Hlavní navigace

Zásoby respirátorů a roušek v lékárnách jsou téměř nulové

28. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Česká lékárnická komora vydala vyjádření k aktuální situaci dostupnosti roušek a respirátorů v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění.

V souvislosti s častými dotazy pacientů v lékárnách i ze strany samotných lékárníků připravila Česká lékárnická komora (ČLnK) vyjádření k aktuální situaci dostupnosti ochranných prostředků (roušek a respirátorů) a ostatního materiálu.

Aktuální zásoby jsou minimální

„ČLnK situaci aktivně řeší s ministrem zdravotnictví ČR i premiérem Andrejem Babišem a má přislíbeno od vlády a dodavatele, že respirátory k dispozici budou,“ uvedl Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory. Nicméně momentálně jsou dle lékárníků zásoby respirátorů v lékárnách napříč ČR většinou nulové, některé lékárny mají minimální množství. Stejná situace je i u standardních roušek, které jsou vhodné pouze pro nemocné a nakažené, aby infekci dále nešířili. Více o využití ochranných pomůcek najdete v článku Rozdíl mezi rouškou a respirátorem je zásadní.

Roušky ani respirátory nelze do lékáren objednat od žádného dodavatele, přestože lékárníci tak opakovaně činí a snaží se pro stabilizaci situace udělat maximum, uvádí dále ČLnK.

V tuto chvíli nemá mnoho lékáren ochranné pomůcky ani pro své pracovníky, přičemž zajištění těchto pomůcek pro zdravotníky je považováno za zásadní: „Zdravotníci jsou ti, kteří jsou v první linii. Lékárny jsou nejnavštěvovanější a nejdostupnější zdravotnická zařízení a často je lidé při prvních příznacích infekčních onemocnění navštěvují jako první. Z tohoto důvodu je důležité, aby mezi zdravotníky, kteří budou přednostně zásobeni ochrannými pomůckami, byli i lékárníci. Dle slov ministra zdravotnictví ČR je zdravotní péče v případě rozšíření nákazy naprosto klíčová a je nutné zajistit chod zdravotnických zařízení. Je však nutné podotknout, že zodpovědnost za vybavení zdravotníků ochrannými prostředky Česká lékárnická komora nemá,“ sdělil Aleš Krebs.

Česká lékárnická komora má přislíbeno od vlády a výrobce, že respirátory budou. V tuto chvíli však ČLnK nedisponuje přesnější informací o termínu a způsobu jejich dodání do lékáren ani o konkrétním množství. Zatím není známa ani jejich cena.

Informační materiály pro lékárníky i pacienty

Česká lékárnická komora také připravila informační materiály jak pro pacienty, tak i pro lékárníky. Pro lékárníky byl připraven souhrnný dokument popisující hygienická opatření k dezinfekci prostorů lékárny a další provozní doporučení.

Dále Komora pro lékárníky připravila také materiál s přesným popisem a radami pro pacienty, kteří se budou v lékárně informovat o možnostech preventivních opatření i na řešení konkrétní situace, například pokud se pacient vrátil z ohrožené oblasti a má pochybnosti, jak správně postupovat – tento pokyn je českou transpozicí pokynů Mezinárodní farmaceutické organizace (FIP).

Pro pacienty bylo připraveno desatero základních zásad, které lékárníci doporučují dodržovat v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění. „Česká lékárnická komora znovu opakuje, že dodržování základních hygienických zásad je nezbytným opatřením k ochraně našeho zdraví bez ohledu na současný stav dostupnosti ochranných pomůcek,“ připomíná Aleš Krebs.

Rady a informace nabídlo také ministerstvo zdravotnictví, podrobně je najdete v článku Koronavirus a COVID-19: aktuální informace o přenosu, projevech či testování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).