Hlavní navigace

Žabky jsou dobré leda na pláž. A "krokáče"?

22. 6. 2011

Sdílet

„Obuj si nás, jsme cool a ještě k tomu pohodlné!“ lákají z výloh žabky a Crocsky a my, zlákáni jejich vábením, opět prokazujeme svým nohám otlačeným z jarních bot medvědí službu.

Modré gumové retro žabky, bílé kožené žabky vykládané umělými drahokamy, oranžové Crocsky s přídatnými kytičkami, crocsové lodičky… Všechny tyto módní výstřelky v nespočetných barevných i typových variacích netrpělivě čekají v botnících a výkladních skříních obchodů. „Udělejte něco pro své nohy a buďte in!“ lákají bez hlasu.

Žabky – k ideální obuvi mají daleko

Žabky, čili flip-flops, jsou celosvětově nejrozšířenějším druhem otevřené obuvi, jejich majitele bude možné počítat v miliardách. Aby ne, jsou levné a nepotí se v nich nohy. Navíc mají dlouhou tradici, jejich předchůdci se vyskytují už na nástěnných jeskynních malbách z doby kamenné. Žabky nosili lidé v Mezopotámii, v Řecku i v Římě. Lišily se materiálem, z něhož byly vyrobeny – obvykle šlo o kůži, papyrus, dřevo nebo rýžová stébla – a tím, ve které meziprstní mezeře byly uchyceny. Nejstarší dochované žabky jsou zhruba 3500 let staré a vlastní je britské muzeum.


Autor: SXC

Novodobé žabky se ve světě rozšířily po druhé světové válce z oblastí, které byly okupovány Japonskem. Američtí vojáci si je vozili jako suvenýr a zapomenutá obuv našich předků se tak znovu stala hitem.

Nové, již z moderních materiálů vyrobené žabky se staly neodmyslitelnou součástí plážové kultury a brzy si prorazily cestu i do měst. Brzy se začaly strojově vyrábět žabky z umělé gumy, takové, jaké známe dnes. I přes svou mnohatisíciletou tradici ale mají k ideální obuvi daleko. „Nevhodný je už ten meziprstní kontakt, kvůli akupresurním bodům. Ale hlavní problém představuje volná pata. Jejím neustálým zvedáním přetěžuje člověk prsty a dlouhé svaly bérce,“ vysvětluje fyzioterapeutka Anna Horáková ze sportovního a rehabilitačního centra Vittore v pražských Řepích. „Lidé v tom různě šmajdají, bota ujíždí do stran. Navíc pokud máte jen obyčejný plochý výlisek, není to moc dobré pro klenbu. Jsou to prostě boty na pláž, ne na delší chození.“

Další nevýhodou současných žabek je materiál, z něhož jsou levnější modely vyrobeny. Umělá hmota často obsahuje olovo, zinek, fosfáty, prostředky proti vzplanutí a ftaláty, které zaručují pružnost a ohebnost jinak křehkého materiálu.

Přečtěte si: Žijeme v době jedové?

Tento koktejl jedů, jenž se při chůzi dostává v podobě mikroskopických částeček do kůže, může mít negativní vliv na imunitní i hormonální systém, a to zejména u dětí a mladých lidí. „Něco takového patří na skládku nebezpečného odpadu," říká Patricia Cameronová, chemická expertka z britského Svazu pro ochranu životního prostředí a přírody, která obuv testovala. Chcete-li si tedy pořídit žabky, kupte si raději kožené anebo brazilské kaučukové a ideálně s trochu tvarovanou stélkou.

Ve znamení krokodýla

Dalším módním hitem jsou slavné Crocsky, čili krokodýlky. Tato původně jachtařská obuv se záhy rozšířila po celém světě a i přes odpor kritiků, kteří ji označují za vůbec nejodpornější v historii lidstva, si získala zástupy příznivců i plagiátorů.


Autor: SXC

Americký výrobce chválí svůj produkt s tím, že je vyroben z antibakteriálního materiálu, takže v něm nesmrdí nohy, a navíc je měkký a pohodlný. Někteří prodejci dokonce označují Crocs za zdravotní obuv, což už není tak docela pravdivé tvrzení. Ba naopak, někteří ortopedi a fyzioterapeuti považují tyto gumové bačkory za největší zlo. „Taková bota je příliš měkká. Sice může být pohodlná pro chodidla, ale ničíte si kolena,“ říká ortoped MUDr. Pavel Sehnalík ze soukromé kliniky Orthotes.

Crocsky ale přitom nosí nemalá část zdravotnického personálu v nemocnicích, včetně lékařů, kteří v nich někdy i operují. „Nevidím důvod, proč by měly být Crocsky, tedy ty klasické, široké s řemínkem vzadu, takový problém,“ míní Anna Horáková. „Výhoda je, že nesmršťují nohu, nikde netlačí, každý prst má svůj prostor. Samozřejmě to ale není bota do města nebo na túru. Je to spíš bačkora nebo obuv na zahradu, když jdete se smetím, na procházku se psem.“

Pokud jste i vy podlehli lákadlu nejošklivějších bot v historii módy, investujte raději do originálu. Napodobeniny bývají, stejně jako levné žabky, vyrobeny z nekvalitního a leckdy toxického materiálu. A hodláte-li se v oné módní obuvi přece jen delší dobu procházet, používejte pásek přes patu.

Anebo, chcete-li mít to nejlepší (nebo to nejhorší) z letošních hitů, kupte si žabky od Crocs, čili krokodýlí žabky. Na chození moc nejsou, ale o to přece u bot nejde…

Chcete, aby se na vás v létě dalo koukat?

Přečtěte si seriál Letní odhalení: Takhle na ulici nemůžu!


pedikúra / depilace / křečové žíly / co je vidět pod šaty / vady kůže / špeky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nezávislá publicistka. Věnuje se zejména popularizaci vědy a zkoumání rozličných společenských jevů. Jejími vzory jsou Nikola Tesla, HOLLY 6000 a Dr. Zoidberg.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).