Hlavní navigace

Iniciativa žádá zákaz prodeje živých ryb, je to trápení zvířat

4. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Blíží se konec nákupu živých ryb (nejen) o Vánocích? V České republice ještě zcela nevymizely tradice, které mnozí vnímají jako týrání a zbytečnou krutost vůči zvířatům, v tomto případě jde zejména o kapry. Pozornost by se přitom měla zaměřit i jiným směrem.

Jeden z tradičních předvánočních rituálů – nákup živých kaprů k přípravě štědrovečerní večeře – by mohl v budoucnosti zmizet v propadlišti dějin. Stát by se tak mohlo v případě novelizace stávajících zákonů, pokud by byli úspěšní signatáři petice požadující zákaz prodejů živých ryb, nejen v předvánočním období.

Co se dozvíte v článku
  1. Prodej živých ryb je zbytečná krutost, uvádějí autoři výzvy
  2. Výzva žádá ukončení prodeje živých ryb
  3. Zájemců o živé ryby ubývá
  4. Některé tradice jsou již překonané
  5. Větším tématem než vánoční kapři je mořský rybolov

Prodej živých ryb je zbytečná krutost, uvádějí autoři výzvy

Petici se zhruba šesti tisíci podpisů převzal v minulém týdnu od zástupců organizace Compassion in World Farming (CIWF) náměstek ministra zemědělství Radek Holomčík. Konstatoval, že ministerstvo zemědělství je vstřícné k otevřené diskusi týkající se podmínek prodeje ryb.

Autoři petice ve své výzvě označují prodej živých ryb jako zbytečnou krutost a tvrdí, že v ČR je „běžnou praxí zakoupit si rybu určenou ke konzumaci ještě živou, přenášet či převážet ji poté po libovolně dlouhou dobu bez vody a následně ji přechovávat v nevhodných podmínkách v domácnosti, případně ji vypustit zpět do rybníka či řeky. K tomu dochází zejména při prodeji tzv. vánočních kaprů. Prodej živých ryb však probíhá i v průběhu celého roku“.

Výzva žádá ukončení prodeje živých ryb

Compassion in World Farming (CIWF) ve svém otevřeném dopise poukazuje na některé problematické situace, kdy může docházet k týrání zvířat:

  • Zakoupená živá ryba bývá přenášena obvykle v igelitovém obalu po libovolně dlouhou dobu bez vody. V důsledku toho se jí slepí žaberní destičky, funkce žaber se zhorší a ryba se dusí.
  • Před domácím usmrcením bývá ryba přechovávána běžně ve vaně, což je pro ni absolutně nevhodné prostředí. Kvůli rozdílné teplotě vody může dojít k teplotnímu šoku, hrozí nedostatek kyslíku a chlor obsažený ve vodě může poškodit kůži i nervovou soustavu zvířete.
  • Správné omráčení kapra před vykrvením není jednoduché. V případě usmrcení v domácnosti tak existuje vysoké riziko, že zvíře není před vykrvením a po celou dobu vykrvování omráčeno s dostatečnou ztrátou citlivosti a vnímání.
  • Někteří lidé vypouštějí zakoupené ryby s dobrými úmysly zpět do volné vody. Většina ryb však pravděpodobně nepřežije, neboť jejich energetické zásoby jsou vlivem sádkování, kdy jsou v podstatě týrány hlady, vyčerpány a imunita oslabena. Navíc i v tomto případě existuje riziko teplotního šoku.

Ve všech výše zmíněných bodech jde podle autorů petice o porušování zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání.

Zdroj: TZ CIWF, více informací o kampani najdete na www.rybolove.cz.

Zájemců o živé ryby ubývá

Aktuálně ale ministerstvo žádné změny nepřipravuje. Jednak proto, že resort zemědělství řeší řádově závažnější témata, jako je nastavení zemědělské politiky na období příštích pěti let v diskusích s Evropskou komisí. Podle všeho ale také proto, že spotřebitelů kupujících si živé ryby neustále ubývá.

Zabít a naporcovat doma kapra či jakoukoli jinou rybu totiž v současné době nepatří mezi dovednosti, jimiž by zejména mladší generace při přípravě pokrmů disponovala. Kromě toho ve společnosti sílí tendence požadující lepší životní podmínky hospodářských zvířat (tzv. animal welfare), tedy i vánočních a ryb obecně.

Výsledkem jsou pak mimo jiné i doporučení, aby spotřebitelé preferovali nákupy odborně usmrcených ryb, a živé ryby pokud možno nekupovali. S takovým doporučením se ostatně už v minulosti ztotožnila jak Ústřední komise na ochranu zvířat, tak Státní veterinární správa ČR (SVS ČR), tak ale i samotní rybáři prostřednictvím Rybářského sdružení ČR.

Sami veterináři při pravidelných kontrolách podmínek prodeje ryb prohřešky vůči animal welfare zaznamenávají, v praxi jde o jednotky případů ročně. Například v loňském roce šlo o čtyři případy, kdy se ovšem porušení legislativy týkalo nedostatečného okysličování vody v kádích. V oblasti podmínek chovu, produkce a prodeje ryb je sice právě SVS kontrolním orgánem, možná změna zákona na ochranu zvířat proti týrání (č. 246/1992 Sb.) ale spadá do gesce ministerstva zemědělství.

Některé tradice jsou již překonané

Vše přitom nasvědčuje tomu, že minimálně letos o Vánocích si budou moci zájemci živé ryby ještě koupit. I proto, že některé z argumentů signatářů petice se ze života zcela přirozeně vytrácejí.

Otevřený dopis s výzvou k ukončení prodeje živých ryb podepsalo šest tisíc lidí

Otevřený dopis s výzvou k ukončení prodeje živých ryb podepsalo šest tisíc lidí

Autor: Compassion in World Farming

Jedním z nich je „tradice“ vypouštění vánočních kaprů zpět do rybníků a vodních toků, která prakticky vymizela, a to na základě po řadu let se opakujících apelů, zejména ze strany veterinářů, že do přírody opětovně vypouštěný živý zakoupený kapr v drtivé většině případů uhyne.

Stejně tak někdejší zvyk dávat živé ryby po nákupu a příchodu domů na několik hodin, nebo dokonce dní do vany (což je podle signatářů „běžná“ praxe), je minimálně z hygienických důvodů překonaný.

Do třetice opravdu málokdo přenáší zakoupenou živou rybu „po libovolně dlouhou dobu“ domů v igelitovém obalu, neboť množství prodejních míst vánočních kaprů po celém území ČR je natolik početné, že není problém ryby zakoupit v bezprostředním okolí bydliště.

Větším tématem než vánoční kapři je mořský rybolov

Faktem ale je, že podmínky animal welfare (pohody zvířat) nejsou v případě ryb (ale také třeba hmyzu a dalších živých organismů) tak podrobně specifikovány jako u klasických hospodářských zvířat, přičemž i u nich se stále zpřísňují, a nadále, i v rámci podmínek Společné zemědělské politiky EU, zpřísňovat budou.

Je tak velmi pravděpodobné, že časem dojde i na podmínky usmrcování a prodeje ryb, což se ale zdaleka netýká jen ČR, jen kaprů a jen vánočních svátků.

Určitě větším tématem je animal welfare týkající se mořského rybolovu, který petice vůbec nezmiňuje, ačkoli spotřeba mořských ryb v ČR je (bohužel) několikanásobně vyšší než spotřeba tuzemských sladkovodních ryb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).