Hlavní navigace

Znáte ukrajinské vánoční jídlo? Je to kuťa

7. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ukrajinců žijí v České republice desetitisíce, o jejich zvycích ale příliš nevíme. Pokrm kuťa, který nesmí chybět na ukrajinském štědrovečerním stole, snadno připravíte podle tradičního receptu i z u nás dostupných surovin. Pochutnat si na něm můžeme nejen o Vánocích.

Přestože v naší zemi je vánoční a povánoční období charakterizováno celou řadou pokrmů, jejichž součástí je maso, minimálně to rybí, u našich východních sousedů tomu tak zdaleka není. Tedy alespoň pokud jde o Ukrajinu, kde je základním tradičním vánočním jídlem kuťa (kutia).

Kuťa: jedno z jídel, které nesmí na Vánoce chybět

Podle tradice bývalo na ukrajinském štědrovečerním stole až dvanáct jídel, ale kuťa nesměla chybět nikdy. Ingredience tohoto pokrmu tvoří prakticky jen rostlinné složky a podle některých variant receptur dokonce jen a pouze produkty z rostlin.

Vzhledem k tomu, že v ČR v současné době tvoří nemalou část obyvatelstva právě Ukrajinci, není proto na škodu si recept na uvedený pokrm připomenout. Může se to hodit při setkání s touto národnostní komunitou nebo při návštěvě Ukrajinců žijících u nás.

Pokrm kuťa si přitom můžete celkem snadno připravit i sami, pokud se ovšem nebudete řídit variantami, které obsahují poměrně drahé, a ne zas tak snadno dostupné složky, jako jsou třeba celá loupaná zrna pšenice, javorový sirup nebo kokosový olej či kokosové máslo.

Recept, který uvaříte i v Česku

Následující recept proto vychází jednak ze surovin dostupných na našem trhu a také ze surovin reálných – nezdá se totiž příliš pravděpodobné, že by třeba právě kokosové máslo bylo zrovna na Ukrajině tou pravou tradiční složkou. Oloupaná zrna pšenice ale ano – ale ty lze sehnat jen v některých specializovaných obchodech nebo v prodejnách ruských potravin. Proto jsou pro přípravu následující varianty kuti zvoleny ječné kroupy (ale obecně lze použít jakýkoli druh krup) a místo rostlinných sirupů med.

Tradiční kuťa

(recept pro 3 až 4 osoby)

Suroviny k přípravě:

  • hrnek ječných krup
  • ořechy (vlašské, lískové, mandle apod.)
  • sušené ovoce (rozinky, meruňky, fíky…)
  • mletý mák
  • med
  • máslo

Kroupy uvaříme do měkka, cca ½ hodiny, ořechy spaříme nebo lehce orestujeme na másle. Ořechy tak krásně změknou a lze je pohodlně nakrájet či nasekat na drobné kousky. Do kastrolu přidáme mák, nakrájené kandované ovoce, ořechy, med, vše dle chuti, podlijeme vodou a chvíli mícháme. Přidáme uvařené kroupy a necháme vychladnout. Dobrou chuť!

Kuťa je dobrá teplá i studená

Stejně jako u jiných druhů pokrmů existuje v případě kuti také celá řada variant, jak už bylo dříve naznačeno.

Konzistenci pokrmu můžeme například ovlivnit délkou vaření krup, respektive obilného základu s tím, že čím je delší vaření, tím je (logicky) výsledné jídlo kašovitější. Místo krup lze kromě toho použít špaldové kernotto, případně rýži.

Pokrm lze konzumovat za studena, ale také ještě teplý.

Nejvyšší variabilitu ale představuje použité ovoce – to jednak nemusí být kandované, ale klidně i čerstvé nebo sušené, nahradit jej lze třeba rozinkami, místo medu lze sladit v zásadě jakýmkoli sirupem, prostě podle toho, jaké má kdo individuální senzorické požadavky. Základní výsledná chuť by ale měla zůstat mírně sladká, což vytváří předpoklad možné obliby i u dětí. Tak či tak jde o veskrze zdravé jídlo.

Galerie: Co se jí Vánoce ve světě? Vánoční dorty i „sladké poleno“ 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).