Hlavní navigace

Zachraň svou hospodu, volají majitelé restaurací

10. 8. 2015

Sdílet

 Autor: www.zachran-svou-hospodu.cz
Regulace, nařízení, nesmyslná pravidla a zákazy ještě více ztěžují naše podnikání, nelíbí se hospodským. Přišli proto s iniciativou Zachraň svou hospodu, s níž to chtějí změnit.

„Pohostinství patří k nejrizikovějším oborům podnikání v ČR (spolu s obchodem, dopravou a stavebnictvím). Realitou je, že každoročně hrozí každé třetí existující firmě v tomto odvětví krach! Regulace, nařízení a nesmyslná pravidla a zákazy nám naše podnikání ještě více ztěžují. Co dál se ještě chystá?“ ptají se iniciátoři na webových stránkách www.zachran-svou-hospodu.cz.

Z nařízení a opatření, která jim komplikují podnikání a považují je za sporná, zmiňují například zákaz kouření v restauracích, poplatky za pouštění hudby a za sportovní přenosy a mnohé další. Z těch již platných je to třeba povinnost označovat alergeny v jídle, z navrhovaných či zvažovaných například povinnost nabízet nejméně jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější než nejlevnější alkoholický nápoj. Za touto kostrbatou definicí se zjednodušeně ukrývá požadavek, aby v hospodě byla sklenka vody či limonády levnější než pivo. „Mohou nám zákonodárci říkat, co máme nabízet hostům?“ ptají se hospodští.

Kritizují i nejnovější nápad ministra Babiše – systém kontroly tržeb pomocí EET (elektronická evidence tržeb). „V malých podnicích není zatajování tržeb možné, mimo to k nim chodí kontroly. Pokud si musí podnikatel pořídit pokladnu, bude ji muset z něčeho zaplatit. A zdraží,“ uvádí web Zachraň svou hospodu. O efektu EET má pochyby například Zdeněk Pohlreich, ale z jiných důvodů: „Jaké jsou odhadované náklady, deset tisíc? Pokud podnikatele rozhází deset tisíc, asi v byznysu nemá co pohledávat,“ řekl nám v rozhovoru:

Problém je souběh všech opatření

„Vypadá to celé jako snaha o likvidaci malých podnikatelů. Máme pocit, že tato vláda chrání jen velkopodnikatele,“ cituje server iHned.cz iniciátora kampaně Zachraň svou hospodu Michala Pohanku, majitele dvou pražských hospod. Problém podle něj nejsou ani tak jednotlivá nařízení, jako jejich souběh: „Podle Pohanky už je nařízení na jeden podnik příliš. Podporují ho stovky kolegů, kteří si své podniky chtějí řídit po svém. V září se iniciativa chystá lobbovat do sněmovny,“ uvádí iHned.cz.

Restaurací se dotkne například i omezení hracích automatů. A jak uvádí v dnešním článku Petr Havel, tím to nekončí. Podle dosud utajovaného záměru se stát chystá opětovně „překopat“ kompetence dozorových orgánů v případě kontrol hospod. Nová pravidla přitom platí teprve od letoška a restaurace kontrolují hned tři instituce. „Nové a nové zákazy a povinnosti. Současná vládní garnitura v míře větší, než tomu bylo doposud, zatěžuje živnostníky a menší podnikatele. Nejvíc dopadnou zřejmě na majitele a provozovatele restaurací,“ píše na serveru Vitalia.cz:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).