Hlavní navigace

Zájem o preventivní vyšetření znamének opět roste. Kdy je bezplatné?

16. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pokud váháte, zda si nechat preventivně zkontrolovat znaménka, nyní je správný čas. Když je teplo, vystavujeme kůži více přímému slunci, což je rizikové pro vznik zhoubného kožního nádoru. Přitom prevenci melanomu pojišťovny buď zcela hradí, nebo přispívají na sofistikovanější metody vyšetření.

Zhoubných nádorů kůže, zvaných melanomy, je v ČR každý rok objeveno přes 17 tisíc. Pravděpodobnost vyléčení se výrazně zvyšuje, pokud se na onemocnění přijde včas. Proto jsou důležité preventivní prohlídky.

Covid utlumil prevenci

Podle Svazu zdravotních pojišťoven (ZP) ČR si v roce 2019 nechalo znaménka vyšetřit celkem 24 tisíc klientů. V roce 2020 tento počet zřejmě i vlivem covidu klesl – vyšetření podstoupilo 23,5 tisíce lidí. Loňský rok ale ukázal, že Češi se k této prevenci začali vracet. Znaménka si jich nechalo prohlédnout 27,5 tisíce klientů. „Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny na prevenci melanomů vynaložily jen za tyto tři roky 41 milionů Kč,“ upozornil v tiskové zprávě Svaz ZP ČR, jenž sdružuje všechny tuzemské zdravotní pojišťovny vyjma VZP.

Na prevenci přitom stále chodí jen zlomek pojištěnců – Svaz ZP ČR péči hradí 4,7 milionu lidem.

Kdy hradí prevenci zdravotní pojišťovna

Prevenci hradí zdravotní pojišťovny 1× ročně. Vyšetření provádí dermatolog, žádné doporučení není třeba. Pokud je preventivní vyšetření provedeno jen zrakem lékaře, případně skrze lupu, zájemce o prevenci neplatí nic ze svého.

Pokud pojištěnec stojí o podrobnější vyšetření přístrojem zvaným dermatoskop, má dvě možnosti – buď jej absolvuje na vlastní žádost a zaplatí si jej, nebo mu je doporučí jeho praktický lékař a v takovém případě vyšetření dermatoskopem hradí zdravotní pojišťovna.

Pomohou příspěvky i stany proti melanomu

Ten, kdo si preventivní vyšetření dermatoskopem zaplatí ze svého, může zpětně požádat zdravotní pojišťovnu o příspěvek. Řada pojišťoven totiž má příspěvek na vyšetření dermatoskopem zahrnut ve svých preventivních programech. Je ale třeba si to ověřit, stejně jako výši částky, kterou pojišťovna zájemci zpětně zaplatí. A také podmínky čerpání. Např. VZP přispívá na toto vyšetření až 500 Kč. Je potřeba ale doložit originál účtenky, který nesmí být starší 3 měsíců.

„Často jsou také, zejména před obdobím letních dovolených, pořádány akce, v rámci nichž se mohou lidé nechat bezplatně vyšetřit v mobilních vyšetřovnách,“ připomíná výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada akce typu Stan proti melanomu. Těchto preventivních akcí se ovšem loni a předloni kvůli covidu organizovalo méně.

Varovné signály melanomu 

Lidé by měli být obezřetní zejména u znamének, jež se nějak liší od ostatních. Třeba jsou vystouplá nebo nejsou jasně ohraničená. Dále u těch, která změnila tvar nebo barvu. Rakovina kůže se může projevit také mokváním znamének, vytvářením strupů na jejich povrchu, zvýšenou citlivostí nebo svěděním. Podceňovat by lidé neměli ani nová znaménka, která se náhle objeví v dospělém věku.

Podezřelá znaménka je někdy nutné chirurgicky odstranit. Pokud odstranění doporučí lékař, zdravotní pojišťovny jej hradí. Výjimkou je laser, ten hrazen není, VZP ale v minulosti upozorňovala, aby jej lidé nežádali jako alternativu k chirurgickému odstranění podezřelého znaménka, neboť v těchto případech, kdy tkáň musí být dále vyšetřena, nejde o postup medicínsky správný, tj. lege artis.

Melanom je obecně spojován s negativním vlivem slunečního záření na nechráněnou kůži. Rizikovější pro něj je tedy léto. Nicméně slunce na kůži svítí po celý rok, a proto by měla být chráněna buď látkou, nebo ochrannými krémy. Důležité je myslet hlavně na děti, spálená kůže u nich může být příčinou melanomu v pozdějším věku. „Protože expozice slunci se sčítají. To je také důvod, proč se rakovina kůže vyskytuje především u starších lidí,“ uvádí Svaz ZP ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).