Hlavní navigace

Zánětu močových cest nahrávají bokovky a tanga

Sdílet

 Autor: SXC
Nevhodné oblečení, ale taky promiskuita i častý sex s jedním partnerem, alergie na prezervativy i další faktory můžou být příčinou zánětu močového měchýře. Co se s ním dá dělat?

Začíná to banálně, v noci nás opakovaně probouzí nutkavá potřeba odskočit si. Přes vynaložené úsilí a řezavou bolest si ovšem ulevíme jen od pár kapek. Podbřišek pobolívá. V momentě, kdy se v moči objeví krev, už je jasno. Jde o zánět močového měchýře neboli cystitidu.

Ženy jsou náchylnější


Autor: SXC

Zánětu močového měchýře nahráváte podobným oblečením

Zatímco cystitidou si alespoň jednou za život projde každá druhá žena, muži se s tímto urologickým problémem setkávají až 8× méně.

Tato pro ženy nepříznivá statistika je dána především stavbou vylučovací soustavy, tj. krátkou močovou trubicí a malou vzdáleností mezi ústím močové trubice a konečníkem. Bakteriím tak stačí jen pár kroků k napadení měchýře. U mužů je pak cesta mikrobů podstatně delší, a tak ji většina z nich ani nedokončí.

Z pětadvacetileté praxe urologa Ivo Pažourka vyplývá: „U mužů zánět močového měchýře de facto neexistuje. Tam se jedná téměř výhradně o zánět prostaty, případně hrdla močového měchýře. Izolovaný zánět močového měchýře je možný spíše po lékařských zákrocích nebo po léčbě cytostatiky.“

Jak k tomu přijdu?

Snadno. Stačí posezení na nerezové lavičce při čekání na tramvaj, kalhoty s nízkým sedem, ze kterých lezou půlky půlek i spodní prádlo s nepatrným množstvím látky, tanga se tomu říká. Ofouknete na těch nejméně vhodných místech a bakterie k vám jdou „na byt“.

I promiskuita či časté postelové hrátky, byť se stálým partnerem, mohou v cystitidě sehrát svou významnou roli. Při pohlavním styku totiž může dojít k vmasírování bakterií do oblasti močové trubice a následně ke vzestupu do oblasti močového měchýře. Na vině může být i alergie na latex z prezervativů, anebo antikoncepční gely.

Nejohroženější pak zůstává skupina těhotných žen. Zvětšující se děloha tlačí společně s plodem na močové cesty, potažmo na měchýř, který, ač by rád, vyprazdňuje se jen nedostatečně. Moč se zde městná a bakterie vesele množí. Těhotné ženy navíc při léčbě nemohou užívat silná antibiotika.

Další možné příčiny zánětu močového měchýře

Ženy

  • vaginální infekce
  • menopauza
  • přehnaná nebo nedostatečná hygiena

Muži

  • zbytnění prostaty
  • zánět močové trubice
  • zánět šourku

Riziko zánětu se zvyšuje i nadměrnou kon­zumací kořeněných jídel, kávy, sladkostí, při cukrovce, zadržování moči, nedostatečném pitném režimu…

Takže si kladu otázku: Vy jste ještě zánět močového měchýře neměli?

Jak poznám, že „ho“ mám?

Nejen časté výlety pod rouškou tmy na toaletu, musí být nutně diagnostikovány jako zánět močového měchýře. Ve svém těle ho nejlépe identifikujete jako pálení a řezání při močení, spojené s křečemi v podbřišku či bolestí v zádech, doprovázené teplotou a nevolností.

Mezi nejčastější projevy pak patří překotné nutkání k vyprázdnění, ze kterého ovšem do porcelánu nic nekápne. „Onemocnění může začít velmi prudce během několika hodin, anebo jeho nástup může být i méně nápadný až plíživý," varují lékaři.

„Neléčený zánět močového měchýře, způsobený treponemou (původce syfilidy), způsobí během let zchromnutí a nakonec smrt,“ nastínil mimořádně extrémní vývoj neléčeného zánětu doktor Pažourek.

Ale neděste se, zánět zřídkakdy někdo jen tak přejde. Paseku, kterou vám „ tam dole“ živé organismy budou způsobovat, začnete řešit velmi rychle, i když jste tvrdí jako žula. Nezměrná bolest vás donutí.

Avšak jsou-li příčinou vašich problémů oportunně patogenní organismy, tedy choroboplodné organismy, čekající na svou příležitost množit se v přívětivém prostředí, můžete subjektivně nemoc bagatelizovat. Bodavá bolest v tomto případě ustupuje a v různých intervalech se vrací. Nemocný tak nabývá dojmu, že se nic tak hrozného neděje a nastává postupný přechod do chronického stádia.

To ale neznamená, že se s bakteriemi v močovém měchýři musíte vláčet po zbytek života.

Jak se léčí?

Při jakémkoliv výše zmíněném příznaku není třeba své intimní problémy sdělovat lékaři, za kterým chodíte na obvod s rýmou. Ženy se obvykle svěřují se svými obtížemi gynekologovi. Muži neradi, ale přece, urologovi.

Při prvním vyšetření počítejte s odběrem moči, většinou „oblíbeným“ cévkováním. Zakalená moč ale nutně neznamená jasný ortel. Ten přinese až chemické hodnocení, kde se zkoumá přítomnost bílkovin a krve. Z močového sedimentu pak nález bakteriurie, leukocyturie a erytrocyturie. Následná kultivace moči dokáže definovat mikroorganismus, na který je třeba zacílit léčbu.

Celá anabáze testování trvá až tři dny, takže lékaři ve většině případů předepisují antibiotika tzv. na slepo, proti nejpravděpodob­nějšímu původci infekce, a to ihned.

Je třeba také zmínit, že jsou i lékaři, kteří na vás půjdou mírněji a začnou léčbu úpravou vaší stravy. Nasadí protikvasinkovou dietu a vitamíny. Léčba bude šetrná, ale velmi náročná na vaši disciplínu a podstatně delší.

Léčba trvá dva dny, ale i půl roku

Dříve než ráno vytáhnete paty z domu, pětkrát si odskočíte, cestou do práce už máte přesně zmapovány veřejné toalety, fungujete jako průtokový ohřívač vody… Kdy už tohle utrpení skončí?

Bohužel je to ryze individuální, záleží na původci, vašem věku, stavu imunitního systému, zda se jedná o opakovaný zánět ap.

Názorný příklad pro náš server uvedl urolog Ivo Pažourek: „Budeme-li brát jako základ nekomplikovaný zánět u mladé ženy, která právě objevila sexuální svět, bude se zde jednat o tzv. líbánkovou cystitidu. Ta je nejčastěji bakteriálního původu, případně kvasinkového původu, a pak je během dvou dnů po obtížích. Kardinální je ovšem správné určení patogenu.“


Autor: Cranberry Marketing Committee

Brusinky nejsou lék, ale zánětu močového měchýře pomohou předcházet

Za obvyklou dobu léčby se pak považuje 3–5 dní. V případě recidivující infekce dolních močových cest se ovšem nemocný dopuje antibiotiky až půl roku. A vzhledem k tomu, že antibiotika ničí střevní mikroflóru, nepřejme recidivu ani nepříteli. Obtíže se pak mohou objevit na obou frontách.

Prevence a očista

Mezi kouzelné až zázračné čističe vylučovací soustavy patří brusinky. Pokud si je budete dopřávat plnými hrstmi, dokážou zabránit bakteriím v uchycování na stěnách močového měchýře. Nejlépe ovšem plody brusnice fungují jako prevence urologických onemocnění.

Vhodné jsou i koupele z odvaru řepíku, heřmánku nebo hypermanganu. Mají neidentifikova­telnou barvu a ještě horší chuť, ale urologické čaje do podpůrné léčby zahrnout musíme.

Fandíte-li homeopatii, vsaďte na:

  • Cantharis – při pálivé bolesti při močení a pocitu tlaku na měchýř
  • Pulsatilla – při silném nucení na močení a náhlé potřebě močení
  • Staphisagria – při bolestech v oblasti močové trubice a při cystitidě vzniklé po pohlavním styku

Brusinky vám nejedou, heřmánek nevoní a homeopatie nezabírá?

Vezměte malou PETku, nalijte do ní teplou vodu, zavíčkujte… A dejte mezi nohy. Příjemný způsob nahřívání lze prý bez povšimnutí využít kdekoliv. V praxi si to dokážu představit leda na gauči za doprovodu problikávání televize, nikoli na sedadle v MHD před zraky spolucestujících, ale proti gustu…

Spojené státy zveřejnily údaje ohledně tohoto onemocnění. Ročně je v USA uskutečněno 7 milionů ambulantních návštěv pacientů pro infekci močových cest a dalších 100 tisíc pacientů je hospitalizováno z důvodu komplikovaného průběhu onemocnění. Zhruba jedna ze tří žen ve věku do 24 let užívá antibiotika na tyto záněty a 40–50 % žen během svého života zánět prodělá.

Data z české kotliny nejsou známa, ale pokud je nechceme zbytečně navyšovat a sobě tím tak komplikovat život, je třeba dodržovat pár jednoduchých zásad:

  • Často a pravidelně pít
  • Nesedat na vlhké meze a studené lavičky
  • Nezadržovat moč
  • Vyvarovat se upnutých nízkých kalhot
  • Polyesterová tanga nahradit bavlněnými kalhotkami
  • Intimní hygienu doplnit mýdlem s neutrálním pH

A pozor při graviditě! Neléčená onemocnění močového měchýře a močových cest obecně mohou u těhotných vyvolat potrat nebo předčasný porod. Vyhněte se urologickým čajům a jiným prostředkům ke zmírnění příznaků. Nejlíp vám pomůže váš gynekolog, případně urolog.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).