Hlavní navigace

Jak zpracovat chřest beze zbytku

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jak připravit chřest, který má právě sezónu, a je ho tak v obchodě nemálo? Stačí mu krátký var, blanšírování nebo grilování. Ale můžete ho konzumovat i syrový, pokud ho tedy řádně očistíte.

Chřest už je pár dní opět v nabídce tuzemských obchodů, a to nejen český, dodávky jsou pokrývány i zahraniční produkcí. Pokud jste chřest ještě nikdy neochutnali, tohle je pár důvodů, proč si ho jako přílohu, nebo hlavní chod dopřát.

Bílý, zelený, nebo fialový chřest?

V obchodech i na trhu se dají sehnat tři druhy chřestu – bílý, zelený a fialový. Rozdíl je v pěstování, bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti. U nás není tolik rozšířený fialový chřest, který se pěstuje v zahraničí. Existuje i fialovo-zelená varianta chřestu.

Proč se (ne)pustit do chřestu?

Chřest obsahuje velké množství vlákniny, vápníku, železa nebo selenu a celou řadu vitamínů. Je skvělou potravinou při dietách, na sto gramů obsahuje pouhých 13 kalorií, navíc má vysoký obsah draslíku, vápníku, železa, hořčíku, zinku, síry, fosforu, vitamínu C, A, E a vitamínů skupiny B.

Galerie: Zahájení chřestové sezóny 2021

Existují ale i lidé, kteří by chřest navzdory jeho benefitům do svého jídelníčku zařazovat neměli. Při jeho konzumaci vzniká v těle velké množství kyseliny močové. A to je špatná zpráva pro ty, kteří trpí tzv. nemocí králů neboli dnou. Ti by měli chřest z jídelníčku raději zcela vynechat.

7 tipů, jak poznat kvalitní a čerstvý chřest

Sezóna chřestu u nás trvá zhruba od poloviny dubna do konce června. I mimo tuto dobu chřest seženete, ale nepůjde o chřest český – takže tím pádem bude méně čerstvý. A jak poznáte, že chřest, který držíte v ruce, je čerstvý a kvalitní?

  • Čerstvě sklizený chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu.
  • Při naříznutí vytéká z čerstvého chřestu bílá míza.
  • Čerstvý chřest se nedá více ohnout, praskne. Naopak pokud je chřest gumový, nekazte si chuť a nekupujte ho.
  • Čerstvé výhonky vržou, pokud je o sebe třete.
  • Čerstvý chřest není svraštělý a není výrazně okoralý v řezu.
  • Pokud se chřest prodává ponořený ve vodě, může to být známkou toho, že potřeboval první pomoc a již není nejčerstvější.
  • Chřest, který je čerstvý, voní. Zápach je jasným signálem, že je něco špatně.

Zdroj: Český chřest

Na bílý chřest vemte škrabku

Obliba chřestu v České republice v posledních letech stoupá a na internetu najdete nespočet receptů. Nezapomeňte ale na správné zpracování, aby váš zážitek s touto zeleninou stál za to. „Bez důkladného oloupání byste se zbytečně připravili o gurmánský zážitek a přirozeně sladkou chuť našeho hostínského chřestu,“ podotýká jeden ze zakladatelů společnosti Český chřest Jiří Šafář. A co radí?

Bílý chřest je potřeba pečlivě oloupat až po hlavičku, protože slupka obsahuje hořké silice. U zeleného chřestu stačí oloupat poslední třetinu výhonku. U mladého zeleného chřestu nemusíte loupat vůbec. Odkrojky a slupky z chřestu nevyhazujte, využijte je na vývar například pro chřestovou polévku.

Jak chřest upravit?

Stejně tak jako má chřest nespočet pozitivních účinků na naše zdraví, máme také velké množství způsobů, jak si ho doma připravit.

  • Grilování. Jednoduchá a rychlá příprava a výsledkem bude krásně křupavý chřest. Doporučujeme obalit ve slanině, lehce osolit a opepřit. Fantazii se však meze nekladou.
  • Syrový. Ano, možná vás to překvapí, ale stejně jako jinou zeleninu můžete chřest jíst bez tepelné úpravy. V tomto případě však nezapomeňte výhonek oloupat.
  • Blanšírování. Budete potřebovat střední hrnec, přivedete vodu k varu a silně osolíte. Chřest stačí vařit pouze 3–5 minut a je připraven k jídlu.
  • Vaření. Ideální je uvařit chřestovou polévku. Ve vývaru připraveného z odkrojků a slupek chřestu uvařte chřest nakrájený na centimetrové kousky, přidejte jarní cibulku. Po změknutí rozmixujte, osolte a zjemněte smetanou. Lze doplnit i muškátovým oříškem, žloutkem a bílým pepřem.

Holandská omáčka vhodná k blanšírovanému chřestu

Holandská omáčka s chřestem

Autor: Depositphotos
  • 3 žloutky
  • 1 lžička dobrého vinného octa
  • 3 lžíce vody
  • 100 g másla
  • špetka soli, cukru a špetka bílého pepře (bílého proto, že nebude ve světlé omáčce tolik nápadný)
  • citronová šťáva

Žloutky ušleháme či utřeme s octem a vodou, až směs začne jemně pěnit. Dále pokračujeme ve vodní lázni, aby se žloutky nesrazily. Za stálého nahřívání (nesmí se vařit) šleháme metličkou na sníh, dokud omáčka nezhoustne. Potom do ní přidáme nadrobno pokrájené máslo, ideálně by se mělo přidávat po lžičkách již rozpuštěné, ale v nouzi můžete opatrně rozpouštět máslo tuhé, avšak měkké. Ne přímo z lednice! Dochutíme kořením a podáváme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).