Hlavní navigace

Které bylinky už smí jíst vaše dítě

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Čím dříve se náš potomek naučí správně stravovat, tím lépe pro jeho pozdější vývoj i zdraví. Je také dobré naučit jej pravidelnosti – snídat, obědvat, svačit a večeřet. Pro zpestření jídelníčku, například svačiny, jsou ideální bylinky, jen je třeba vědět které.

Se zaváděním nových potravin je to u mnohých dětí složité. Většinou jim obecně déle trvá, než si na některé chutě zvyknou. Je proto vhodné jim dávat průběžně ochutnávat, případně je na nové potraviny učit postupně. Co jim ještě minulý týden nechutnalo, se jim dnes může v nové úpravě zalíbit. To platí u všech dětí, nejen těch nejmenších.

Také je dobré vědět, že děti přirozeně preferují sladké chutě. S tím nám však mohou pomoci některé přirozeně sladké byliny – fenykl, hluchavka, lípie, stévie, měsíček, řebříček, meduňka, fialky či květy růže šípkové.

Raději než bílý rohlík s něčím…

Rodiče jsou zvyklí dávat dětem do školy na svačinu pečivo „s něčím“. Měli bychom však správně volit i druh pečiva, který svému potomkovi na jídlo dáváme. Rozhodně nejsou vhodné neustále dokola bílé rohlíky nebo chléb typu Šumava. Mají vysoký glykemický index a nulovou výživovou hodnotu. Snažte se proto naučit své dítě jíst celozrnné potraviny včetně pečiva, vždy s ohledem na věk. Obsahují spoustu vlákniny i další důležité živiny. Je jasné, že vyhnout se klasickému bílému pečivu je v dnešní době náročné. Pokud po něm však už musíte sáhnout, čiňte tak jen občas a prokládejte jeho konzumaci vhodnějším druhem pekárenských výrobků – žitným, ječným či vícezrnným.

Ječní brumíci s fialkami

  • 100 g ječné mouky
  • 50 g špaldové mouky
  • 3 vejce
  • 80 g změklého másla
  • 100 ml mléka
  • 4 polévkové lžíce rozinek
  • 2 zarovnané kávové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 polévkové lžíce světlého karobu
  • hrst čerstvých fialkových květů
  • špetka soli

Rozinky namočíme do mléka, kde je necháme minimálně půl hodiny. Poté je najemno rozmixujeme. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutky jen lehce prošleháme s povoleným máslem. Přidáme k nim mouku a promícháme. Rozinky s mlékem přidáme k těstu. Nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh. Těsto rozdělíme na dvě části. Do 2/3 vhodíme květy fialek, zbylou 1/3 obarvíme karobem. Poté už naléváme do formiček. Pečeme cca 20 minut v troubě rozpálené na 180 °C.

Drtivou část svačiny by však měla tvořit zelenina a ovoce. Je i žádoucí zařazení například ořechů a různých semen, které dodají tělu ty správné tuky a nabijí dětské tělo dávkou energie. A také bílkovin, které jsou pro vyvíjející se tělo nutností. Zapomínat však nesmíme ani na správné sacharidy.

Místo soli byliny

Svačinu (a nejen ji) můžeme zpestřit a obohatit přidáním vhodných bylinek. „Bylinky jsou ideálními dochucovadly pokrmů. Právě díky přidání bylinek nemusíme přidávat sůl a to je u dětí velmi důležité,“ říká Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5. Tento celostátní vzdělávací program pro děti vyhlásil soutěž zaměřenou aktuálně právě na bylinky. Dětská jídla bychom neměli dosolovat vůbec. V dnešní době je do většiny potravin přidáváno velké množství soli a mnohokrát o tom ani nevíme nebo to na chuti nepoznáme. Děti by měly přidané soli přijímat co nejméně a sodík získávat pouze v přirozené formě z potravin,“ doplňuje odbornice.

Další výhodou bylin přidaných do dětského jídelníčku je, že mohou řešit například únavu ve škole, prevenci před chřipkami či nachlazením nebo špatné večerní usínání. Které a kdy jsou vhodné?

Bylinky pro děti: postupně a s mírou

Zvlášť u malých dětí musíme se zařazováním bylin postupovat opatrně. Některé jsou sice vhodné pro nejmenší miminka od narození, jiné by ale neměly užívat děti do tří nebo šesti let věku (například mátu). Dále je nutno dbát na správné dávkování. Zejména je dobré si pamatovat, že všeho moc škodí. Toto rčení totiž platí u bylin dvojnásob. Užívání bylinek u dětí má svá přísná pravidla stejně, jako užívání léků. Je také nutné vždy zvážit i případné alergeny. Byliny pak zařazujeme do jídelníčku či pitného režimu vždy jednotlivě, abychom byli schopni rozpoznat případnou reakci.

„Bylinky začínáme zařazovat do jídelníčku dětí v období, kdy dítě přechází na pevnou stravu. Do té doby jsou vhodné pouze bylinkové čaje, například na bolavé bříško. Důležitou věcí, kterou bychom se měli řídit, je neexperimentovat s více druhy bylinek najednou. Bylinky bychom měli přidávat postupně a nejprve ‚otestovat‘, zda na ně dítě není alergické,“ říká Alena Paldusová.

Pažitku a spol. používejte bez obav

„Bylinky mohou obsahovat velké množství tělu prospěšných látek a to platí nejen pro dospělé, ale také pro děti. Na některé bylinky si však musíme dávat pozor a do jídelníčku dětí je zařazovat pouze v malém množství a některým se musíme vyhnout zcela úplně,“ upozorňuje manažerka Zdravé 5. Co se týče běžných „kuchyňských“ bylinek (pažitka, bazalka, petržel…) , ty můžeme od jednoho roku věku u dětí bez obav používat. Opatrní buďme pouze o výraznějších bylin, jako je šalvěj nebo tymián.

„Používejte převážně bylinky čerstvé, které mají větší množství prospěšných látek, vody a jsou pro děti lépe stravitelné oproti bylinkám sušeným,“ dává ještě radu Alena Paldusová. Kromě bylinek coby přídavku do svačiny, kde je lze kombinovat s mnoha dalšími surovinami, se nemusíte bát dětem připravit bylinkový čaj, šťávu nebo limonádu.

Na dochucení dětských jídel je vhodná pažitka, petrželka, tymián, oregano, bazalka, libeček nebo saturejka. Do pokrmů pro starší děti se nemusíme obávat použít také česnek (v malém množství) nebo česnek medvědí, který je výrazně méně aromatický a má jemnější chuť.

„Zcela úplně bychom se měli vyhnout pálivému koření. Lékořice, pelyněk a puškvorec jsou pro děti také nevhodné,“ doplňuje Alena Paldusová.

Léčebný efekt bylinek

Podle odbornice Zdravé 5 mezi vhodné bylinky pro děti patří fenykl, který pomáhá na dětské problémy s trávením. „Podobně působí také anýz nebo koriandr, ale s těmi buďte velmi opatrní, protože na ně mohou být děti alergické. Stejně jako z fenyklu, tak také z mateřídoušky, lípy nebo máty je ideální připravit čaj,“ upřesňuje.

Bylinky pro děti

Pro lepší zažívání

Má-li dítě problémy s bolavým žaludkem, může jít i o následek stresu. Pak je dobré tuto situaci řešit. Zatímco pro nejmenší děti je vhodný na bolavé bříško fenykl, anýz, kopr či kmín, větší dítě ocení i mateřídoušku či meduňku. Školákovi už můžete přidat i mátu nebo saturejku.

Na nachlazení

Sáhněte po černém bezu, lipovém květu, jitroceli nebo mateřídoušce. Z jitrocele se dá vyrobit vynikající domácí pesto a mateřídouška zase může být chutným doplňkem polévky.

Proti kašli

Oregano a majoránka jsou přeborníky v boji se suchým kašlem. Jestliže váš potomek začíná kašlat, připravte mu s nimi třeba bramboráčky pečené v troubě.

Pro klidné spaní

Po večeři můžete dítěti připravit mléko s karobem a medem. Chutná velice podobně jako klasické kakao, avšak je zdravější. Karob má na rozdíl od kakaa méně tuku a neobsahuje látku theobromin, která na organismus působí podobně jako kofein. Po karobovém nápoji se bude dítěti dobře spát. Sáhnout však můžete i po levanduli, meduňce nebo kozlíku – připravte z nich čaj a dejte jej vypít dětem před spaním.

Tlumení hyperaktivity

Jestliže je dítě aktivní více, než je zdrávo, můžete mu do jídelníčku zařadit i heřmánek nebo jetel. Heřmánkové květy vypadají dobře v polévce a báječně chutnají i v salátu. Květy jetele se pak dají zakomponovat do nejrůznějších dezertů. Heřmánek navíc působí i proti virózám a nachlazení, jetel si zase hravě poradí se začínajícím kašlem.

„Mateřídouška zklidní bolesti z rostoucích zoubků a pomůže s usínáním. Lipový čaj zas podpoří imunitu v době nachlazení,“ nabízí další tipy pro zdraví Alena Paldusová.

Na závěr přidává recept na jemnou bylinkovou pomazánku, a pokud vás zajímají další bylinkové recepty ze soutěže Zdravé 5, najdete je na webu, kde také můžete od 15. do 22. dubna hlasovat a vybrat, které svačiny postoupí do celostátního finále soutěže Finále Zdravé 5. „Tříčlenné dětské týmy připravovaly malé pohoštění – svačinku, která obsahuje libovolnou bylinku. Vymyslely, komu ve svém okolí tuto svačinu darují a udělají mu tak radost (může to být osamělá paní odvedle, staří lidé v domově důchodců, paní učitelky, paní kuchařky ze školní jídelny, dlouhodobě nemocný spolužák, rodiče apod.). Jídlo si pak společně snědli. Přihlášky s recepty i příběhem o darování včetně fotografií nám zaslaly,“ popisuje manažerka projektu.

Jemná bylinková pomazánka


Autor: Zdravá 5
  • 50 ml mléka                                                
  • 2 větvičky rozmarýnu                                              
  • 2 tradiční pomazánková másla
  • 2 lžíce zakysané smetany                         
  • ½ hrsti nasekané pažitky                          
  • ½ hrsti nasekané petrželky                      
  • ½ hrsti nasekané máty               
  • případně špetka soli a pepře, pro starší děti můžete přidat i stroužek česneku

Na středním plameni rozehřejte v kastrůlku mléko. Přidejte rozmarýn a povařte pět minut. Pak mléko přeceďte přes sítko a dejte stranou. Do misky vložte pomazánkové máslo, zakysanou smetanu, bylinky a pomalu vmíchejte připravené mléko. Můžete dochutit špetkou soli a pepře, případně přidat česnek. Podávejte namazané na čerstvém kváskovém chlebu s ředkvičkou nebo jinou oblíbenou zeleninou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).