Hlavní navigace

Ženy chodí na pajdu a muži na Chaplina

Sdílet

Víte, proč mají fotbalisti nohy do O a ženy do X? To není začátek vtipu. Křivé nohy mají různé příčiny a naštěstí i různá řešení. Srovnat se to dá. Dokonce existují i „nožní rovnátka“.

Když máte nohy jako plaňky do plotu, případně jako letité duby, dá se s tím pracovat. Posilovna za rohem si s ledasčím dokáže poradit. Ovšem pokud vám z hůry bylo dáno mít nohy, mezi kterými „s přehledem proběhne středně vzrostlý buvol“, přestože máte paty pevně u sebe, může to být problém. A to nejen z estetického hlediska, ale i ze zdravotního.

Druhou vadou nohou jsou pak tzv. iksky, kdy se kolena schází a kotníky rozchází. V sukni se to neschová a módních legínách už vůbec ne. Musíte s takovýma nohama žít a ve stáří pak kvůli nim trpět? Proč mají fotbalisté óčka jak ze slabikáře? A co se dá s křivýma nohama dělat? Odpovědi budeme hledat u primáře ortopedie Krajské nemocnice Liberec Jiřího Kratochvíla a Aleše Dobšáka-Klinga, dorn-terapeuta z brněnského rekondičního centra Imzadi.

Čtěte také: Vbočený palec je pěkná hrůza, ale nemusí být

„Óčka“ jsou normální a nohy do X mají obézní


Autor: Isifa.cz

 Na Chaplina, nebo na pajdu?

Všichni známe ta roztomilá miminka, kterým ze zavinovačky vyčuhují nožky do O. U novorozenců v tom však nehledejme žádnou vadu. Většinou se jedná o naprosto běžný jev. Až lékař určí, jestli je vybočení kolen hodno nějakého zákroku, tzn., jestli je úhel mezi stehnem a holenní kostí větší než deset stupňů. Tehdy je diagnostikováno genu varum, tedy vybočená kolena, lidově zvaná Óčka. Jak ale s úsměvem říká Aleš Dobšák-Kling: „Batolata mají nohy do O, před pubertou se tendence otočí a dítka mají spíše tendenci k ikskám. Prostě batolata jsou plná energie jako fotbalisti – takže mají óčka, v pubertě jsou z nich stydlíni – takže mají ikska.“ Což je podstatně častější jev – genu valgum, čili nohy do X.

Lékař i dorn-terapeut se shodli na tom, že ikska jsou doménou žen. „Protože nejsem lékař, můžu to popsat selsky: Ženy chodí na pajdu a muži na Chaplina,“ říká Aleš Dobšák-Kling. Proč tomu tak je, není příliš zřejmé. Nohy do X totiž nejvíce souvisí s nadváhou, artrózou v kolenním kloubu, úrazy, poruchami kostního metabolismu, rachitidou a osteoporózou. Óčka zas s metabolickým kostním onemocněním či skeletární dysplazií.

Proč mají fotbalisti nohy do O?

V batolecím věku mohli mít budoucí fotbalisti nohy jak topol, s přibývajícími roky na zeleném pažitu se jim však povážlivě zakulacují. V literatuře se tento fakt příliš neřeší, primář ortopedie si to však vysvětluje množstvím úrazů, které mají za následek degenerativní onemocnění kolenních kloubů. To se většinou projevuje na vnitřní straně. „Na rentgenovém snímku je pak patrné zužování vnitřní kloubní štěrbiny kolena a z toho plynoucí deformita do O,“ říká Jiří Kratochvíl.

Aleš Dobšák-Kling vidí jádro problémů v přetížených svalech: „Většina pohybové aktivity při práci s míčem je zastoupena pozicí nohou ‚na Chaplina‘. Svaly na vnější straně dolních končetin jsou přetížené a tímto přetížením ‚zakulacují‘ nohu do O.“

Dále čtěte: Dornova metoda: Křížíte nohu přes nohu? Nedivte se, že máte jednu delší

Nechci křivé nohy!

Variant, jak se poprat s nohama do O nebo do X, existuje celá řada, počínaje širokými kalhotami, přes rovnátka na nohy až k operativním zákrokům. V Číně, kde je údajně nejrozšířenější propust mezi nohama, vymysleli (a s úspěchem prodávají) rovnátka na nohy do O. Fotogalerie vám napoví, jak tento instrument pracuje. Nespoléhejte však na to, že to bude bezbolestné. Zde asi nejvíce pomohou sevřené pěsti a víra, že vám kus gumy za pár jüanů spraví figuru.

Rovně rostoucí nohy prostě nemusí být darem do kolébky, občas stojí úsilí, ale vyplatí se: „Některé cviky Ludmily Mojžíšové či Spiraldynamik pomáhají k řešení potíží s nohama. Pohled Dornovy metody, se kterou pracuji, je takový, že většina problémů vychází z kyčlí. Hlavice kyčelního kloubu není správně usazena v jamce a tato pozice se pak promítá do celé dolní končetiny. Vycentrováním hlavice kloubu se noha narovnává,“ nastiňuje možnosti nápravy Aleš Dobšák-Kling. Česká škola Dornovy metody Plus pak vyvinula unikátní cvičení na usazení hlavice kloubu tak, že se prý dějí téměř zázraky na počkání. „Ovšem častěji je nutné mít dost trpělivosti a vytrvalosti a na výsledek si počkat,“ varuje před přehnaným očekáváním dorn-terapeut.

Příběhy z praxe Aleše Dobšáka-Klinga:

„Žena, 45 let, přišla s bolestmi v bederní oblasti. Typická hyperlordóza s propadlinou v bedrech a zadek à la Ferda Mravenec.“ Bez urážek, jen pro dokreslení, jedná se o stoj a chůzi s vystrčeným pozadím. „To byl její hlavní problém. Zde bylo nutné po dornovsku správně usadit klouby a srovnat páteř. V tuto chvíli se mohly nožky začít rovnat. Protože kosti a svaly tvoří neoddělitelnou jednotu, po vycentrování kloubů jsem pracoval na svalovém aparátu SM Systémem, aby se správné držení pánve fixovalo a vytvořily se tak nové návyky zapojování svalů. Každý, kdo má nohy do X, bez výjimky, má ochablé například hýžďové svaly a na těch je to pěkně vidět. Proto se pánev neustále překlápí dopředu, zadek je vystrčený a nohy se stáčí do X. Této paní se iksky srovnaly jakoby mimochodem, a to do druhého dne. „Všimla si pouze, že chodí jinak a má rovné nohy.“

„Zato mladík, 22 let, s nohama do O, ale opravdu tak, že by tam proběhl středně vzrostlý buvol, si musel rovné nohy vybojovat. Jednak cviky na centraci kyčelních kloubů a kolen a dále cvičením na vyrovnání dysbalance v pánvi, zapojováním svalů ochablých a přetížených. Po měsíci byla vidět malá změna, po čtyřech se dalo soudit zlepšení o 50 %. Pak jsem ho bohužel už neviděl, patrně mou pomoc již nepotřeboval.“

Dále čtěte: Štíhlé nohy? Začněte s posilováním vnitřních stran stehen

Vložky do bot pro děti, operace pro dospělé

Estetičnost křivých nohou dejme stranou, někomu se zrovna mohou líbit. Pozornost je ale třeba věnovat zdravotním problémům, které z křivých nohou mohou plynout. „Při vadném osovém postavení končetiny se snižuje tolerance zátěže a nastupují časné degenerativní změny v kolenou, kyčlích i hlezenních kloubech. Obrazně lze tento stav přirovnat k šikmo namontované ose otáčení kola automobilu. Ložiska se také zničí,“ varuje Jiří Kratochvíl. 

Čtěte také: Artrózu měly mumie i dinosauři, dnes jí trpí čím dál mladší lidé

Pokud vyrazíte k odborníkovi, počítejte s tím, že lékař nejprve nabídne vložky do bot a v druhé fázi rovnou operaci. První fází se začíná u dětí, dospěláci většinou míří rovnou na sál, kde je čeká osteotomie. „Operační léčba je indikována po pečlivém vyšetření a přísně individuálně. Výrazné deformity napravujeme korekční osteotomií v oblasti horní části holenní kosti a dolní části stehenní kosti, které napravují postavení v kolenním kloubu,“ říká primář. Rekonvalescence trvá většinou 3 – 6 měsíců a recidivy prý nejsou. Vždy ale máte možnost nejprve zkusit alternativy, než rovnou, omámeni rajským plynem, nechat lékaře konat. Třeba jen kvůli krátké sukni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).