Hlavní navigace

Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny

16. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.

Podle návodů na obalech dokáže žlutá sypká směs dodat správnou chuť polévkám, masu i omáčkám. Co všechno ale spolu se žlutým práškem sypeme do hrnce? Podle spotřebitelského časopisu dTest, který porovnal osmnáct ochucovadel se sušenou zeleninou, obsahoval nejhůře hodnocený přípravek pouhé 3,4 % zeleniny, zato 39 % „zlepšovadel“ a zbytek tvořila sůl.

„V českých obchodech jsme nakoupili patnáct výrobků známých i privátních značek. Do porovnání jsme zařadili také tři směsi určené pro zahraniční trhy – dvě z Německa a jednu z Polska,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Co obsahují zeleninové kořenicí směsi? Sůl, sůl, sůl…

Kvalita přípravků byla posuzována podle složení uvedeného na obalu výrobků. Mezi hodnoticí kritéria patřil obsah soli, zeleniny a různých přídatných látek. Srovnání ukázalo, že obsah šestnácti (z celkem osmnácti!) zeleninových kořenicích směsí tvoří z více než poloviny sůl.


Autor: dTest

Sůl je totiž v porovnání se sušenou zeleninou výrazně levnější surovina a jejím vyšším podílem si mohou výrobci zlevňovat produkci.

Nejvíc soli obsahují přípravky Solčanka Zeleninové ochucovadlo s mořskou solí (68 %), Albert/ah Basic Food Flavour Improver (69 %) a z Polska dovezený výrobek Culineo Doprawka, u nějž sůl tvořila 69 % celého obsahu sáčku.

Spotřebu soli bychom se přitom měli snažit snižovat, a ne ji dodávat do pokrmů namísto zeleniny. Obyvatelé ČR mají totiž mezi evropskými státy druhou nejvyšší denní spotřebu soli, a to 13,8 g na hlavu. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by přitom denní příjem soli neměl překročit pět gramů, což je zhruba jedna čajová lžička, ovšem včetně soli přijímané z pokrmů.

„Slaná chuť postupně otupuje naše chuťové pohárky, a proto pro stejné chuťové procítění potřebujeme větší množství soli. To je spojeno se zdravotními problémy: zadržuje se voda v těle – vznikají otoky, vysoký krevní tlak, může být problém i s ledvinami. Pokud je zároveň malý příjem draslíku, může dojít i k nerovnováze koncentrací draslíku a sodíku,“ vysvětluje nutriční terapeutka Hana Střítecká.

Trochu zeleniny…

Hodnocené směsi nejčastěji obsahují mrkev, celer, pastinák, petržel a cibuli. Velké rozdíly mezi „vegetami“ byly v množství použité zeleniny. Nejvyšší hodnotou se pochlubila Terezia Company Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs s 57 % zeleniny a bylin. Protipólem byl kořenicí přípravek Knorr Aromat s 3,4 % sušené cibule a česneku.

…a něco „na vylepšení“

Výrobci přidávají do směsí i všemožné „zlepšující“ přísady. Na obalu najdeme přídavek cukrů, tuku, látek zvýrazňujících chuť a vůni, extraktu z kvasnic, barviv, aromat a zahušťujících přísad – škrobu či krupice. „Nejdříve jsme spočítali, kolik prostoru pro zlepšující látky ve výrobcích zbylo. Nejlépe z tohoto pohledu vyšla Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs, kde po součtu soli a sušené zeleniny připadalo na ostatní přísady jen 3,5 %. Naopak nejvíce prostoru ponechalo zlepšovadlům ochucovadlo Knorr Aromat, a to 39 %,“ komentuje Hana Hoffmannová.

Tipy dTestu:

  • Kořenicí směs ze soli a sušené zeleniny si můžete snadno vyrobit doma sami. Stačí jen natenko nakrájet či nastrouhat mrkev, celer nebo petržel a usušit v sušičce nebo troubě.
  • Ten, kdo nemá čas na domácí přípravu, se může vydat na nákup do Německa. Na německém trhu lze koupit kořenicí směsi typu veget, které obsahují 100 % zeleniny bez přídavku čehokoliv jiného.

Srovnání zeleninových ochucujících směsí najdete na webu www.dtest.cz. Kompletní výsledky přineslo srpnové vydání časopisu dTest.

Na srovnávaných výrobcích se spotřebitel setká s ingrediencemi zvýrazňujícími chuť a vůni, typicky s emulgátorem glutamanem sodným nebo s extraktem z droždí a bílkovinnými hydrolyzáty. Úplně bez zvýrazňovačů chuti – čistého glutamanu i kvasnicového extraktu – se obešla pouze dvě ochucovadla: Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs a Solčanka Zeleninové ochucovadlo s mořskou solí.

Přečtěte si: Instantní polévky – obrázek versus realita

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).