Hlavní navigace

Ženy by si měly měřit tlak ještě rok po porodu

5. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nová studie ukazuje, že k výraznému zlepšení preeklampsie by přispělo pravidelné měření tlaku v různých denních a nočních dobách, a to ještě rok po porodu, a hlavně i mimo ordinaci lékaře.

Preeklampsie je onemocnění, které vyvolává obavy u doktorů na celém světě, jelikož počet nemocných žen stále roste. Příčiny úzce souvisí s těhotenstvím, ale nemoc se projevuje různě. U nejtěžších případů se k vysokému krevnímu tlaku, otokům nebo snížené funkci ledvin mohou přidat i křečovité stavy, které mohou ohrozit nejen život matky, ale i dítěte.

Preeklampsie je stavem změněného průtoku krve v cévách placenty, který může vést i k poruše růstu miminka v děloze. Spolu se sníženým tlakem se mění i další laboratorní hodnoty. Podle nové studie, zveřejněné na BBC News, by měl být krevní tlak u žen s těžkou preeklampsií pečlivě sledován až po dobu jednoho roku po porodu. Jak totiž studie ukazuje, vysoký krevní tlak může zůstat nezjištěn.

Preeklampsie se projevuje hlavně na konci těhotenství

Preeklampsie je závažný stav, který postihuje v těhotenství stále více žen na celém světě. Nejčastěji se projevuje v druhé polovině těhotenství a zhoršuje se zejména k úplnému konci.

Předpoklady pro vznik preeklampsie:

  • obdobná diagnóza v rodině,
  • první těhotenství,
  • věk pod 20 nebo nad 40 let,
  • obezita,
  • vícečetné těhotenství,
  • těhotenská cukrovka,
  • některá onemocnění před těhotenstvím – vysoký krevní tlak, migrény, revmatická artritida, onemocnění ledvin a jiné.

Preeklampsie se kromě vysokého krevního tlaku projevuje rovněž nadbytkem bílkovin v moči. Mírná preeklampsie postihuje až 6 % těhotných žen a závažné případy se vyskytují asi u 1 až 2 % těhotenství. „Za rok se setkám průměrně s pěti případy jasné preeklampsie (zvýšený krevní tlak, cca vyšší než 140/80, bílkovina v moči),“ popisuje situaci ve své ordinaci pražský gynekolog Vladimír Vacek.

Přestože mnoho případů je považováno za mírnou preeklampsii, při zanedbaném léčení se stav může velice zhoršit a mohou se objevit závažné, život ohrožující komplikace pro matku i dítě. Preeklampsie je jednou z hlavních příčin úmrtí matek a dětí po celém světě, proto je léčba a monitoring pro vyloučení závažných komplikací naprosto zásadní. Budoucí maminka musí být pečlivě sledována a její stav je hodnocen jako rizikové těhotenství. Opakovaně se provádějí ultrazvuková vyšetření plodu (průtoky pupečníkem, biometrie plodu, posouzení množství plodové vody) a monitorují se rovněž srdeční ozvy plodu. Tak je možné zjistit, že dítě je nedostatečně zásobováno okysličenou krví s potřebnými živinami a začíná strádat.

Odlišné hodnoty tlaku u lékaře a doma

Nová studie poukazuje na to, že vysoký krevní tlak může často zůstat bez povšimnutí, protože v ordinaci, kde je tlak měřen, mohou mít maminky tlak normální. Holandská studie sledovala dvě stě žen a u 17,5 % byla zjištěna tzv. maskovaná hypertenze. Jejich krevní tlak měřený doma byl daleko vyšší než u lékaře. Studie poukazuje na zjištění, že kdyby se lékaři věnovali pouze výsledkům naměřeným v ordinaci, až 56 % případů vysokého tlaku u žen by zůstalo nepovšimnuto. Dalším zjištěním je, že 46 % žen prokazuje značný, nezdravý pokles krevního tlaku během dne.

TIP: Jak si správně změřit tlak

Ženy by si měly měřit tlak ještě rok po porodu, sníží tak riziko preeklapsie
Autor: Isifa.cz

Ženy by si měly měřit tlak ještě rok po porodu, zejména pokud měly v těhotenství potíže s tlakem, sníží tak riziko preeklapsie

Vysoký tlak hlavně v noci

S blížícím se večerem hodnoty tlaku výrazně rostou a noční hypertenze, která zvyšuje riziko srdečních onemocnění, mrtvice a úmrtí, postihuje až 42,5 % žen. Autorka studie Laura Benschopová, výzkumná pracovnice v oboru porodnictví a gynekologie v Lékařském centru Erasmus v Rotterdamu, uvedla: „Naše zjištění ukazují, že ženy trpící vysokým krevním tlakem v těhotenství by měly svůj krevní tlak sledovat ještě dlouhou dobu po porodu, a to nejen v ordinaci svého lékaře, ale i doma a v různých denních a nočních hodinách. Ukázalo se, že vysoký krevní tlak se po porodu může objevit v nejrůznějších formách. Ženy, které znají výsledky svých měření, mohou podniknout patřičné kroky ke snížení krevního tlaku a vyhnout se tak nebezpečí po zbytek života.“

Katharine Jennerová z britské charitativní organizace Blood Pressure říká, že zjištění vyplývající ze studie jsou šokující, neboť je dokázáno, že u žen s preeklampsií v těhotenství je pravděpodobnost vysokého krevního tlaku i po porodu. „Velmi zneklidňující je pro nás skutečnost, že více než polovina případů preeklampsie byla rok po porodu opomenuta, přestože krevní tlak je běžně praktickými lékaři monitorován. Výsledky nové studie by měly motivovat všechny ženy s preeklampsií, aby pomohly svým praktickým lékařům s domácím monitoringem a samy se snažily sledovat skutečný obraz svého krevního tlaku.“

Příznaky preeklampsie v těhotenství:

  • vysoký krevní tlak, v klidu a při opakovaném měření vyšší než 140/90,
  • bílkovina v moči,
  • otoky dolních končetin přetrvávající i přes noc, otoky břicha, horních končetin a obličeje,
  • bolesti v nadbřišku a pod žebry,
  • nepřiměřeně velké přírůstky na váze (více než 1 kg týdně nebo 3 kg měsíčně) způsobené zadržováním vody v tkáních,
  • opakované migrény,
  • poruchy zraku a citlivost na světlo,
  • nevolnost, zvracení, ztráta vědomí,
  • neklid či zaujatost.

Průběžný monitoring může situaci změnit

Rovněž další specialista Philip Lewis, který provozuje kliniku pro měření krevního tlaku v mateřství ve stockportské NHS Foundation Trust, označil studii za velmi významnou a přínosnou. Člen britské a irské společnosti pro hypertenzi chce na své klinice okamžitě zavést možnost čtyřiadvacetihodinového sledování krevního tlaku pro rizikové ženy v době jednoho roku od porodu.

Dále Lewis poukazuje na to, že studie dokázala, že pokud měříme tlak pouze na klinice, můžeme být falešně uklidněni: „Maskovaná hypertenze představuje největší nebezpečí. Domníváte se, že vše je v pořádku, takže ani vy, ani váš lékař již krevní tlak dále nemonitorujete. Skutečnost je však jiná, protože srdce i cévy jsou i nadále zatěžovány a namáhány, za což ženy mohou zaplatit daň daleko později. Naším cílem je, aby každá žena, která trpěla závažnou preeklampsií, měla možnost podrobit se čtyřiadvacetihodinovému testu krevního tlaku v roce po porodu. Tak by mohlo do budoucna dojít k výraznému snížení rizika, a pokud by výzkum směřoval správným směrem, i k prevenci preeklampsie.“

Byl zkoumaný vzorek dostačující?

Profesor Basky Thilaganathan, konzultant a mluvčí Královské akademie porodníků a gynekologů, upozorňuje, že pro potvrzení výsledků studie je zapotřebí další testování u větší skupiny žen, které neměly vysoký krevní tlak již před těhotenstvím.

„Studii zatím nepřikládám velký význam, jelikož není ověřená na statisticky hodnotitelném souboru pacientek. Změny krevního tlaku v různou denní dobu a jejich vztah k preeklampsii nebyly teoreticky zodpovězeny. Měření krevního tlaku v ordinaci bývá často nepřesné, mohou být dokonce naměřeny zvýšené hodnoty tlaku, což nazýváme tzv. Syndrom bílého pláště,“ komentuje závěry studie Vladimír Vacek a dodává, že podle dosavadního poznání není vznik preeklampsie důvěryhodně objasněn. „Existuje několik teorií o jejím vzniku, např. endoteliální dysfunkce matky, ale žádná z teorií nebyla jednoznačně potvrzena. V poslední době vzniklo několik nových vyšetřovacích postupů, například měření průtoků a uterina, sledování nových biochemických markrů, ale doposud nemáme v klinické praxi k dispozici jednoznačné prediktivní metody. I proto je nadále stále nejdůležitější sledování hodnot krevního tlaku a obsahu či přítomnosti bílkoviny v moči. Preventivní podávání léků (kyselina acetylosalicilová, trombolitika) zatím nevedlo k jednoznačným výsledkům,“ říká lékař.

Postupy, kterými je monitorován vysoký krevní tlak u těhotných žen, jsou dané, nicméně – jak připouští Christopher Allen z British Heart Foundation – je možné, že tuto metodiku lze ještě zlepšit. Uzavírá: „Každá žena, u níž byla během těhotenství diagnostikována preeklampsie, by měla upozornit svého praktického lékaře, aby sledoval její krevní tlak.“

Galerie: Historie porodnictví – málokteré dítě přežilo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).