Hlavní navigace

Zbytečné hledání složitých řešení: Zácpa u dětí je daná stresem

29. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zácpa číhá v kolektivu. Nejedná se o nemoc, ale o symptom. To v praxi znamená, že za tuhou stolicí obvykle stojí „jen“ stres a lze ji zvládnout pomocí vhodného režimu a stravy.

Trápí děti i dospělé a kdo ji poznal třeba jen akutně na dovolené, potvrdí, jak zácpa dovede znepříjemnit život. Nepřehlížejte ji, především u dětí se vyplatí pravidelnost stolice kontrolovat.

Zácpa je častým důvodem návštěvy pediatra nebo dětského gastroenterologa, a to v lepším případě. Děti, přivyklé plnému bříšku, si totiž na problém takříkajíc zvyknou a rodiče ho mohou přehlédnout, jakkoliv se to zdá být neuvěřitelné. Nejedná se o nemoc, ale o symptom a ve většině případů s přízviskem „funkční.“ To v praxi znamená, že za tuhou stolicí obvykle stojí „jen“ stres a nikoliv nějaké závažnější střevní onemocnění.

Kdy děti trápí zácpa?

„Zácpa se objevuje v období, kdy se děti učí používat nočník a pak při nástupu do kolektivů – školky a školy,“ popisuje dětský lékař Jaromír Paukert. „Tady všude vznikají stresové situace, spojené se změnou prostředí a obvyklého režimu.“

Na problém může být zaděláno rychle – není to tak dávno, kdy se na toaletu mohlo chodit ve škole jen o přestávkách a obvyklý stav školních záchodů si pamatuje většina z nás. Čekající fronta a stres, že za minutu zvoní, pak nikomu na chuti navštívit takový záchod nepřidal.

Kolikrát je „normální?“

Přesná tabulka ohledně frekvence stolic neexistuje, a tak nesrovnávejte své dítě s jeho kamarády z pískoviště. I přesto jsou k dispozici údaje, ze kterých můžeme vycházet: „Dítě trpí zácpou, pokud má méně než tři stolice týdně, anebo pokud je vyprazdňování provázeno negativními vjemy – bolestí nebo přílišným úsilím,“ říká lékař.

Máte-li doma batole, které se nechce nechat vysadit na nočník, hledá pozici v dřepu, kříží nohy nebo napíná tělo, červená se, potí a během kakání zalézá do kouta, zbystřete. To všechno jsou už projevy problému.

Zácpa číhá v kolektivu

Se školním a školkovým režimem je spojený i nižší příjem tekutin, tolik potřebných pro normální fungování střev. Ty tam jsou časy, kdy jste podávali lahvičku do kočárku a měli kontrolu nad tím, kolik toho vaše dítě vypije. Důsledkem sníženého množství tekutin je tužší stolice a vyprázdnění probíhá i s negativními vjemy až bolestí. Další fází je psychický blok a začarovaný kruh – hlavní příčina funkční zácpy.

„Malé dítě necítí a neumí říct, že má žízeň, proto je třeba, aby tuto povinnost převzali dospělí,“ potvrzuje hlavní příčinu potíží Jana Neubertová, která provozuje hlídání dětí (www.zebrahlidadeti.cz). „Pravda je, že děti mají dny, kdy pijí jako duhy, a pak mají dny, kdy ať děláme, co děláme, tak nechtějí vůbec pít nebo si srknou, jen aby se neřeklo.“

Je tedy na rodičích, aby odpoledne a navečer ohlídali, zda dítě tekutiny doplní a působili tak preventivně proti zácpě.

Talíř zeleniny jako prevence

Kromě dostatku tekutin doporučuje MUDr. Paukert bedlivě hlídat i skladbu stravy. „Takzvaná zbytková strava – s obsahem vlákniny – totiž zajistí, že je stolice objemná a měkká, takže dítě nemá problém s jejím vylučováním,“ upozorňuje.

Všude doporučované ovoce a zelenina na úkor sladkostí a jiných zbytečností má tak své opodstatnění i zde. Vybírejte proto dětem celozrnné pečivo a odmalička je učte jíst zeleninu a ovoce nebo pozitivně přijímané kompoty.

 „Nastrouhané jablko s banánem a k tomu pár kapek citrónu nebývá v dnešní době běžnou součástí dětské stravy,“ dodává Jana Neubertová. „Je dobré sednout si spolu s dítětem ke stolu a v klidu ho nechat jíst a dokrmit. Je ale třeba dělat rozdíl mezi dokrmením a docpáváním.“

Čokoládu jen výjimečně!

Tak jako uděláte dětem lví službu vhodnou stravou, můžete problém zácpy doslova přivolat. Třeba právě tím, že jim často dopřáváte čokoládu. „Všechny výrobky, které jsou z kakaových bobů, totiž tlumí střevní peristaltiku a vedou k nebezpečí zácpy,“ varuje lékař. „Pozor bychom také měli dát na větší množství černého čaje a obecně velké množství jakýchkoliv sladkostí. Vyvolávají kvasné procesy ve střevě, což také není optimální.“

Jana Neubertová radí nahradit čokoládu zdravou alternativou – brusinkami, rozinkami nebo téměř zapomenutou pochoutkou – obyčejnými křížalami, které dětem chutnají.

Po snídani hurá na záchod

Lépe se řekne, hůř udělá. U dvouletého dítěte jásáme nad obsahem nočníku ochotně kdykoliv a pravidelnost vyprazdňování zatím neřešíme. Rodiče by se ale měli o režim alespoň pokoušet už u malých dětí. Pomoci k tomu může využití takzvaného gastrokolického reflexu. Jednoduše totiž platí, že po snídani (příjem) si tělo říká i o výdej. Můžeme proto děti vždy lehce pobídnout, ať si zkusí dojít na záchod, tělo si „svou“ dobu rádo zafixuje. S nástupem do školky tak problém nevznikne.

„Když má učitelka ve třídě patnáct a více dětí a měly by jít na WC po jednom, aby měly soukromí, tak s nimi musí jít jeden zaměstnanec a je vytížený málem celé dopoledne. A to nejdou jen jednou,“ vysvětluje Jana Neubertová. Učitelky v MŠ se podle ní samozřejmě snaží dle možností vycházet vstříc potřebám dětí, ale pokud pošlete dítě do kolektivu vyprázdněné, je to pro něj velká výhoda.

Na dovolenou raději s čípkem

Akutní zácpa je typickým problémem dovolených, spojených se změnou prostředí. Na pomoc se nebojte vzít glycerinové čípky, volně prodejné v lékárnách. Opatrní ale buďte v případě projímadel.

„Ta jsou vhodná pouze ke krátkodobému použití, dráždí totiž střevní stěnu. Dlouhodobě mohou vést k poškození střeva a vyprazdňovacích mechanismů, zároveň ale neřeší příčinu problému,“ upozorňuje MUDr. Paukert. „Existují preparáty, které se dají užívat dlouhodobě a bez vzniku návyku. Působí osmoticky – obsah strhávají do střev, zvětšuje se tak jejich objem a změkčí se stolice. Ty bych ale radil nasadit při dlouhodobějším problému až po konzultaci s lékařem.“

Je to průjem? Ne, zácpa

Chronický problém se zácpou o sobě může dát vědět paradoxem. Vaše dítě se nemusí kroutit bolestí, ale k lékaři vás nakonec může dohnat takzvané umazávání na spodním prádle.

„Pozdním příznakem zácpy je paradoxní průjem, když je střevo plné stolice a ucpané,“ vysvětluje lékař. „Na základě osmotických procesů dochází k obtékání té zácpy, a to je to, co dítě neudrží. Tady je na místě návštěva lékaře, jedná se už o zásadní problém, který může mít i organickou příčinu ve střevním onemocnění.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).