Hlavní navigace

Zentiva hlásí další záměnu léků. Zkontrolujte si lékárničku

15. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V jednom balení léčivého přípravku byly nalezeny blistry jiného léčivého přípravku. Záměna nastala s velkou pravděpodobností u slovenského výrobce léku, kdy ve výrobní lince zůstal přípravek z předchozího výrobního procesu.

V lécích opět došlo k záměně. Pokud užíváte antidepresivum Citalec, zkontrolujte si obsah balení. U tohoto léku se může vyskytnout závada v jakosti, kterou představuje možná záměna blistrů uvnitř krabičky.

Antidepresivum, nebo lék na trávení?

V jednom balení léčivého přípravku Citalec 20 mg byly nalezeny blistry jiného léčivého přípravku. Blistry obsahují registrované léčivé přípravky určené pro jiný než český trh (Zirid 50 mg). Záměna nastala s velkou pravděpodobností u slovenského výrobce léku, kdy ve výrobní lince zůstal přípravek z předchozího výrobního procesu. „Pacienty můžeme ujistit, že se nejedná o padělek,“ píše Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Citalec je antidepresivum patřící do skupiny tzv. selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu. Léčivá látka citalopram působí na centrální nervový systém. Lék je určen k léčbě deprese, je vhodný i pro udržovací léčbu, kdy příznaky jako skleslost, smutek, ztráta schopnosti mít radost, strach, úzkost a bolest jsou na ústupu, nebo již zcela vymizely. V této fázi léčby působí lék preventivně a chrání před návratem nemoci.

Zirid je lék zrychlující pohyb trávicí trubice a je určen především k léčbě obtíží způsobených zpomaleným vyprazdňováním žaludku.

Samotné blistry jsou označeny správně, proto je můžete na první pohled rozeznat. Ovšem pokud nemáte po ruce brýle, nebo léky z blistrů vylupujete bezmyšlenkovitě, k záměně může dojít snadno. Proto raději řádně zkontrolujte jak šarži, tak název a sílu léku na krabičce a blistru (tj. Citalec 20 Zentiva). Pokud vše souhlasí, nejedná se o záměnu a přípravek můžete bez obav i nadále používat.

Lékárna špatná balení vymění. I ta načatá

Pokud se název a síla léku na krabičce a blistru neshoduje, měl by pacient lék přestat užívat a vrátit jej v lékárně, nejlépe však v té, ve které byl vydán. Lékárna vrácené balení vymění za jiné, nedotčené závadou v jakosti. Vrátit je možné načatá i dosud nepoužitá balení, a to do 31. 7. 2019.

Záměna obou přípravků nepředstavuje bezprostřední závažné ohrožení zdraví pacienta. Nelze však vyloučit sníženou účinnost či neúčinnost nastavené léčby, případně výskyt příznaků způsobených náhlým vysazením u pacientů užívajících přípravek Citalec delší dobu.

„U výše uvedeného léku nedochází k plošnému stahování z úrovně pacientů. Balení nedotčená závadou v jakosti tedy není nutné vracet a je možné je dále užívat,“ uvádí SZÚ. Dotčená šarže je na trhu od prosince 2018.

Co mám dělat, pokud jsem užíval, nebo aktuálně užívám uvedený léčivý přípravek?

  1. Zkontrolujte si číslo šarže užívaného léku. Číslo šarže naleznete na vnějším obale (krabičce) léku.
  2. Pokud zjistíte, že se číslo šarže shoduje s výše uvedeným, důkladně zkontrolujte, zda se název a síla uvedená na blistrech léku shoduje s názvem a sílou léku uvedenou na vnějším obale (krabičce) – tj. Citalec 20 Zentiva.
  3. V případě, že se oba údaje na blistru shodují s údaji na vnějším obale (krabičce) – tj. Citalec 20 Zentiva, nejedná se o záměnu a lék je možné nadále používat.
  4. V případě, že se název a síla uvedená na blistru neshoduje s údaji uvedenými na vnějším obalu (krabičce), přestaňte lék užívat a vraťte jej v kterékoliv lékárně, nejlépe však v té, ve které byl lék vydán. V lékárně bude vrácený lék vyměněn za nový ze šarže nedotčené závadou v jakosti.

Nejde o první záměnu léků

Není to přitom poprvé, co se ve výrobně pomíchaly léky. V roce 2015 se tak stalo ve Francii, kde zaměnili vaginální tobolky určené k lokální léčbě gynekologických potíží u dospělých žen s tobolkami určenými k léčbě těžkých forem akné.

Vůbec největší případ záměny léků v Česku se ale stal v roce 2016, kde k záměně léků ve společnosti Zentiva došlo zcela záměrně. Operátor lékové linky podle obžaloby vložil v lednu 2016 originální blistr s lékem proti úzkosti Neurol do dvou krabiček od přípravku k léčbě vysokého tlaku Atram. Tyto krabičky pak vložil do většího balení krabiček s prvním léčivem. „Pražský městský soud uložil bývalému zaměstnanci Zentivy dvouletou podmínku za to, že v září 2016 úmyslně vložil lék Neurol do krabičky přípravku Atram,“ napsal loni ihned.cz. Operátor má navíc zaplatit pokutu 7,5 milionu korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).