Hlavní navigace

Zlobí? U spousty dětí stačí zlepšit pitný režim, říká odborník na výživu

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ukazuje se, že pitný režim proniká i do oblastí, o nichž jsme nepředpokládali, že je pro ně důležitý. Podle nových poznatků může stát za příznaky podobnými ADHD dehydratace.

Hydratujte svůj organismus, ať vás nebolí hlava a nejste unavení. To je rada, kterou každoročně v tomto období slýcháme a čteme. Jenže existuje i celá řada jiných důvodů, proč dostatečně pít, a ještě víc důvodů, proč by měly pít děti. Zejména ty, kterých je všude plno, jsou roztěkané, nesoustředěné a často označované za zlobivé. Nejen o nich vyprávěl Pavel Suchánek z IKEM.

Muž bez vody vydrží déle než žena

Muži mají v těle asi osmdesát procent svalů, které jsou ze sedmdesáti procent tvořeny vodou a tekutinami na bázi vody, mají tak oproti ženám uvnitř svalů větší zásobárnu vody a déle bez ní vydrží. Ženy mají podíl svalové hmoty o deset a více procent nižší než muži, což u nich způsobuje vyšší citlivost k nedostatku vody v těle. A co teprve děti…

Čím je dítě menší, tím více vnímá nedostatek tekutin. A to nejen proto, že má ještě méně svalové hmoty než ženy a nemá pocit žízně. Zatímco my dospělí, ať už ženy, nebo muži, ztrátu tekutin cítíme – neb se viditelně potíme, děti, přestože mají více potních žláz než dospělý, se potí téměř neznatelně. Jejich potní žlázy jsou totiž povrchové, takže se pot stihne odpařit mnohem rychleji než u dospělého. „U dětí prakticky nevidíte, že by i po divokém zápasu na hřišti měly propocená trika,“ uvádí Pavel Suchánek.

Děti s diagnózou ADHD mají rychlé, impulzivní a často zbrklé reakce. Typický je deficit pozornosti. Dětem chybí reflexe času. Nedokáží dlouho sedět na jednom místě. Jsou impulzivní, nepozorné a kvůli zbrklosti dělají často chyby.

A přesto se potí, přesto ve velkém ztrácejí tekutiny, což má vliv na funkci ledvin a oběhového systému, ale i na soustředění, pamatování si informací, potažmo na fungování mozku. „Dospělý si uvědomuje, že ho bolí hlava a jeho výkon se snižuje, ale děti si nemusí uvědomit, že jejich diskomfort vychází z nedostatku tekutin,“ říká Pavel Suchánek.

Je to skutečně ADHD?

Bylo potvrzeno, že dehydratace může narušovat tzv. hematoencefalickou bariéru; zjednodušeně řečeno, jde o bariéru v mozku, přes kterou přecházejí živiny, energie a tekutiny. „Když dojde k jejímu narušení, může to vést k tomu, že mozek nefunguje, tak jak má, a následkem toho mohou být vyvolány podobné pocity a příznaky, které by mohly být připisovány ADHD,“ říká Pavel Suchánek a doplňuje: „Je tam ta nesoustředěnost, bolest hlavy, dítě si hůře pamatuje.“


Autor: Depositphotos.com

Pokud děti neabsolvovaly testy prokazující poruchu pozornosti s hyperaktivitou, mohou zkusit zlepšit pitný režim

Zlepšete pitný režim, někdy to stačí

Ukazuje se tedy, že pitný režim proniká i do oblastí, o nichž jsme nepředpokládali, že je pro ně důležitý. „Když si rodiče nejsou jistí, když děti neabsolvovaly testy prokazující poruchu pozornosti s hyperaktivitou, mohou zkusit zlepšit pitný režim. V případech, kdy ADHD nemá primární příčinu v poškození mozku, pouze když jsou ty projevy velmi podobné, může zlepšení pitného režimu výrazně pomoci. U spousty dětí to stačí,“ radí Pavel Suchánek.

Lékaři dokonce nabádali paní učitelky ve školkách, aby dětem připomínaly, že se mají během pohybu každou čtvrthodinu napít. Ty následně lékařům potvrdily, že když si pitný režim takto zavedly, tak se i chování dětí výrazným způsobem zlepšilo. „Jsou soustředěnější a jsou více v klidu. Jde jen o to, naučit je pít pravidelně,“ dodal Pavel Suchánek.

Ochucené vody nejsou vhodný zdroj tekutin

Víc pít však neznamená, že bychom měli navýšit výdaje v obchodě za limonády a vody s příchutí. Ty totiž obsahují obrovské množství cukru, byť vypadají jako voda. Viz např. náš test dětských pitíček a vod.

TIP: Cukr – správná volba, nebo skrytá hrozba? 

Takové nápoje mají vysoký glykemický index, způsobují kolísání glykemie, zvyšují množství stresových hormonů v krvi dítěte, což vede k nervozitě a neposednosti. Děti si rozhodně vystačí s obyčejnou vodou.

RNDr. Pavel Suchánek

Pracuje jako výzkumný pracovník se zaměřením na vliv výživy a pohybové aktivity na hladinu cholesterolu v krvi a dalších rizikových faktorů onemocnění srdce a cév v pražském IKEM. Zabývá se mj. problematikou obezity, fyzické aktivity a výživy, vyučuje, přednáší a publikuje v odborných i populárních časopisech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).