Hlavní navigace

Zapomenutá zelenina našich babiček

18. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Zdroj: http://commons.wikimedia.or­g/wiki/File:Rutabaga,_vari­ety_nadmorska.JPG
Brukev, tuřín, chřest, artyčok… S popularitou farmářských trhů roste také obliba některých druhů zeleniny, z nichž rády vařily naše babičky a prababičky, ale časem se na ně pozapomnělo.

Druhy zeleniny, které se dlouhou dobu běžně neprodávaly a k mání byly jen přímo od pěstitele nebo z vlastního záhonu, zažívají renesanci, říkají znalci z kulinářského portálu TradičníRecepty.cz. Velké poptávce se dnes na farmářských trzích těší například vodnice neboli brukev řepák. Vodnice se podobá ředkvičce a je bohatým zdrojem vitamínů B1 a C, draslíku a také hořčíku. „U brukve konzumujeme jak listy, tak především bílo-růžovou dužnatou bulvu. Mezi chutné a nejoblíbenější recepty patří brukvová polévka, brukvový salát nebo brukev na paprice, “ říká Jiří Poláček ze serveru TradičníRecepty.cz, kde najdete tradiční zeleninové recepty z české i světové kuchyně.

Podobně žádaný je také tuřín, který stejně jako vodnice patří do kategorie brukvovitých. Tuřín se u nás pěstuje poměrně málo, hlavně ve vyšších polohách. Na farmářských trzích ale i tak patří k běžně nabízeným druhům zeleniny. Tuřín obsahuje vitamín C a vápník a jedná se o výbornou ingredienci pro přípravu salátů. Uvařit se z něj dá také polévka, nebo ho můžeme servírovat jako přílohu k masu.

Galerie: Kdy co u nás roste? České ovoce a zelenina

Chřest již brzy

Velké oblibě se v jarních měsících těší chřest. Tato zelenina je blízká cibuli a česneku a obsahuje v sobě hned 5 vitamínů: A, B, C, E a K. „Při nákupu chřestu musíme věnovat pozornost hlavně kvalitě. Stonky musí vypadat na první pohled čerstvě a mít jasnou svěží barvu. Čerstvý chřest poznáme tak, že z něj po lehkém naříznutí teče tekutina a nelze ho ohnout,“ říká Jiří Poláček. Důležité je také chřest dobře oloupat, jinak tato zelenina může při přípravě zhořknout.

Chřestová sezóna je u nás poměrně krátká, chřest je k mání hlavně během května, někde už koncem dubna, poslední sklizen bývá na pultech v polovině června.

Přečtěte si: Chřest bez chyby

Zvýšený zájem mají lidé také o artyčoky. Artyčok je vytrvalá rostlina s modrofialovými úbory květů, která se podobá bodláku. Tato zelenina je rozšířená především ve Středomoří nebo ve Francii, postupně ale nachází své využití i v českých kuchyních. Před konzumací je nutné artyčoky nejdříve předvařit, výsledek ovšem stojí za tuto námahu. Artyčoky jsou vhodnou surovinou pro těstoviny, saláty, steak nebo třeba pizzu.

„Do českých kuchyní se postupně vrací i růžičková kapusta, na niž má mnoho lidí špatné vzpomínky ze školních jídelen. To se však postupně mění. Kromě toho, že je růžičková kapusta zdravá a doporučuje se i jako dietní ingredience, tak také úspěšně pomáhá zahánět stres, “ uzavírá Jiří Poláček. Je velmi odolná proti zimě, proto vydrží klidně až do dubna. Na další várku čerstvé růžičkové kapusty si ale budeme muset ještě dlouho počkat.

Použité zdroje: TZ TradičníRecepty.cz

Hledáte FARMÁŘSKÉ TRHY?

Připravili jsme pro vás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).