Zaměřeno na kebaby: obsahují nepovolené látky

Veterináři zkontrolovali oblíbenou pochoutku. Několik prodejců připravovalo kebab ze surovin z Polska či Německa, které jejich výrobci „přikrmili“ chemií.

Státní veterinární správa (SVS) se během léta zaměřila na prodejce kebabu a opakovaně zjistila přítomnost nepovolených látek, zejména polyfosfátů. Ty se používají (či spíše zneužívají) do masných polotovarů, protože umožňují do masa navázat vodu a udržovat ji v něm. Veterináři další prodej těchto produktů zakázali.

Kebab z Polska obsahoval nepovolené přídatné látky

Veterinární lékaři z Libereckého kraje při kontrole jednoho z prodejců zakázali další prodej sto padesáti kilogramů kebabu. Výrobek pocházející z Polska obsahoval nepovolené přídatné látky.

Německý výrobce „nakrmil“ kuřecí kebab polyfosfáty

V provozovně v Ledči nad Sázavou musela zase veterinární správa zakázat uvádění do oběhu polotovaru Kebab z kuřete od německého dodavatele. V provozovně veterináři našli přes padesát kilo produktu, množství celé zásilky bylo sto čtyřicet kilogramů. Německý dodavatel masného polotovaru na etiketě uvedl i nepovolené přídatné látky – glutamát a karagenan. Laboratorní vyšetření pak prokázalo navíc i přítomnost dalších nepovolených látek – polyfosfátů.

I polský vepřový gyros obsahoval nedeklarované polyfosfáty

Nepovolené přídatné látky polyfosfáty obsahoval i vepřový gyros, na který veterináři narazili v provozovně veřejného stravování v Poličce. Šlo o devadesát kilogramů produktu od polského dodavatele, jehož prodej SVS zakázala. Zároveň odebrala další dvě šarže na vyšetření a zakázala uvádění do oběhu dalších devadesáti kilo vepřového gyrosu do doby, než bude znám výsledek vyšetření odebraných vzorků na nepřítomnost polyfosfátů v masném polotovaru.

Zdroj: SVS