Hlavní navigace

Názor k článku Značení alergenů v restauracích: idea dobrá, forma nešťastná od jmhad - Jedná se o - cituji -“NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 1. 2015 10:38

    jmhad (neregistrovaný)

    Jedná se o - cituji -“NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům“ .Povšimněme si datum - 25.října 2011 - tři roky jsme měli na seznámení se s tímto nařízením. Spis má 60 stránek a je zdůvodněn jako „právo spotřebitele na informace o potravinách,které konzumuje“. Z nařízení vyplývá,že takovou informaci musí dostat každý spotřebitel,který ji vyžaduje.

    Mluví se sice o „ALERGENECH,ale ve skutečnosti to jsou kompletní informace o potravinách,o jejich složení ,hmotnosti,o výživných hodnotách,o původu a o řadu dalších. A pokud to povaha potraviny vyžaduje i způsob použití. Všechny tyto informace musí být uvedeny na etiketě nebo jiným vhodným způsobem, zřetelným písmem o velikosti minimálně 1,2 mm. Staré etikety budou používány do vyčerpání.
    Že jsou takové údaje na obalech potravin uváděny jsme si již zvykli. Až na to písmo. Novinkou je pro nás od soboty 13.12. ta skutečnost,že takové údaje musí být i tam,kde dosud uváděny nebyly. Tedy u krájených sýrů,salámů, u nebalených potravin a i u jídel teplé i studené kuchyně v restauracích, bufetech,u rychlého občerstvení, u stánku na trhu.
    Jak tyto informace získáme? Představa,že všechny požadované údaje budou u každého párku na pultě či u každého jídla v jídelním lístku, je trochu nereálná. Nabídka by se stala nepřehledná a pro většinu spotřebitelů by byla zbytečná. Budeme proto očekávat,že v obchodě u nebalené či krájené potraviny, u jídla v restauraci, budou uvedeny základní údaje.Podrobnosti, včetně obsahu oněch alergenů, předloží na vyžádání v písemné formě zákazníkovi obsluhující personál. Podmínkou ke splnění nařízení EU je písemná forma předem. Spotřebitel musí dostat takovou informaci před svým rozhodnutím ,pokud ji vyžaduje. Třeba kolik je strojně odděleného kuřecího masa v onom párku. Pouze ústní informace není závazná.
    Tohle platí od soboty 13.12.2014 u pultu v marketu,v malém krámku nebo u stánku s párkem v rohlíku. Všude. A stejně i v restauraci. Skoro všichni ale máme určitou spotřebitelskou gramotnost. Proto se pravděpodobně nebudeme ptát,co obsahuje guláš s knedlíkem či řízek s bramborem,budeme vědět,že ve svíčkové je smetana a v Kun-pao jsou buráky. Ale na požádání musíme dostat i v tomto případě správnou informaci. U nabídky jídel typu „ Risotto pollo e pesto“ či „Steak Top Blave“ to bude zcela samozřejmé.
    A co jsou ony „alergeny“ ? Každý může být alergický na něco jiného a každý,kdo je na něco alergický ví ,co mu nedělá dobře. EU vyjmenovala 14 nejčastější alergenů. To ale není dogma. Může to být v seznamu uvedený krab, mléko, ořechy, hlemýžď, chobotnice, mouka a další,ale pro někoho i to,co v tomto seznamu není. Třeba obyčejné kysané zelí . Ale nyní se to dozví. Rozhodující tedy je,že od soboty 13.prosince 2014 vždy víme - můžeme vědět, pokud chceme - co si kupujeme. Záleží jen na nás.

    Ing. Makoň Jiří , vedoucí osobní poradny SOS Šumperk

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).