Hlavní navigace

Zelená káva: šance utratit mnoho peněz za sen o krásné postavě

20. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Získává si stále větší oblibu a někteří z nás jsou za ni ochotni utrácet vysoké částky. Jaká je zelená káva? Chuť má zajímavou, ale nečekejte, že se vám po ní začnou splaskávat problematické partie.

Přicestovaly z velké dálky pytle plné kávy. Podíváte-li se dovnitř, uvidíte drobná zelená zrnka. To jsou sušené plody kávovníku, které čekají na upražení. Teprve pak se uvolní jejich aroma a my si je můžeme vychutnat v čerstvě uvařené kávě. Nebo je lze užívat již před pražením?

V poslední době se o tom stále více mluví. Díky vysokému obsahu kyseliny chlorogenové je mnohdy pití zelené kávy doporučováno při boji s obezitou.

 

Samozřejmě se toho chytli mnozí prodejci potravinových doplňků, kteří nabízejí pilulky právě s obsahem výtažků ze zelené kávy. Máte tak šanci (znovu) utratit mnoho peněz za sen o krásné postavě.

Zelená káva má zajímavou chuť. Účinky na hubnutí jsou sporné

Tak jako už tolikrát, nečekejte zázraky. Zelená káva sice může redukci hmotnosti podpořit, ale ještě nikdo pouze díky ní trvale nezhubl. Jinak řečeno, bez pohybu a úpravy stravovacích návyků to nepůjde.

Kyselina chlorogenová a její účinky

Kromě zelené kávy ji najdeme také v bramborách a některém ovoci. Například v jablkách, hruškách, meruňkách nebo v broskvích.

  • Má pozitivní vliv na snižování vysokého krevního tlaku.
  • Vyznačuje se silnými antioxidačními účinky.
  • Pomáhá při štěpení škrobů na cukry a podporuje jejich vstřebávání.
  • Je možnou příčinou vzniku alergií lidského těla na některé rostlinné látky.
  • Je jednou z látek zapříčiňujících projímavé účinky švestek.
  • Při pokusu na myších se prokázaly psychostimulační účinky.

Něco mezi kávou a zeleným čajem

Odpoutejme se nyní od shazování přebytečných kil a pojďme se podívat na to, proč bychom mohli pít ještě nepraženou kávu. Jde samozřejmě o specifickou chuť, kterou si někdo může oblíbit.

Zrnka kávy jsou před upražením menší a tvrdší. Chcete-li si zelenou kávu sami namlít, doporučujeme ji na několik hodin namočit do vody, aby změkla a neponičila vám mlýnek. Ten by měl být vysoce kvalitní. Případně si můžete zakoupit již namletou zelenou kávu, která se stává běžnou součástí nabídky pražíren a obchodů s kávou.

Zelenou kávu připravíme snadno. Buď v šálku, nebo pomocí french pressu. Na jednu dávku použijeme dvě až tři lžičky mleté kávy a zalijeme je vroucí vodou. Necháme zhruba pět minut louhovat, potom nápoj přecedíme.

Zrna připomínají hrášek nejen svým zbarvením, ale i chutí a vůní (což může někoho odradit). Zelená káva je víc čaj než povzbudivý nápoj, na jaký jsme u kávy zvyklí. To ovšem neznamená, že vás nedokáže nakopnout. Kofein je v zelené kávě obsažen ve vysokém množství. Proto s jejím popíjením opatrně a rozhodně ji nelze doporučit dětem, těhotným nebo kojícím ženám.

Galerie: Pražení kávy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).