Hlavní navigace

Zdraví se prý nedá koupit. I když… někdy ano

Sdílet

 Autor: http://www.photl.com/
Zdravotní pojišťovny reagují na nové zákony, a tak už si můžete připojistit ledacos. Na jednu stranu pojišťovny rovnají podmínky pro muže a ženy, na druhou stranu diskriminují seniory.

Užíváte si prázdninových radovánek tak intenzivně, že jste si zlomili nohu? Lehká plastová sádra je pochopitelně lepší než ta stará těžká, s níž nemůžete ani na koupaliště. Jenomže vytáhnout z kapsy tisícovku je člověku líto. A co teprve když nejde o sádru, ale o operaci šedého zákalu a výměny nitrooční čočky, kde si za nadstandard, tedy za lepší čočku, nově od letošního dubna doplatíte až několik tisíc korun?

Pojišťovny rychle pochopily, že je tu prostor pro boj o zákazníka. A od prvního srpna tak první zdravotní pojišťovna spustila nabídku nového pojištění pro nadstandardní zdravotní péči. „Pojišťovna VZP se tak stala první, která reaguje na nově zavedené změny vyplývající z reformy zdravotnictví,“ chlubí se mluvčí Lucie Vojtíšková v tiskové zprávě. 

Přečtěte si také: Moč k lékaři nenoste v zavařovačce!

I při porodu si budete moci připlatit
Autor: Isifa.cz

I na doplatek za porodníka se můžete připojistit

Připojistit se tedy můžete na všechno, co zatím zákon dovoluje. To znamená zatím jen na zaplacení doplatků za lehčí sádry, za některé druhy očkování a nitrooční čočky. „Pokud ovšem dojde k úpravě zákona a seznam ekonomicky náročnějších variant léčby se rozšíří, pojištění se bude automaticky vztahovat i na všechny tyto další varianty. Limit pojistného plnění není pro tyto případy nijak omezen,“ říká Lucie Vojtíšková. Ministerstvo zdravotnictví totiž počítá s tím, že se seznam nadstandardů rozšíří o dalších sedmdesát až sto položek. 

Zvolte si lékaře a pojišťovna to zaplatí

Připojistit už se ovšem můžete také i na doplatek na operatéra nebo porodníka. „Pojištění příplatku za zvoleného operatéra či porodníka lze navolit ve výši 15 000, 30 000 nebo 45 000 Kč za jeden rok,“ říká mluvčí VZP. Tady je však jedna potíž: ne všechny nemocnice si platby pro lékaře zavedly. Tento příplatek je třeba zavedený v největší české porodnici, v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze v Podolí. V plánu je i u Všeobecné fakultní nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Fakultní nemocnice v Hradci Králové či Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Využívá ho i pár dalších menších nemocnic, ale to znamená, že i když si pacient toto připojištění zvolí, že bude limitovaný tím, do jaké nemocnice bude smět jít. Pacient tak sám musí přemýšlet, jestli se mu novinka vyplatí, či ne. 

Připojistit se jde i na poplatky v nemocnici

Tím výčet věcí, na které se dá ohledně zdravotní péče připojistit, nekončí. Pojišťovny už například dlouho nabízejí možnost, že za vás zaplatí poplatky v nemocnici, pokud budete hospitalizovaní. Pojištění vyjde v průměru na 300 korun ročně. Nejméně platíte za děti, řádově desetikoruny ročně, a nejvíc pochopitelně zaplatí starší lidé nad padesát let – jednou tolik než je průměrná částka. Toto připojištění nabízí například Česká pojišťovna.

I tady jsou ale jistá omezení: jestliže je vám víc než šedesát let (horní věková hranice se u pojišťoven různí, ale plus minus platí šedesátka), už se nepřipojistíte. Diskriminace? Ano. Podle pojišťoven prý ovšem normální pojistná matematika, která říká, že senioři prostě víc stonají a v nemocnici proleží dlouhou dobu, takže by se pojišťovně vyplácení pojistného prodražilo. Podle ekonomů se vyplatí o připojištění uvažovat lidem, kteří mají třeba chronické zdravotní problémy. „Výhodné taky je uzavřít pojistku v řekněme vyšším střením věku, a platit si ji dál, protože pak se na člověka nevztahují horní věkové limity a pojistné plnění bude vyplaceno, i když budete v nemocnici ležet třeba v sedmdesáti,“ říká ekonom Jaromír Havlíček. Jinými slovy: když pojistku uzavřete ještě před šedesátými narozeninami, zaplatí vám pojišťovna pobyt v nemocnici o deset let později.

Mohlo by vás zajímat: Dobrý lékař je i ten, který lék nepředepíše

V úrazovém pojištění jsme si nově genderově rovni

Novinka, kterou rozhodl Evropský soudní dvůr, a která bude platit od prosince letošního roku, znamená, že ženám výrazně podraží úrazové pojištění. Přestože se ženy o své zdraví starají víc a statisticky méně riskují a mají méně úrazů třeba při adrenalinových sportech a při sportu vůbec, budou nově platit za pojištění stejné sumy jako muži – a to se liší v řádu stokorun.

Některé pojišťovny jako třeba Wüstenrot se proto snaží nalákat zákaznice na úrazové pojištění za současných ještě výhodných podmínek s tím, že dítě je k pojištění dospělého připojištěno na úraz automaticky zdarma a na totéž, co si sjednal dospělý. „To se vyplatí v případě, že rodina je hodně sportovně založená, pravidelně sjíždí vodu, provozuje cykloturistiku nebo lyžuje,“ radí ekonom Jaromír Havlíček.

K tématu: Podmínky pro změnu zdravotní pojišťovny

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).