Hlavní navigace

Zavařování i pro nešiky

16. 8. 2011

Sdílet

Patříte k těm, pro něž klasický zavařovací hrnec představuje vrchol alchymie? Džemy nebo kompoty můžete ukuchtit i bez něj. Zavařování nemusí být složité, jen vědět, jak na to.

Možná si taky z dětství pamatujete, že když se zavařovalo, byla to akce na celý den, při které byla kuchyň pokrytá ovocem a okolo kmitala celá rodina. Jenže vůbec nejde o to, abyste naplnili sklep kompoty od shora až dolů, ale třeba o to, abyste sobě nebo rodině udělali radost tím, že vlastnoručně zpracujete třeba nečekanou bedýnku meruněk nebo hrušek, které vám dovezli příbuzní z venkova. Takže, jak na to?

Marmeláda z pekárny i bez

Začněte třeba marmeládou (nebo džemem či ovocnou směsí, pokud se budeme ohlížet na oficiální terminologii), obzvláště snadné to je, pokud vlastníte domácí pekárnu, protože většina z nich přímo nabízí program „džem“.

Stačí koupit želírovací cukr nebo jen přídavek do toho normálního (nebojte se, že jde o nějakou těžkou chemii, základem jsou pektiny z jablek doplněné kvůli konzervačním účinkům o kyselinu citronovou). 


Autor: SXC

Ovoce rozmačkáte nebo rozmixujete, přidáte cukr dle množství uvedeného na obale a zapnete pekárnu. Po doběhnutí programu stačí horkou směs naplnit do skleniček, které dobře zavíčkujete a na zhruba pět minut obrátíte dnem vzhůru. A máte hotovo. 

Podobným způsobem se dají uvařit i švestková povidla, sestávající rovněž jen z ovoce, trochy skořice a cukru (dává se ho třetina vzhledem k váze ovoce), ovšem v tom případě musíte pustit program džem opakovaně, a to třikrát až čtyřikrát, dokud povidla dost nezhoustnou. Můžete do nich rovněž pro lepší vůni přidat lžičku rumu. Po dovaření je postup stejný jako v případě marmelád.

Marmeláda i povidla se samozřejmě dají uvařit i bez pekárny, ale pak už vás čekají někdy až hodiny vaření směsi na plotně, kdy se nějakému tomu prskání nevyhnete. 

I když, povidla se dají rovněž připravit v troubě, kam dáte švestky v pekáči hustě posypané cukrem a pomalu při nižší teplotě pečete, až změknou a notně se rozpečou a zapečou, rozmixujete je a máte rovněž povidla. Podobně se dají připravit i povidla hrušková (kořeněná trochou rozdrceného hřebíčku) – pozor, ovoce nepečte na více než padesát stupňů a počítejte s tím, že to může trvat až deset hodin. Ale vás to nestojí skoro žádnou námahu, i když občas byste měli ovocem trochu zamíchat. Ovoce se skoro rozpeče, ale můžete ho případně na konci ještě rozmixovat.

Kompot bez obávaného zavařovacího hrnce

Můžete zkusit také třeba strouhaná jablka – nastrouháte, co nejvíce napěchujete do sklenic a zasypete cukrem. Pak už jen stačí zavíčkovat a sterilovat, tedy zavařit – tady by obrácení dnem vzhůru nestačilo, protože ovoce ve sklenici není na rozdíl od marmelády povařené. Kompoty a vůbec cokoli, co zavařujete v horké vodě, se dnem vzhůru neobrací. 

Ale nelekejte se, obejdete se bez obávaného zavařovacího hrnce s teploměrem uprostřed. Uzavřené sklenice s ovocem poskládáte do vyššího plechu s vodou, dáte do trouby, kterou zapnete na teplotu dvě stě stupňů a asi půl hodiny necháte běžet. 


Autor: SXC

Nic složitého není ani na kompotech, stačí pokrájet ovoce, například broskve či hrušky a zalít nálevem – ten získáte tak, že v horké vodě rozpustíte cukr a rovněž přidáte kyselinu citronovou, krom konzervačních účinků zabrání zhnědnutí ovoce.

Za chvíli začne sezóna hrušek. Pokud si je chcete zavařit, oloupejte je, nakrájejte na čtvrtky, před zhnědnutím je uchráníte tím, že je budete po pokrájení dávat do vody s trochou kyseliny citronové. Pak je naskládáte do sklenic, do kterých krom hrušek vždy dáte dva až tři kousky koření hřebíčku a zalijete horkým sladkým nálevem. Případně můžete do každé sklenice dát dvě až tři lžíce cukru a zalít je studenou vodou. Pak pokračujte sterilováním dle výše uvedeného postupu. 

Soukromý „kuchyňský objev roku“: Rychlokvašky při pokojové teplotě

Zavařovat se dá i na slano

Vynikajícím tipem je také zavařování leča – steriluje se jen zelenina, tedy cibule podušená s rajčaty a paprikami, uzeninu a vejce můžete dle chuti přidat, až v zimě sklenici s lečem rozděláte. Spoustu dalších slaných i sladkých tipů můžete najít na internetu, případně i s přesným dávkováním, pokud jej upřednostňujete.

Pokud jde o otázku, jaké sklenice a víčka k nim, snáze se zachází se šroubovacími. Můžete tak třeba na marmelády použít i různé malé skleničky rovněž od marmelád či třeba majolek, které se vám během roku nashromáždily doma. Kdybyste chtěli používat klasická kompotová víčka, musíte si k nim koupit takzvanou zavařovací hlavu. Výhodou těchto víček je, že lépe zjistíte, kdy je kompot dobře zavřený.

Až se pustíte do zavařování, nezapomeňte na to, že sklenice i víčka na ně musí být co možná nejčistší. Víčka proto alespoň po dobu deseti minut vyvařujte v horké vodě, sklenice rovněž, zejména ty na marmelády, které se nesterilují, jinak si zahráváte s tím, že se vám do plodů vaší práce dá plíseň – a to by byla škoda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).