Hlavní navigace

Zelený ječmen: tradiční plodinu dovážíme ve formě prášku

12. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Chlorella centrum
Jsou úžasné a báječné. Mají vitamíny, detoxikují a chrání proti civilizačním chorobám. Kromě toho zelené potraviny posilují imunitu i sexuální apetit. Také se vám tomu všemu nechce věřit?

Zelenou potravinu“ jsem poprvé ochutnala letos na jaře v restauraci zdravé výživy. Chybělo mi slunce a vitamíny. Tak jsem si nechala natočit dvě deci nápoje ze zeleného ječmene. Vůně zvláštní, chuť ještě více. Ale pila jsem, protože jsem si vybavila, jak jsou zelené potraviny zázračné. Posilují imunitu, detoxikují, bojují proti únavě, jsou plné vitamínů.


Autor: Chlorella centrum

Zelený ječmen: Než se z čerstvého obilí stala sklenka džusu, proběhlo několik fází zpracování

S určitou dávkou sebezapření jsem postupně zelený nápoj usrkala až do dna. Žádné zázraky jsem nečekala (byly to přece jen dvě deci) a ani se žádné neděly. Z únavy jsem se vyspala a imunitu jsem vlastně ani posílit nepotřebovala. Zajímalo mě ale, proč se se zelenými potravinami roztrhl pytel, zda jsou skutečně tak úžasné a jestli je náhodnou nejedli i naši předci.

Kysané zelí je lepší?

Zelené potraviny se staly výživovým hitem. Někteří poradci zabývající se zdravým životním stylem je chválí pro celou řadu pozitivních vlivů na lidský organismus. Když se podíváte na sáhodlouhý seznam účinků zelených potravin, zjistíte, že by se měly umět poprat snad se všemi civilizačními chorobami, fyzickými i psychickými potížemi. Potřebujete je i v případě, když sportujete nebo se rádi opalujete.

V souvislosti se zelenými potravinami je propagován zejména zelený ječmen a sladkovodní řasa chlorella. Patří k nim ale například i mořská řasa spirulina. Klíčovou látkou zelených potravin je chlorofyl. Kromě toho mají zelené potraviny obsahovat i cenné bílkoviny, vitamíny a minerály.

Zelený ječmen – obsahuje betakarotén, vitamín C, E, skupinu vitamínů B (B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou), draslík, vápník a železo.

Chlorella – je sladkovodní řasa s vysokým obsahem bílkovin (asi 60 %). Obsahuje esenciální aminokyseliny, betakoroten, vitamín B12, vápník, hořčík, železo, zinek a jód.

Spirulina – je mořská řada, která je z cca 70 % tvořena čistou bílkovinou, a obsahuje důležité esenciální aminokyseliny. Najdeme v ní draslík, vápník, zinek, železo, magnézium, selen, fosfor, vitamín B12, A a E.

Přečtěte si: Spirulina: sinice, která nám pro změnu prospívá

Z hlediska obsahu bílkovin a vitamínů jsou zelené potraviny skutečně zajímavé. Účinnou látkou zelených potravin je především zmiňovaný chlorofyl, který se používá běžně v lékařství, protože má antibakteriální a antioxidační účinky a pomáhá při hojení ran. Jak upozornila Kateřina Cajthamlová v Českém rozhlase, v tomto smyslu jde o celkem zázračný lék. „Bohužel, jakmile chlorofyl projde žaludkem, kde se setká s enzymy, dochází k tomu, že vlastně jíme něco podobného, jako kdybychom jedli zelí nebo jiné rostliny, které ve svých buněčných stěnách chlorofyl obsahují. Jenže zelený ječmen je před tím, než ho dostanou konzumenti ve formě prášku, vysušen a jde o určitou formu koncentrátu, která už bohužel část antioxidačních vlastností ztrácí,“ dodala lékařka.

Záleží také na použité technologii. „Z mladých výhonků ječmene se nejprve vylisuje šťáva, a to bez travní vlákniny. Tento extrakt se pak při nízkých teplotách šetrně usuší tak, aby nedošlo k rozpadu výjimečných substancí a účinné látky zůstaly živé,“ popisují postup svého kanadského dodavatele odborníci ze společnosti Chlorella centrum. „Nápoj připravený z prášku získaného levnějším zpracováním, tedy drcením usušeného mladého ječmene i s jeho vlákninou, může při dlouhodobějším užívání přivodit potíže. Ačkoli je travní vláknina nadrcena na mikroskopické částečky, je i tak pro člověka v podstatě nestravitelná a může organismus dráždit či poškodit,“ upozorňují.

Tradiční zelený ječmen

Pokud jste šli někdy kolem pole se zeleným ječmenem, možná jste cítili sladkou vůni. Jednou jsem při vyjížďce na kole neodolala a utrhla si pár klásků, abych si mohla rozžvýkat slaďoučká zrna. Chutnaly mi moc a co víc – byly čerstvé a bez přídavku čehokoli. Není to tak lepší?

Zastavme se na chvíli právě u zeleného ječmene, protože i ten se objevoval v jídelníčku našich předků. Ti totiž – na rozdíl od nás – neměli přes zimu kromě kysaného zelí, sušených křížal a nějakých dalších zásob moc vitamínů. Proto nedočkavě vyhlíželi jaro, které přinášelo první zelené výhonky.

Ke každému hospodářství patřilo pole, kde se pěstovalo obilí, třeba právě ječmen. Nebylo tedy nic snazšího, než si ještě nedozrálé klásky natrhat a připravit si je – třeba formu pražma (pražené klasy nebo zrna nedozrálého obilí) nebo na způsob receptu, který jsem objevila v prvorepublikové kuchařce.

Polévka ze zeleného ječmene / žita

Suroviny: 125 g zeleného ječmene nebo žita, 2,5 litru vody, kořenová zelenina, popř. další zelenina (květák, hrášek atd.), libeček, sůl, pepř, kousek másla nebo jiného tuku, bílý chléb (housku)

Postup: Zelené obilí spařte, sceďte a vařte ve vodě společně se zeleninou a libečkem zvolna asi hodinu a půl. Polévku proceďte sítkem, přidejte kousek másla, osolte, opepřete. Podávejte s osmaženým, na kostky nakrájeným bílým chlebem.

Čtěte dále: Mořské řasy se hodí do polívky, i místo náplasti

Vědci: Pěstujte ječmen doma

A co na boom zelených potravin říká věda? Účinky nápoje ze zeleného ječmene zkoumali vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Ti potvrdili, že obsahuje antioxidanty a důležité enzymy. Upozornili zároveň na to, že je trochu paradoxem, že tak tradiční plodinu, jako je právě zelený ječmen, dovážíme ve formě prášku ze zahraničí.

Jak uvedla vedoucí výzkumu zeleného ječmene Jaroslava Ehrenbergerová, kterou citovala Česká televize, každý si může ječmen vypěstovat a čerstvou šťávu vylisovat doma. „Rostlinky lze sklízet a lisovat už zhruba po deseti dnech. Jedinou podmínkou je, aby ječmen nepřišel do styku s kovem, který ve šťávě ničí některé zdravé látky,“ upozornila vědkyně.

V oblasti výživy se hodně mluví o tom, že jíme příliš málo čerstvých potravin, naopak dáváme přednost polotovarům, chemicky a tepelně upravenému jídlu. Když se na zelené potravinové doplňky podíváme selským rozumem, vyjde nám z toho následující.

Většina vitamínů a minerálů se ztrácí při tepelné úpravě, sušení, konzervaci apod. Pokud chceme mít plnohodnotný užitek z ovoce i zeleniny, měli bychom je jíst čerstvé. A to samé platí i o zelených potravinách. Ty se k nám dostávají v podobě sušeného prášku nebo pilulek. Takže nelze očekávat, že budou „plně funkční“. Nebude proto přece jen lepší zasít ječmen do truhlíku a přihodit si ho do salátu nebo si ho odšťavnit?

Čtěte rozhovor: Děláme doplňky stravy na míru, na léky si nehrajeme

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

O zdravý životní styl a výživu se zajímá soukromě i profesně. Ráda ochutnává dobrá jídla v restauracích, experimentuje při vaření, pěstuje vlastní zeleninu a bylinky. Píše blog o jídle www.cojime.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).