Hlavní navigace

Žena přežila rekordní promile alkoholu v krvi

16. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Personál interního oddělení na Bulovce se v noci nestačil divit. Ženě v bezvědomí naměřili více než 7 promile alkoholu.

Lékaři a sestry interního oddělení Nemocnice Na Bulovce si včerejší noční službu budou asi dlouho pamatovat. Připsali si totiž neuvěřitelné prvenství. Ve čtvrt na dvě v noci tam přivezli ženu v bezvědomí. „Při měření obsahu alkoholu v krvi nechtěli lékaři věřit vlastním očím. Žena měla více než 7 promile! Lékařům se ji přesto podařilo zachránit,“ říká Martin Šalek,
tiskový mluvčí Nemocnice Na Bulovce.

Sedm promile je nejvíc, kolik bylo kdy v Česku ženě naměřeno. Absolutním rekordmanem je traktorista Milan Čurda ze Semilska, kterému naměřili přes osm promile v krvi.

Akutní otrava je již od tří promile

Hladina alkoholu, resp. etanolu v krvi závisí na několika faktorech, kromě množství vypitého alkoholu také na tělesné hmotnosti ad., hodnoty i reakce tedy mohou být individuální. Obecně se předpokládá, že hodnoty 0,3–0,5 promile svědčí o požití alkoholického nápoje a v rozmezí 0,5–1,0 promile se jedná o podnapilost. 1,0–1,5 promile znamená mírný stupeň opilosti, 1,5–2,0 promile pak střední stupeň opilosti s jasnými klinickými příznaky, 2,0–3,0 promile je hodnoceno jako těžký stupeň opilosti. Při hodnotách vyšších než 3,0 promile už hovoříme o akutní otravě alkoholem.

Krom toho, že alkohol v takové míře je vždy nebezpečný, stále ještě platí riziko, že uživatelé narazí na falšovaný alkohol, u kterého stačí konzumace i poměrně malého množství.

Vše na téma: KAUZA METYLALKOHOL

Zdroje: TZ Nemocnice na Bulovce, Wikipedie

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).