Hlavní navigace

Za zánět močových cest mohou často mokré plavky

20. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / jill111, podle licence: Public domain
Pálením při močení se obvykle hlásí jedno z nejčastějších infekčních onemocnění. Zánět močových cest nás trápí zejména v létě. Důvodů je celá řada. Při včasném rozpoznání pomůže i samoléčba.

Léto a prázdniny jsou časem bosých nohou, piknikového posedávání v parcích, dlouhých hodin na koupališti nebo u rybníka… V létě je občas takové počasí, že nás ani nenapadne vzít si doma pantofle nebo ponožky a klidně tak vyjdeme i na terasu a zahradu. Je to zkrátka bezstarostný čas. Zánět močových cest ale na sebe nemusí nechat dlouho čekat.

Za zánět mohou často mokré plavky

Proti zánětu močových cest je nejlepší obranou prevence. „K nastartování zánětu stačí málo. V létě je často na vině pobyt v mokrých plavkách a následné prochladnutí nebo posezení na studené zemi. Zánět močových cest postihuje desetkrát více žen v reprodukčním věku než mužů,“ říká o nepříjemném nejen letním onemocnění urolog Jaroslav Porš z Nemocnice Turnov.

Důvodů je hned několik, jak lékař vysvětluje: „Ženy mají kratší močovou trubici, zhruba tři až čtyři centimetry. Vyústění se nachází kousek od poševního vchodu a konečníku a do močové trubice se tak snadno dostanou bakterie. Riziko vzniku zánětu močových cest zvyšuje také sexuální aktivita a nechráněný pohlavní styk. Na vině ale mohou být i chlamydiové infekce, nedostatek tekutin nebo návštěvy veřejných koupališť.“ Prý jsou infekce močových cest dokonce druhou nejčastější bakteriální infekcí člověka v Evropě a Severní Americe hned po infekcích horních cest dýchacích. „Minimálně jednou postihne zánět močových cest přes dva a půl miliónu českých žen, patnáct procent z nich dokonce opakovaně. Při opakovaných zánětech často selhává terapie antibiotiky a je třeba hledat jiný způsob léčby,“ uvádí server www.bezinfekce.cz, který se věnuje problematice zánětu močových cest.

Při zánětech močových cest se vyplatí zahájit léčbu již v počátcích

Pálení, řezání či bolesti při močení, časté nucení na močení, únava, někdy i krev v moči – to jsou asi ty nejznámější příznaky zánětů močových cest, se kterými se setkal snad už každý. Odborník doporučuje už v takové chvíli zahájit léčbu. I nevinné příznaky mohou skončit jako zánět ledvin.

V takových případech se přidávají další symptomy – bolesti v boku, zimnice, nevolnost a zvracení. „Pokud do ordinace přijde s příznaky pálení a řezání při močení muž, měl by se rovnou svěřit do péče urologa. Tyto projevy mohou být totiž příznakem závažnějších problémů s močovým měchýřem či prostatou, i onkologických,“ varuje MUDr. Porš.

Výše zmíněné příznaky, fyzikální a chemické vyšetření moče a vyšetření sedimentem, popřípadě kultivační vyšetření moče, pomohou lékaři stanovit ideální léčbu. „Nejčastěji infekce způsobuje bakterie Escheria coli, která se normálně vyskytuje buď primárně, a to na podkladě poruchy lokálních obranných antimikrobiálních mechanismů, nebo sekundárně jako komplikující faktor jiného současně přítomného onemocnění a u jedinců s predispozicí anatomických nebo funkčních abnormalit močových cest,“ říká urolog.

Potíže s močovými cestami trápí především ženy

Rizikovou skupinou jsou již z výše zmíněných důvodů ženy. U nich může být příčinou vzniku zánětu i kvasinková infekce. Dle odborníka ale tato dvě onemocnění nelze zaměnit. „Při kvasinkových infekcích ženy trpí výtokem a svěděním. Při zánětech močových cest se potýkají s problémy při močení – je bolestivé a časté. Je ovšem pravda, že kvasinkové infekce mohou způsobit zánět močových cest, protože vyústění močové trubice je v blízkosti pohlavních orgánů, a bakterie se tak mohou dostat do močového traktu,“ uvádí MUDr. Porš.

Odborník o efektivní samoléčbě

Není však nutné vždy a hned sahat po lécích. Časté užívání antibiotik i v tomto případě může vést k rezistenci. I proto je vhodné zánět podchytit. Včas rozpoznaná infekce může být „rozehnána“ i samoléčbou. Jaroslav Porš doporučuje brusinky: „Brusinkové extrakty v kombinaci s D-manosou, jenž brání přilnutí bakterií E. coli v močovém traktu a preparáty s lyzátem Escherichia coli, který aktivuje imunitní systém organizmu. Je třeba také dostatečně pít a vyvarovat se dráždivých pokrmů a nápojů, jako jsou například ostrá, kořeněná jídla či silná káva. A samozřejmě úplně se vyhýbat sezení na studené zemi, dlouhému pobytu v mokrých plavkách a snažit se dodržovat pitný režim.“


Odborná spolupráce:

MUDr. Jaroslav Porš

Urolog

Krajská nemocnice Liberec – Nemocnice Turnov

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).