Hlavní navigace

Zařezáváte v noci? Jděte do "chrápacího centra"

26. 10. 2009

Sdílet

Nebaví vás vyčítavé pohledy při snídani, kdy vám unavená partnerka oznamuje, že se opět nevyspala, protože jste "zase neskutečně chrápal"? Pak byste měli navštívit tzv. chrápací centrum v Mladé Boleslavi a podrobit se testům. Lékaři už pomohli stovkám lidí.

Už třináct let v mladoboleslavské nemocnici vyšetřují poruchy ve spánku spojených s chrápáním. Takzvané „chrápací“ centrum za dobu jeho existence využilo již více než 1300 pacientů. Napsal to Mladoboleslav­ský deník.

Čtěte téma: Dopřáváte si odpoledního šlofíčka? Koledujete si o problémy

Vítejte ve spánkové laboratoři

spánek

Představte si, že do vás nikdo v noci nekope a nemlaská na vás, abyste přestali chrápat. To je docela lákavá představa, ne? Cesta k tomu je přitom poměrně jednoduchá. Pacient se nejprve objedná na úvodní lékařské vyšetření. Po něm přespí jednu noc ve spánkové laboratoři. Spánek zde stráví připojený na monitor, který zaznamená jeho průběh. Po vyhodnocení záznamu lékař určí, jak závažný je stav pacienta, zda je chrápání pouze sociální nebo zdravotní problém.

Jak řešíte chrápání svého partnera?

„I nádor v ORL oblasti se totiž může projevit pouze chrápáním,“ vysvětlil Deníku Radek Langer, přední odborník v tomto oboru. Dodal, že v důsledku opakovaného poklesu saturace krve kyslíkem během spánku dochází k celé řadě nefyziologických dějů ohrožujících zdraví klienta. 

Stačí zhubnout?

Po vyšetření následuje několik možností léčby. Vedle operace může někdy pomoci i rehabilitace nebo symptomatologická léčba.
„Je třeba si uvědomit, že za chrápání a SAS syndrom je odpovědná celá řada faktorů, a tak je k tomuto problému nutno přistupovat. Pouhá operace bez spolupráce pacienta je v případě SAS syndromu někdy nedostatečná. U prokázaných apnoiků, tedy pacientů se zástavami dechu a nadváhou, vede ke zmenšení počtu apnoických pauz například i redukce váhy,“ řekl Deníku Langer.

Čtěte téma: Je lepší spát v pyžamu, nebo bez?

K úpravě spánkového cyklu a k dramatickému snížení apnoických pauz může podle lékaře Langera dojít i tím, že pacient se svojí váhou dostane pod BMI 28.
„Existují určité metody, jak lze nacvičit zvýšení napětí svaloviny hltanu, ale jsou to metody spíše podpůrné,“ vysvětlil Deníku Langer.

Dodal, že léčba vždy záleží na typu pacienta a rozsahu jeho potíží. „Někdy je třeba odstranit krční mandle, jindy je nutná plastika patra. Metoda terapie se liší případ od případu,“ řekl. Dle zvolené metody je poté možno výkon provádět buď ambulantně, nebo – při zvolení radikálnějšího výkonu – s dvou až třídenní hospitalizací.

Výjimečný zdravotní program pro diagnostiku a léčbu ronchopatií a SAS syndrom zavedl v boleslavské Klaudiánově nemocnici v roce 1996 současný primář ORL Karel Podhola. Šlo o první pracoviště tohoto druhu v České republice. Za léčbou do Mladé Boleslavi dokonce přijíždějí pacienti z celé republiky. Přestože problém s chrápáním trápí podle odborníků především muže, nejčastějšími klienty jsou ženy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).