Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.
Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.
Podle návodů na obalech dokáže žlutá sypká směs dodat správnou chuť polévkám, masu i omáčkám. Co všechno ale spolu se žlutým práškem sypeme do hrnce? Podle spotřebitelského časopisu dTest, který porovnal osmnáct ochucovadel se sušenou zeleninou, obsahoval nejhůře hodnocený přípravek pouhé 3,4 % zeleniny, zato 39 % „zlepšovadel“ a zbytek tvořila sůl.
„V českých obchodech jsme nakoupili patnáct výrobků známých i privátních značek. Do porovnání jsme zařadili také tři směsi určené pro zahraniční trhy – dvě z Německa a jednu z Polska,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Kvalita přípravků byla posuzována podle složení uvedeného na obalu výrobků. Mezi hodnoticí kritéria patřil obsah soli, zeleniny a různých přídatných látek. Srovnání ukázalo, že obsah šestnácti (z celkem osmnácti!) zeleninových kořenicích směsí tvoří z více než poloviny sůl.
Sůl je totiž v porovnání se sušenou zeleninou výrazně levnější surovina a jejím vyšším podílem si mohou výrobci zlevňovat produkci.
Nejvíc soli obsahují přípravky Solčanka Zeleninové ochucovadlo s mořskou solí (68 %), Albert/ah Basic Food Flavour Improver (69 %) a z Polska dovezený výrobek Culineo Doprawka, u nějž sůl tvořila 69 % celého obsahu sáčku.
Spotřebu soli bychom se přitom měli snažit snižovat, a ne ji dodávat do pokrmů namísto zeleniny. Obyvatelé ČR mají totiž mezi evropskými státy druhou nejvyšší denní spotřebu soli, a to 13,8 g na hlavu. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by přitom denní příjem soli neměl překročit pět gramů, což je zhruba jedna čajová lžička, ovšem včetně soli přijímané z pokrmů.
„Slaná chuť postupně otupuje naše chuťové pohárky, a proto pro stejné chuťové procítění potřebujeme větší množství soli. To je spojeno se zdravotními problémy: zadržuje se voda v těle – vznikají otoky, vysoký krevní tlak, může být problém i s ledvinami. Pokud je zároveň malý příjem draslíku, může dojít i k nerovnováze koncentrací draslíku a sodíku,“ vysvětluje nutriční terapeutka Hana Střítecká.
Hodnocené směsi nejčastěji obsahují mrkev, celer, pastinák, petržel a cibuli. Velké rozdíly mezi „vegetami“ byly v množství použité zeleniny. Nejvyšší hodnotou se pochlubila Terezia Company Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs s 57 % zeleniny a bylin. Protipólem byl kořenicí přípravek Knorr Aromat s 3,4 % sušené cibule a česneku.
Výrobci přidávají do směsí i všemožné „zlepšující“ přísady. Na obalu najdeme přídavek cukrů, tuku, látek zvýrazňujících chuť a vůni, extraktu z kvasnic, barviv, aromat a zahušťujících přísad – škrobu či krupice. „Nejdříve jsme spočítali, kolik prostoru pro zlepšující látky ve výrobcích zbylo. Nejlépe z tohoto pohledu vyšla Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs, kde po součtu soli a sušené zeleniny připadalo na ostatní přísady jen 3,5 %. Naopak nejvíce prostoru ponechalo zlepšovadlům ochucovadlo Knorr Aromat, a to 39 %,“ komentuje Hana Hoffmannová.
Srovnání zeleninových ochucujících směsí najdete na webu www.dtest.cz. Kompletní výsledky přineslo srpnové vydání časopisu dTest.
Na srovnávaných výrobcích se spotřebitel setká s ingrediencemi zvýrazňujícími chuť a vůni, typicky s emulgátorem glutamanem sodným nebo s extraktem z droždí a bílkovinnými hydrolyzáty. Úplně bez zvýrazňovačů chuti – čistého glutamanu i kvasnicového extraktu – se obešla pouze dvě ochucovadla: Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs a Solčanka Zeleninové ochucovadlo s mořskou solí.
Přečtěte si: Instantní polévky – obrázek versus realita
Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.
Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK