Hlavní navigace

Ženy vs. muži a „jejich“ nejčastější rakoviny

17. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Rakovinou u nás ročně onemocní devadesát tisíc lidí. Ženy nejvíce postihuje nádor prsu, muže karcinom prostaty. U každého pohlaví jde u těchto onkologických onemocnění o zhruba 7000 případů za rok. Dobrou zprávou jsou pokroky a modernizace léčby.

S nádorovým onemocněním se někdy setkal každý dospělý Čech. Ať už sám zažil tuto nešťastnou situaci, nebo mu onemocněl někdo v rámci rodiny či známých. Podle České onkologické společnosti jsou poslední dostupné statistiky v Česku neúprosné. Každoročně onemocní v ČR rakovinou průměrně devadesát tisíc lidí. Lékaři se dnes zabývají hlavně moderními metodami léčby rakovinových nádorů, které umožňují šetrnější a úspěšnější léčbu.


Autor: Data ÚZIS

Ženy straší karcinom prsu: 7000 případů ročně

Každoročně onemocní rakovinou prsu přes sedm tisíc žen. Tato diagnóza je nejčastějším rakovinovým onemocněním u žen vůbec. Ač se lékaři i zdravotní pojišťovny snaží motivovat ženy k preventivním prohlídkám, ročně zemřou kvůli onemocnění téměř dva tisíce žen. „Je to způsobeno hlavně tím, že se ženy zdráhají dodržovat rytmus preventivních prohlídek,“ říká Vít Ulrychonkologického centra Multiscan v Pardubicích. Ženy totiž mají často pocit, že se jich onemocnění nemůže týkat, anebo se naopak bojí, že ultrazvuk či mamograf skutečně nějaký nález odhalí.

Věkový průřez onemocnění rakovinou prsu v ČR
Autor: Svod.cz / ÚZIS

Věkový průřez onemocnění rakovinou prsu v ČR

Přitom drobné nálezy, které mohou zjistit pouze tyto speciální přístroje, jsou dobře léčitelné. „Léčba malých, pohmatem nerozeznatelných bulek v prsu bývá velmi účinná, pravděpodobnost vyléčení je vysoká i díky tomu, že dnešní metody léčby jsou moderní a šetrné,“ říká Vít Ulrych z Multiscanu. K lékařům se však ženy dostanou často pozdě právě kvůli nedodržování prevence. „Mnohdy je to bulka v prsu nebo v podpaží, měnící se tvar bradavky či vtažení kůže a utvoření důlku na prsu při pohybu, co ženy zalarmuje a vyhledají pomoc,“ popisuje lékař. To už je stadium nemoci, kdy léčba nesnese odklad.

V tu chvíli se pro každou pacientku hledá nejlepší řešení a kombinace léčby šité na míru podle stádia a typu nádorového onemocnění. Možností je většinou operace, někdy chemoterapie, hormonoterapie, radioterapie a ve vybraných případech biologická léčba. I když žádná z těchto metod není nová, lékaři se snaží je modernizovat, aby byly co nejvíc efektivní a šetrné. „Například před samotným ozařováním levého prsu učíme pacientky velmi hluboce se nadechnout. To kvůli tomu, abychom oddálily nádor od srdce a záření jej nemohlo zasáhnout. Předcházíme tak vedlejším nežádoucím dopadům ozařování,“ říká Vít Ulrych.

Galerie: Aniela McGuinness: My breast choice

Zbystřit by měly ženy, kterým se vyskytla v rodině stejná diagnóza. Pokud se tak stalo hned v několika případech, a to před 50. rokem věku, ať už jde o matku, babičku, či sestru, je na místě i genetické vyšetření a využití veškerých preventivních prostředků. Tedy podstupovat jak pravidelné prohlídky u lékaře, tak i specializovaná vyšetření, jako je ultrazvuk či posléze mamograf. „Nicméně ve střehu by měla být každá žena. Onemocnění totiž postihuje z více než devadesáti procent pacientky, u kterých není příčinou genetická zátěž. Častější je toto onemocnění u starších žen, ale jsou zaznamenány případy i velmi mladých pacientek,“ upozorňuje lékař s tím, že pětina případů se týká žen pod padesát let věku.

Muži musí hlídat prostatu: 7000 případů ročně

Stejná čísla a stejná pravidla prevence platí pro muže v případě rakoviny prostaty. Téměř sedm tisíc mužů si ročně vyslechne tuto diagnózu a rakovina prostaty je u mužů nejčastějším zhoubným nádorem. Pravděpodobnost výskytu onemocnění se zvyšuje s věkem, ale nevyhýbá se ani mladším mužům.

Příznaky, které přivedou pacienty k lékaři, jsou časté, přerušované či bolestivé močení, krev v moči nebo nenadálé potíže s erekcí. Více než šedesát procent onemocnění se projeví po pětašedesátém roce věku. Nicméně více než třetina případů se týká mužů mladších. Výjimkou nejsou ani případy onemocnění u mužů pod čtyřicet let. Muže často odrazují způsoby preventivních vyšetření. Přitom vedle vyšetření krve jsou to jednoduchá vyšetření pohmatem prstem přes konečník anebo zavedení malé sonografické sondy právě do konečníku.

Věkový průřez onemocnění prostaty v ČR
Autor: Svod.cz / ÚZIS

Věkový průřez onemocnění prostaty v ČR

Také léčba rakoviny prostaty v poslední době zaznamenala velké pokroky, které dávají naději lepší a šetrnější léčby. „Díky moderním přístrojům, které jsme v posledních letech pořídili, našim dlouhodobým zkušenostem a novým kombinacím metod jsme v léčbě nádoru prostaty stále úspěšnější. Léčba rakoviny prostaty radioterapií, tedy zářením, se v uplynulých letech posunula významně dopředu. Pokročilé formy radioterapie totiž šetří více zdravé tkáně v okolí prostaty a tím klesá výskyt nežádoucích účinků léčby,“ uzavírá Vít Ulrych z Multiscanu v Pardubicích, kde již úspěšně vyléčili tisíce pacientů s touto diagnózou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).