranitelnější než mezi zubem a dásní. „Musím zdůraznit důležitost správného čištění. Vezměte si, že se vám dokáže zkazit zdravá ploška zubu, přírodního materiálu, tak co teprve rozhraní plomby a zubu. K zánětu je mnohem náchylnější. Takže implantát se musí superčistit,“ zdůrazňuje Jan Stuchlík. Mezi kontraindikacemi implantátů se objevuje kouření, ale podle lékaře je to relativní: „Platí, že když bude silný kuřák perfektně čistit, implantát mu vydrží spíš než nekuřákovi, který na to úplně kašle.“

Pokud se o implantát budete dobře starat, je jeho životnost v podstatě neomezená. Častější komplikací je, že se něco stane s korunkou na implantátu, kousek se uštípne nebo povolí, což se ale dá spravit.

Zubní implantace

  • Představuje minimálně tři návštěvy zubaře, někdy ale i šest, pokud je třeba doplnit kost.
  • V případě tzv. prosté implantace jsou potíže srovnatelné s trháním zubu.
  • Implantace s doplňováním kosti mohou následovat i několikadenní otoky apod.
  • Během hojení by se na implantát nemělo kousat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).