Hlavní navigace

Žízeň není jediný důvod, proč pít

27. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Aktualizováno 15. 2. 2018 14:04
Pitný režim je skloňován již několik let. Když jedete na dovolenou, každý vám řekne, abyste hodně pili. Když vás bolí hlava, málo pijete. Když potřebujete relaxovat, měli byste se pořádně napít… Pitný režim je otravný. Ale velice důležitý.

Zeptejte se jakéhokoliv odborníka na fitness na seznam těch nejhorších věcí, které můžete provádět nejen svému tělu, ale i své psychice, a dehydratace bude pravděpodobně jednou z těch nejčastěji skloňovaných. Ke cvičení vodu bezpodmínečně potřebujete. A nejen k němu. Nevěřili byste, kolik lidí, zejména žen, tráví celé své dny a možná i životy naprosto dehydrovaných. 

S nedostatkem tekutin mívají potíže také děti či staří lidé, kteří prostě zapomenou na to, že se mají občas napít. Necítí již žízeň ani při nedostatku tekutin.

Tři symptomy, jak poznáte dehydrataci

Příčinou může být i to, že když přijde na věc, dotyční ani nemusí vědět, že se jich dehydratace týká. Kdy přesně jste dehydrovaní? Jsou zde tři základní příznaky:

1. Bolest hlavy

I kdybyste do sebe pumpovali vodu 24 hodin denně, vaše tělo neustále ztrácí tekutiny a s nimi i základní soli, jako je sodík a draslík. Tato ztráta soli má ve skutečnosti za následek změnu chemického složení krve. A na tuto změnu je velice citlivý mozek, který se brání tím, že spustí bolest hlavy. Dává to smysl? Na bolesti hlavy je ještě horší to, že je tím větší, čím více vody jsme ztratili. Jak ztrácíme vodu z těla, klesá objem krve, což způsobí menší průtok kyslíku do mozku. Naše krevní cévy se tak uvolní a bolest hlavy se ještě vystupňuje. Jaké z toho plyne poučení? Nedostatek vody se úměrně rovná bolesti hlavy.

2. Extrémně žlutá moč

Důvodem žluté barvy je to, že moč je roztok odpadních látek z vašeho těla. Když je člověk plně hydratovaný, odpad se snadno a účinnějším způsobem vyplachuje. Ale pokud v těle není dost tekutiny, odpad není možné vypláchnout a v těle se hromadí.

3. Zácpa

Důvod je velmi podobný jako v předchozím případě. Voda pomáhá přesunout odpad prostřednictvím svého tlustého střeva ven z těla. Pokud vodu nemáte, není možné z těla odstranit přebytečný odpad z potravy.

A ještě tip, jak poznat, že vaše babička či děda málo pijí. Jednou z možností je podívat se jim na jazyk, musí být vlhký, nikoli oschlý, s povlakem. Dehydrataci zjistíte orientačně také tak, že zkusíte třeba na předloktí elasticitu kůže. Nehrnete-li si ji mezi prsty, měla by se vrátit do původního stavu.

Že vám voda nechutná a nemůžete se přinutit ji pít, i když na to myslíte? Pak vám nabízíme několik rad, jak si vodu vylepšit a udělat z ní lahůdku.

TIP: Proč není 2,5 litru tekutin denně nesmysl

Jak udělat vodu chutnější?

Moderní doba nám nabízí všemožné nápoje – energetické, proteinové, vitaminové. Stačí si jen vybrat. Ať preferujete ten či onen, žádný zdravotní nápoj vám neudělá lépe než stará dobrá voda či minerálka. Voda má celou řadu zdravotních výhod, a dokonce přispívá k podpoře hubnutí.

A co když vodu nechcete pít, protože je bez chuti a nemáte ji rádi? Zde jsou některé  způsoby, jak přidat do běžné vody náznak chuti:

1. Přidejte kousek skořice

Okořeňte si vodu (a to doslova!). Uvařte kousek skořice ve sklenici vody a pak používejte vzniklou kapalinu jako koncentrát, který smícháte se studenou vodou s ledem. Nejenže takto ochucená voda chutná skvěle, ale skořice má celou řadu pozitivních zdravotních účinků: Pomáhá snížit hladinu cukru nebo cholesterolu v krvi.

2. Přidejte do vody trochu ovocné šťávy

Jen troška 100% ovocné šťávy přidané do sklenice vody zcela změní její chuť i barvu, a přitom vám nedodá tunu zbytečného cukru.

3. Kupte si vodní infuzér

Ozvláštnit vodu nějakým ovocem je další jednoduchý způsob, jak zlepšit její chuť. Posbírejte nejrůznější bobule, jako borůvky, maliny, jahody, nebo plátky ovoce. Nechte je ve vodním infuzéru (menší skleněná nádobka s otvory, která je ponořena do celého džbánu nebo sklenice). Vypadá i chutná skvěle.

4. Vsaďte na bylinky

Přidání listů čerstvých bylinek, jako je máta nebo bazalka, do sklenice, je skvělý způsob, jak doslova vypíchnout novou chuť. Je to něco jako vyrábět mojito, ale bez cukru a alkoholu. Nechte bylinky ve vodě přes noc a ráno jen přidejte vymačkaný citron nebo limetku.

K tématu: Test citronů: Zbavíme se omytím pesticidů?

5. Přidejte ochucené kostky ledu

Ať už zmrazíte kávu, granátové jablko, malinové či ananasové pyré nebo cokoli jiného, je to skvělý nápad. Ochucené ledové kostky vodu nejen ochutí, ale taky výborně vypadají. Jen pozor, ani s ledem se to nemá přehánět:

Přečtěte si: Dáváte si do nápojů led? To neděláte dobře…

Deset cest, jak pít více vody

Pokud máte s pitím vody problémy, nabízíme dalších deset jednoduchých tipů, jak dodržet dostatečný přísun tekutin (rozumný, což neznamená šílené prolévání vodou pod diktátem x litrů na den za každou cenu).

1. Dodejte si do vody svou vlastní příchuť

Voda může být pro někoho docela nuda. Ale místo toho, abyste použili ochucovadla, které vidíte v obchodech, můžete se rozhodnout pro něco přirozeného, jako jsou kousky vodního melounu s mátou nebo plátky pomeranče. Chcete-li dosáhnout intenzivnější chuti, nechte nápoj na několik hodin v lednici.

2. Dejte si nějaké ostré jídlo

Přidáte-li si na talíř drcenou chilli papričku, rozhodně za večer několikrát sáhnete po sklenici vody. Navíc studie ukazují, že pálivé papričky urychlují metabolismus.

3. Použijte svůj telefon

Ano, samozřejmě, že v dnešní době existuje i na toto mobilní aplikace. Česky Pitný režim zdarma na Google Play, v angličtině třeba Waterlogged pro iPhone nebo Water Your Body pro Android i iPhone. Pokud nemáte smartphone, nařiďte si jen několikrát denně alarm s připomenutím dodržovat pitný režim.

4. Pořiďte si filtr, který budete skutečně používat

Pokud váš vodní filtr jen zabírá místo v lednici a navíc zanechává ve sklenici zbytky, je na čase ho vyměnit. Když budete chvíli googlovat, jistě najdete to, co hledáte, například nový udržitelný filtr ve tvaru karafy, který je vyroben z uhlíku kokosové skořápky, hedvábí, a rostlin, takže nikdy nezanechá ve vaší vodě černé vločky.

5. Mějte vodu vždy při ruce

Zůstaňme v reálu: Pokud jsme celý den přilepení u pracovního stolu nebo trávíme celé dny na cestách, asi při tom všem nepamatujeme ještě na vodu. Mějte proto vždy velkou sklenici vody na pracovním stole nebo láhev s vodou v tašce. A i když pracujete u stolu, nechte si sklenici pěkně na očích, abyste na pitný režim pamatovali.

6. Buďte připraveni v posilovně

Možná vám vždy připadali směšní všichni ti filmoví namaštění svalovci s lahvemi vody v posilovnách. Ale ono to tak hloupé není. Pokud se vydáte do posilovny s vlastní lahví s vodou, nebudete muset zastavovat běžící pás nebo rotoped každých pár minut, abyste se došli napít.

7. Myslete na vaši peněženku

Objednávkou vody z kohoutku v restauracích ušetříte nejen kalorie, ale i hotovost. Sice se vám v Čechách stále ještě může stát, že vás odmítnou, ale zkuste to.

K tématu: Test: Kohoutková voda v restauraci přijde i na šedesát korun

8. Jezte vodu

Nebojte, nepodvádíte! Existuje celá řada potravin bohatých na vodu, kterými se lze hydratovat. Jsou to například okurky, melouny, celer nebo polévka z lehkého vývaru.

9. Považujte vodu za předkrm

Pití vody (cca 0,5 litru) před jídlem napomáhá hubnutí. Jen ten fakt, že víte, že pití vody vám pomůže jíst méně, by měl být dostačující motivací pro objednání si sklenice vody.

10. Udělejte vodu součástí večera i v baru

Pokud jste se ocitli v baru či na večírku, zvykněte si na to prokládat každý drink sklenicí vody. Také by se mělo stát automatickým mechanismem, že si dáte další sklenici, než půjdete spát. Nejen, že vám to pomůže s pitným režimem, ale i vaše kocovina další den bude daleko menší.

Použité zdroje: Women Health Magazine

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).