Hlavní navigace

Vibrostation zdravým lidem neuškodí, nemocní si ale koledují o malér

31. 10. 2011

Sdílet

 Autor: www.vibrostation.cz
S vibračními plošinami se to má podobně jako s dalšími způsoby „zhubněte bez námahy“. Nás ale zajímal i aspekt zdravotní. Je totiž řada lidí, kteří by se této metodě měli obloukem vyhnout.

Vypadá to jako zázrak, byť poněkud drahý. Tomu, kdo se necítí na dřinu v posilovně či třeba při běhání, mohou ke shazování přebytečných kilogramů pomocí vibrační plošiny. Tvrdí to alespoň jejich výrobci. Jenže – fungují vůbec a nemohou lidem spíše ublížit?

Vibrostation
Autor: www.vibrostation.cz

Vibrostation

Deset až patnáct minut na vibrační plošině v klidu domova nebo hodinová námaha v posilovně? Kdekdo by asi bral první možnost, už proto, že vibrující plošina de facto pracuje za vás. Stačí zaujímat ty správné pozice, na některých typech se musíte ještě různě hýbat, u některých dokonce stačí, když na nich jen stojíte.

Jejich výrobci tvrdí, že při vibračním pohybu se díky houpající se plošině, která vás nutí pohyb vybalancovávat, se svaly zapojují na sto procent, zatímco při standardním cvičení jen na čtyřicet až šedesát. Na trhu se objevují vibrační plošiny několika výrobců, například Vibrostation, inSPORTline Dance nebo Power Plate, jejich cena u typů vhodných pro domácí použití začíná na více než třiceti tisících korunách. Pořídit si je můžete na splátky, ale i tak jde o cenu přesahující náklady na permanentku do fitness centra na několik let. Pokud se na vibrující plošinu vydáte někam do fitness nebo relaxačního centra, zaplatíte za půl hodinové využití přístroje kolem stovky, permanentka na deset cvičení stojí obvykle 500 až 700 korun.

Funguje? Na zpevnění a procvičení asi ano

Cvičitelka Jana Divoká ze sdružení Stob neboli Stop obezitě reklamě, která vychvaluje účinek vibrujících plošin, dvakrát nevěří. Podle ní nic jako bezpracné hubnutí neexistuje. „Nejspíše se na nich bude víc posilovat stabilizační systém a nějakou energii tělo také vydá, ale je to taková módní novinka a rozhodně není pravda, že by k hubnutí stačilo deset minut denně,“ míní Jana Divoká.

Její kolegyně Helena Michalíková tak kategorická není, ale zase – spíše než o hubnutí podle ní půjde o zpevňování svalů, což ale nakonec také není k zahození. Je ovšem otázkou, zda se to vzhledem k ceně přístroje vyplatí. „Cokoli, co narušuje stabilitu těla a nutí zapojovat a zpevňovat řadu svalů, což je potřeba už jenom k udržení se v příslušné pozici, může vést ke zpevnění. Je to v podstatě forma balančního cvičení," soudí Helena Michalíková a dodává: „Nejsem si jistá, jak dalece se tím dá hubnout, ale na procvičení řady svalových skupin to může být docela dobré.“

Kde se vzaly a jak fungují vibrační plošiny?

  • Poprvé se objevily v ruském vesmírném programu, kde je využívali v boji proti negativním účinkům stavu beztíže na svaly a kosti (osteoporóza) kosmonautů.
  • Fungují na principu vytváření vibrací, které se přenášejí do těla.
  • Tento proces vyvolává v trénovaném svalu myostatický neboli napínací reflex, svaly se při něm samovolně stahují 30–45× za vteřinu v závislosti na zvoleném nastavení.
  • Jedním z příkladů napínacího reflexu je reflex, který zkoumá lékař, když klepe kladívkem pod koleno pacienta. Stehenní sval se při něm napne zcela samovolně.
  • Výrobci tvrdí, že během jednoho cvičení spálíte až 1400 kilojoulů.
  • Trénink má mít příznivý efekt i na vrásky, celulitidu a podobně, ovšem to už je, na rozdíl od zpevňování svalů, poněkud sporné.

K tomu, abyste však skutečně zhubli, je potřeba vydávat energii takovým způsobem, že se v těle začne spalovat tuk, což nastane až po nějaké době namáhání se – například až poté, co půl hodiny jdete ostrou chůzí nebo dvacet minut poměrně rychle plavete. Do takové fáze se však na vibrační plošině vůbec nedostanete.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

„Zkusila jsem to a docela mě to zklamalo. Je přece příjemné, když se třeba při plavání unavím, mám pak pocit, že jsem se skutečně protáhla. Po cvičení na vibrační plošině jsem sice nebyla zpocená, ale taky jsem necítila žádnou vlastně příjemnou únavu,“ přidává ještě jeden úhel pohledu Monika Valentová, kterou na vibrační plošinu vylákala kamarádka.

Zdravým vibrace neuškodí

Lékaři jsou vůči vibračním plošinám celkem shovívaví, pokud jde o možná zdravotní rizika.

Internista Rudolf Hoffmann z pražského zdravotního střediska Václavka míní, že „vibrace nemohou vadit zdravým jedincům, to jest těm, kteří netrpí poruchami neurologickými, poruchami srážení krve či psychickými.“

Připomněl však zároveň, že dle všech světových i evropských obezitologických kongresů je otázka redukce hmotnosti vždy spojena s optimalizací příjmu kalorií. „Vibrostation lze tedy považovat za doplňkové a nejspíše nepříliš fungující řešení,“ soudí proto lékař Hoffmann.

Kdy se poradit s lékařem?

Když zapátráte po kontraindikacích, které se s cvičením na vibračních stanicích vylučují, zjistíte, že jich je poměrně hodně.

Namátkou, krom těch, které již zmínil internista Rudolf Hoffman, mezi ně dále patří žilní trombóza či nemoci zad, zejména jejich spodní části. Cvičit na vibrujících plošinách se nesmí ani s epilepsií, těžší formou cukrovky, kýlou, žlučovými kameny, nádorovými onemocnění, umělými klouby a kardiovaskulárními chorobami Samozřejmě vadí i akutní zdravotní problémy jako je infekce či zánět, migréna a akutní projevy revmatoidní artritidy.

Na vibrační plošiny by měly zapomenout i těhotné ženy. 

Které nemoci a poruchy vylučují cvičení na vibrovacích plošinách?

  • neurologické poruchy
  • poruchy srážení krve
  • psychická onemocnění
  • žilní trombóza
  • nemoci zad, zejména jejich spodní části
  • epilepsie
  • těžší formy cukrovky
  • kýla
  • žlučové kameny
  • nádorová onemocnění
  • umělé klouby
  • kardiovaskulární choroby
  • akutní zdravotní problémy (infekce, záněty, migréna, akutní projevy revmatoidní artritidy)
  • nevhodné také při těhotenství

Jinými slovy, pokud by si na tohle cvičení pomýšlel někdo, jehož zdraví neumožňuje běžnou námahu při cvičení, měl by to hodně zvážit a raději se předem poradit se svým lékařem.

Co si myslíte o podobných hubnoucích přístrojích? Vyzkoušeli jste nějaké? S jakým výsledkem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).