Hlavní navigace

Zdravotní pojišťovna dává až 7000 korun na psychoterapii

20. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
O příspěvek na psychosociální podporu již požádaly skoro dva tisíce lidí. Většinou se jednalo o ženy, uvádí VZP.

Už dva měsíce si mohou klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny požádat v rámci pilotního projektu o příspěvek na psychosociální podporu. Doposud tak učinily téměř dva tisíce lidí, informuje pojišťovna v tiskové zprávě. Žádat o příspěvek je možné do konce května.

Psychických potíží přibývá

„Zájem ze strany našich klientů o zapojení do projektu je zatím podle očekávání. Potvrzuje se totiž smutný fakt, že v obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci,“ říká Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP pro služby klientům.

Jak pro server Vitalia.cz uvedl přednosta Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze a místopředseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Martin Anders, odborníci pozorují nárůst případů duševních problémů v souvislosti s epidemií koronaviru. Navíc předpokládají, že hlavní dopady teprve přijdou.

Podle lékaře by se lidé měli snažit psychickým propadům předcházet vhodnou životosprávou, dbát zejména na fyzickou aktivitu, denní režim a výživu. A v případě závažnějších stavů vyhledat co nejdříve pomoc odborníků. VZP, zatím jako jediná zdravotní pojišťovna, nabízí finanční příspěvek právě těm klientům, kteří potřebují psychosociální intervenci.

Příspěvek na 10 sezení u terapeuta

Zájemci musí u vybraného terapeuta absolvovat vstupní konzultaci, na které vyplní dotazník, na jehož základě odborník rozhodne, zda budou v sezeních pokračovat. VZP přispívá klientovi na maximálně deset sezení, na každé sezení částkou 700 Kč.

Maximální možná částka příspěvku na psychosociální podporu je 7000 korun na 10 sezení.

O poukaz v tomto pilotním projektu si zatím zažádalo 1800 klientů VZP. „Vnímáme to jako svůj další závazek – zapůsobit na širokou společnost s apelem, že vyhledání odborné pomoci není nic, za co by se měl kdokoli stydět. Naopak – duševní hygiena, klid a pohoda jsou jednou z cest, jak tuto nepříznivou dobu snáz překonat,“ říká Ivan Duškov.

Nejčastěji se žádosti o poukazy posílaly z Prahy, a to ve 43 %. V 17 % případů pak z Brna. Největší skupinu tvořili lidé ve věku 30 až 50 let (50 %), druhou nejpočetnější skupinou jsou lidé od 18 do 30 let (39 %). V jedenácti procentech případů se jedná o lidi nad 50 let.

„Je vidět, že aktuální situace spojená s koronavirovou pandemií je velmi náročná také pro mladší klienty. Nesmíme podléhat iluzi, že si mladí poradí lépe. Psychosociální pomoc musí být dostupná všem věkovým skupinám stejně,“ dodal Ivan Duškov.

Zajímavostí je, že v 79 % případů si o příspěvek na psychosociální podporu požádaly ženy. Již na jaře ostatně průzkumy ukázaly, že stres z pandemie dopadá více právě na ně.

Příspěvek na psychosociální podporu v číslech

Za 2 měsíce o něj zažádalo: 21 % mužů a 79 % žen.


Žadatelé o příspěvek na psychosociální podporu dle věku:

  • lidé ve věku 18 až 30 let:        39 %
  • lidé ve věku 30 až 50 let:        50 %
  • lidé ve věku nad 50 let:           11 %

Regiony, v nichž je o tento příspěvek největší zájem:

  • Praha:                               43 %
  • Brno:                                17 %
  • Plzeň:                               11 %
  • Ústí nad Labem:              10 %
  • Hradec Králové:              10 %
  • Ostrava:                             9 %

Zdroj a více informací: VZP

Rychlá pomoc při duševní krizi

Nový pilotní projekt je zaměřen na problémy související s šířením nemoci COVID-19. Cílem je pomoci klientům, kteří se v současné době potýkají s psychickými obtížemi a váhají, zda navštívit psychoterapeuta.

„Přitom odkládání pomoci v této oblasti může vyústit až v chronické obtíže. Je důležité, aby lidé pečovali o své psychické zdraví a své problémy řešili včas,“ prohlásil Ivan Duškov z VZP.

Psychiatr Martin Anders navíc v rozhovoru pro Vitalia.cz upozorňuje, že podle odborných studií mají lidé, kteří prodělali covid, daleko vyšší riziko vzniku duševních potíží. A problémy se mohou týkat nejen těch, kteří nemoc prodělali. „Lidé se víc bojí dopadů opatření než koronaviru,“ říká přednosta Psychiatrické kliniky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).