Hlavní navigace

Zrušte svoje strie!

2. 12. 2009

Sdílet

Součástí ženského údělu jsou strie, malinké jizvičky, které se nejčastěji objevují během těhotenství. Sama jsem tyto neestetické projevy „krásných“ devíti měsíců na svém těle zažila a rozhodla jsem se, že se podivných útvarů na své kůži zbavím. A tak jsem prošla mezoterapií na vlastní kůži, a to doslova.

Drtivá většina žen se někdy potká se striemi, nehezkými kožními prasklinkami, které milují rychle rostoucí objem těla. Strie neboli pajizévky se nejčastěji objevují během těhotenství, kdy ženské tělo rychle roste do šířky, anebo během dospívání, když dívka získává plnější ženské tvary. Kůže rostoucí tlak nevydrží a popraská. Vzniknou tak často celé mapy různě dlouhých a různě širokých červených čar, které se často tvoří celé sítě připomínající pavučiny.

Čtěte téma: Některá těhotenská vyšetření mohou zabít vaše dítě

Záleží na genech

Za vznikem strií stojí několik faktorů, první z nich je ženské pohlaví. Muži v tomto případě „lépe drží pohromadě“ a prasklinky na kůži se jim netvoří.  „Nejvíce vznik strií ovlivňují genetické faktory. Pokud strie měla vaše matka, babička nebo jiná příbuzná, s největší pravděpodobností vás potkají také,“ vysvětluje MUDr. Petra Samková, dermatoložka z pražské Kliniky GHC.

Rodina a vztahy-vztahy a sex-chirurgie-strie

Podle ní překvapivě nehraje roli to, kolik kilogramů v těhotenství žena přibere. „Jakmile máte ke vzniku strií genetické dispozice, nezáleží na tom, zda naberete pět nebo třicet kilogramů, strie se vám stejně udělají,“ dodává. Ošklivé jizvičky se objevují nejčastěji v tukem dobře zásobených oblastech. Typickým místem výskytu je břicho, dále pak stehna, zadek, ale také prsa. „Velmi často se stává, že se strie utvoří u dívek ve chvíli, kdy jim začnou růst prsa. Strie rozhodně nesouvisí s věkem. Vyskytují se už u patnáctiletých dívek a naopak čtyřicetileté ženy po několika porodech nemusí mít ani jednu strii,“ popisuje doktorka Samková. 

Můžeme se striím ubránit?

Rodina a vztahy-vztahy a sex-chirurgie-strie-1

Vzniku strií bohužel nelze nikdy zcela zabránit. A to i přesto, že lékárny i drogerie přetékají nejrůznějšími „zázračnými“ krémy. Jakmile máte ke striím genetické dispozice, projeví se naprosto nezávisle na tom, zda si pečlivě mažete celé tělo několikrát denně nebo na vaše anti-strie krémy padá prach. „Na světě je mnoho klamavých reklam, a tyto jsou jedny z nich,“ je přesvědčená lékařka. Jeden způsob prevence vzniku strií či spíše zpomalení jejích růstu však existuje. Je jím promazávání kůže. V těhotenství je proto vhodné večer po koupeli kůži namasírovat mastným krémem. Podle dermatoložky není důležité, zda používáte speciální kosmetiku proti striím nebo obyčejné tělové mléko. Hlavní je, aby se pokožka dostatečně promastila. 

Čtěte téma: Úporný problém – plísně

Nečekejte, nejlépe se hojí čerstvé strie

Prasklinky na kůži nijak neovlivňují zdravotní stav ženy. Ačkoliv mnohdy vypadají strašidelně, zvláště pak tvoří-li červené sítě pokrývající zadek, bedra a břicho, nebolí a ani se nijak jinak neprojevují, pouze jsou. Podle doktorky Samkové je největším problémem strií jejich „neestetičnost“. Bohužel se tyto prasklinky objevují a hlavně trvají i v létě, kdy se ženy odhalují v plavkách. „Po čase strie sice vyblednou a nejsou tak červené, ale stejně se nikdy neopálí, na opálené kůži nevypadají pěkně a jakoby svítí do dálky,“ dodává lékařka.

Čtěte téma: Musíme riskovat smrt kvůli opálené kůži?

Rodina a vztahy-vztahy a sex-chirurgie-strie-2

Podle ní většina žen bohužel čeká na to, že strie samy od sebe zmizí. Bohužel jsou pak nepříjemně překvapené. Strie nezmizí, ale zůstávají. Pouze vyblednou a jakoby se stáhnou. Záleží na schopnosti kůže se hojit. Nejlepší strie jsou ovšem z pohledu lékaře ty mladé, čerstvé, od jejichž vzniku neuplynula příliš dlouhá doba. Takové se dokáží rychle hojit. Sama jsem takové vlastnila a zapracovala na jejich zmizení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).