Hlavní navigace

Zánět karpálního tunelu, to je cukavá bolest zápěstí

24. 4. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Pokud v práci sedíte u počítače, dejte si pozor na syndrom karpálního tunelu. Mezi typické projevy patří bolesti v zápěstích, které provází necitlivost, pálení, ztuhlost a pulsování.

Vysedáváním u počítače a sledováním monitoru stráví člověk v zaměstnání téměř dva tisíce hodin ročně. To může mít za následek časté bolesti v oblasti krční páteře a lopatek, potíže se zrakem a celkovou únavu organismu. A znamená to rovněž ohroženi některými nebezpečnými syndromy, které si mohou vyžádat i operační zákrok.

Upozorňují na to odborníci z Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí a Počítačové školy Gopas. Zároveň nabízejí tipy, jak se zdravotním rizikům plynoucím z dlouhodobé práce s počítačem vyhnout.

Správné návyky při práci s klávesnicí a myší

Pokud patříte mezi kancelářské pracovníky a soustavně pracujete s počítačem, dejte si pozor na syndrom karpálního tunelu. Mezi jeho typické projevy patří bolesti v zápěstích, které doprovází necitlivost, pálení, ztuhlost a pulsování.

„Dochází k tlaku na karpální tunel, kterým prochází nerv v oblasti zápěstí. Výše uvedené příznaky mohou být způsobeny tímto tlakem, který vzniká například chybnými návyky při práci s klávesnicí a myší,“ vysvětluje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Ruce se totiž dostávají do nesprávné polohy, kvůli čemuž dochází k nepřirozenému ohýbání zápěstí i prstů. K rizikovým partiím však patří také lokty a ramena. Je třeba zamezit nadměrnému ohýbání zápěstí, vytáčení loktů i přetěžování šlach. Pokud cítíte, že je často ohýbáte, pořiďte si ke klávesnici i myši podložku. Nepodceňujte rizika vzniku syndromu karpálního tunelu. Pokud pociťujete výše uvedené příznaky, řešte je včas s lékařem. Můžete se tak vyhnout operaci.

Přestávka na protažení

Vašemu zdraví rozhodně prospějete, když si budete během práce na počítači dělat krátké přestávky na uvolnění. Můžete provádět libovolné cviky ve stoje i přímo na židli. Velmi relaxačně působí protažení zad se záklonem a propnutými paženi, které pohybem opisují tvar symbolu nekonečna – ležatou osmičku. Účinné jsou dále úklony do stran či rotace krku různými směry. Pohyby by měly být pomalé a plynulé.

Toto cvičení je součástí INFINITY method, nové rehabilitační a fyzioterapeutické metody, která je založena na zlepšení stability, centrace, koordinace, vnímání i ovládání celého těla. Jedná se komplexní typ rehabilitace, která pracuje s tělem s pomocí gravitace, využívá aktivaci horních a dolních končetin, pánve, hlavy, dýchání i vrozených, geneticky daných reflexů. Autorkou této metody je právě Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí, který se zaměřuje na prevenci i léčbu pohybového aparátu.

Více se dozvíte na www.infinity-method.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).