Hlavní navigace

Začne škola a nemoci. Posílení imunity má smysl

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Přechod z prázdninového na školní režim přispívá k oslabení imunity. Děti si navíc ve škole předávají „své infekční kontakty“ a choroby se rychle šíří. Jak zvládnout návrat do lavic ve zdraví?

Na dotazy čtenářů dnes odpovídá dětská lékařka, homeopatka Kateřina Formánková.

Všímají si pediatři (nebo je to dokonce nějak doloženo), že děti více stonají na začátku školního roku, s návratem do školy po prázdninách? Nebo jsou to jen nepřesné představy?

Ano, začátkem školního roku se zvyšuje nemocnost u všech dětí, zejména školou povinných. Vysvětlujeme si to změnou „klimatu“, přeci jen v září začíná podzimní období a děti nejsou trénované a zvyklé adaptovat se na tuto teplotní změnu. Řada z nich má oslabenou slizniční imunitu, dochází ke snížení obranyschopnosti a to se projevuje častějšími respiračními infekty. Ve školním kolektivu, kde se děti každodenně setkávají, si přirozeně předávají „své infekční kontakty“, a tak se onemocnění velmi rychle šíří – ať už průjmová, respirační, gastrointestinální atd.

K oslabení imunity může také přispět prázdninový režim. Děti jsou často po prázdninách „nevyspalé“, jejich denní i noční režim se rozchází s běžnou zavedenou rutinou školního roku. Je také nutné připomenout zkracování denního světla a setmění se již navečer, kdy přichází únava a přirozená potřeba odpočinku v posteli (ne při televizi). Trvá dlouho, než si prázdninový uvolněný režim děti přizpůsobí rannímu brzkému vstávání a večernímu včasnému ulehání k odpočinku. Kromě toho dochází často během prázdnin ke změně stravovacího režimu, nejsou dodržovány zásady správné životosprávy a tělo může být zatíženo toxiny z potravy, pití, sladkostí apod.

Podle čínské medicíny „vládnou“ v září a na podzim – podle sezonních biorytmů – tlusté střevo, které je obrazem obranyschopnosti a imunity těla, a plíce (také jsou v tuto dobu nejzranitelnější) a z toho vyplývají onemocnění dýchacích cest (chřipky, bronchitidy a infekce dýchacích cest). Svůj vliv mají i nastupující teplotní změny, chlad, déšť a mlha.

Jsou děti po prázdninách odpočaté, nebo unavené? Pokud cítí únavu, poradíte, co s tím?

Děti jsou většinou po prázdninách odpočaté, ale vzhledem k tomu, že mají o prázdninách zcela jiný režim, mohou být unavené z nutnosti sedět delší dobu v lavicích a koncentrovat se. Při nadměrné školní únavě může dítěti pomoci lék Kalium phosphoricum 9CH, 3× denně 5 granulí. Pokud je únava spojena s velkým neklidem, dítě „neposedí“ a není schopno se už odpoledne soustředit na úkoly, pomůže lék Zincum metallicum 15CH, ráno a večer 5 granulí.

Je začátek školy zátěž pro všechny věkové kategorie, nebo se týká spíše určitého věku?

Začátek školy je zátěž pro všechny děti, ale pochopitelně menší děti mívají větší problém.

Jak jsou na tom prvňáčci? Jsou v něčem specifičtí?

Ano, u prvňáčků ke všemu už výše uvedenému ještě přispívá stres z „neznámého“, nepřipravenost ke školním povinnostem často v podobě nezralosti dítěte, kdy se vrší povinnosti na ně kladené v kontrastu s tím, že nemohou řádně odpočívat, dostatečně si hrát, protože jim prostě na to nevychází čas.

Řada rodičů k tomu přispívá také svými zvýšenými ambicemi. Chtějí pro své děti hodně kroužků nebo z pracovních důvodů musí děti zůstávat dlouho v družinách. Mnohdy na ně nemají rodiče čas ani doma, děti se nevypovídají „z problémů“ a tak mohou mít problémy s usínáním a spánkem.

Tím začíná koloběh, kdy si děti často „odpočinou“ pouze v nemoci, do které „utíkají“. Pak, se zameškanými hodinami a nezvládnutím učiva, se vše vyostřuje ještě více.

Co můžeme jako rodiče udělat proto, aby naše děti zvládly začátek školy bez problémů? Po zdravotní stránce i psychické?

Ze strany rodičů i pedagogů je na místě větší tolerance, než se děti dostanou zpět do pravidelného režimu, rodiče by měli důkladně zvážit množství mimoškolních aktivit, aby dítě nebylo soustavně přetěžováno. Často se stává, že dítě má denně po škole nějaký kroužek a domů pak přijde až večer, kdy má začít s přípravou do školy a je už unavené.

Rodiče často oponují tím, že jejich dítě chce do všech kroužků chodit. Je ale samozřejmě na rodiči, aby zvážil míru zátěže a korigoval ji. Kromě toho je nutné dbát i na to, aby mělo dítě dostatek spánku, kvalitní jídlo (což není např. Brumík k svačině) a také prostor na hru.

Bojíme se přechodu dcery ze školky do školy. Zvládá těžce podobné změny prostředí a většinou to odstůně. Jak jí pomoci?

Pokud dítě špatně zvládá změny, lze podávat homeopatický lék Lycopodium. Je to lék pro dítě, které se špatně adaptuje na změny, má rádo, když je všechno známé, a trpí strachem, že to v neznámém prostředí nezvládne. Je pro něj důležité, aby bylo chváleno a aby mu vše pokud možno dopředu vysvětlili, mívá malou sebedůvěru. Jinak se ale jedná o dítě ctižádostivé, které potřebuje mít dobré výsledky. Lék podáváme v ředění 15CH, 2× denně 5 granulí.

Jiným lékem je Pulsatilla, vhodné pro dítě extrémně fixované na rodiče, které se necítí v bezpečí, pokud nejsou rodiče na dohled. V tomto případě podávejte lék Pulsatilla 30CH, 5 granulí ráno.

V případě, že dítě je statnější, pomalejší, klidné a stydlivé, je vhodným lékem Calcarea carbonica 15CH, 5 granulí ráno.

Lék Silicea je vhodný pro drobné dítě, které je pohyblivé a nadané na sport, ale které také potřebuje neustále povzbuzovat. Trpí často na infekce dýchacích cest a bývá unavené. Lék podáváme v ředění 15CH, 2× denně 5 granulí.

Pokud je vaše dítě jiné, pak musí lék na posílení imunity i psychiky vybrat lékař homeopat po celkovém vyšetření.

Má smysl dnes tak populární „posilování imunity“? Co si pod tím představit a jak správně postupovat u dětí?

Posílení imunity znamená dodat podporu vlastnímu imunitnímu systému, který může být za určitých okolností oslabený. Má smysl podávat léky podporující imunitu v určitých zátěžových situacích, zvláště u oslabených jedinců (psychická zátěž, nadměrná fyzická zátěž, toxická zátěž, prochlazení atd.). To znamená, že i u dětí, které v podzimním a zimním období trpí častými infekcemi, lze imunitu posilovat. Látek posilujících imunitní systém je celá řada, ale určitě má svůj význam i otužování. Mezi látky posilující imunitní systém patří i některé potraviny – například, česnek, cibule, hlíva ústřičná, potraviny obsahující beta karoteny (např. plody goji, rakytníku), řada rostlin (např. Třapatka nachová – Echinacea purpurea, Čertův kořen – Eleuterococcus senticosus) a další, a také některé homeopatické léky.

V zimní sezóně lze podávat na podporu imunity např. lék Oscillococcinum, 1× týdně jednu dávku jako prevenci, 1× denně 1 dávku při nemoci v rodině nebo při větší nemocnosti ve škole a 3× denně 1 dávku na začátku onemocnění.

Jedná-li se o dítě, které je opravdu nemocné velmi často, je vhodné navštívit lékaře homeopata, který vybere cíleně lék na posílení imunitního systému individuálně, po komplexním vyšetření.

Syn (15 let) začal ve škole často krvácet z nosu. Teď o prázdninách se mu to nestává. Problémy ve škole nemá, s učením, ani s učiteli či spolužáky. Někdy je krvácení velmi intenzivní. Může to přeci jen nějak souviset se školou, nebo čím by to mohlo být? Je nějaká pomoc?

Uvedený problém souvisí s větší křehkostí cévní stěny. Někteří pacienti k tomu mají sklony. Nemá to přímou souvislost se školou, spíše to souvisí se změnou počasí a zátěže. V tomto případě pomůže lék Ferrum phosphoricum 9CH 3× denně 5 granulí. Lék je nutné podávat nejméně 1 měsíc. V případě krvácení podávejte navíc lék Arnica montana 9CH, 3× denně 5 granulí.

Jsou dnes děti vystresovanější ze školy než dříve? Jak se s tím vypořádat?

Ano, obecně by se dalo říci, že jsou děti ze školy více vystresované. V našem státě je stále kladen důraz na kvantitu učiva a vzhledem k tomu, že množství informací přibývá velmi rychle, je i nárůst učiva větší. Děti jsou neustále přetěžovány a nároky na jejich práci stoupají. Je opravdu nezbytné, aby kromě školy měly dostatek času i na odpočinek, hru a rozvíjení všech talentů, nejen při počítačových hrách.

Kromě toho je dokázáno, že záření z počítačů a mobilů je výrazně zdraví škodlivé, působí na funkci štítné žlázy, podporuje zhoubné bujení a může mít velmi negativní vliv i na psychiku dítěte. Každé dítě také potřebuje mít pocit zázemí a podpory v rodině.

Jak může homeopatie usnadnit návrat dětí do školy? Jde o pilulky, nebo spíše celkový přístup?

Návrat dětí do školy může rozhodně usnadnit pouze celkový přístup, který zohlední všechny jejich potřeby. Homeopatie může pomoci při komplikované adaptaci, nedostatku pozornosti, častých infekcích dýchacích cest, při psychosomatických bolestech hlavy nebo břicha, při tikových projevech, kousání nehtů apod.

Homeopatie: Ptáme se odborníka

Zajímají vás konkrétní zdravotní problémy a jejich řešení? V dalších dílech seriálu se již pomalu přesuneme k podzimní problematice. Po přípravě na školu nás bude zajímat příprava na přechod do chladnějších a temnějších dnů. Posílejte nám své dotazy na téma:

  • prevence zimních onemocnění, podzimní nemoci
  • potíže se spánkem, stavy úzkosti, stres, strach

Jak může pomoci homeopatie? Dotazy na odborníka posílejte prosím na adresu lenka.krbcova@vitalia.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Kateřina Formánková, pediatr

Zabývá se i homeopatií, přednáší jako lektor francouzské homeopatické školy CEDH. Spoluautorka knihy Poznáváme homeopatii, šéfredaktorka časopisu Homeopatická revue, členka rady Homeopatické lékařské asociace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).