Hlavní navigace

Za vši se nemusíte stydět

20. 6. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
V boji dětskou veš porážíme. Válku ale nikdy nemůžeme definitivně vyhrát. Veš je stále stejná, jen čas od času odolnější vůči likvidačním přípravkům. Co na ně zabírá?

Dětská veš spolehlivě spojuje všechny generace. Věčně s ní bojujeme, stále vymýšlíme nové a nové přípravky na její likvidaci a zdokonalujeme ty dříve osvědčené.


Autor: Isifa.cz

Mně vši před mnoha lety vyhubila máma petrolejem. Sice spolehlivě, zato nebezpečně. Navíc jsem páchla několik dní. Dnes se samozřejmě nic takového nedoporučuje a nikdo vši tímto způsobem neničí.

Které období je rájem vší? Těžko říct. V zimě se jim daří pod čepicemi, na jaře na školách v přírodě, v létě na dětských táborech… Měli jsme je sami, naše rodiče i děti. Do Evropy připutovaly z Afriky před více než sedmdesáti tisíci let a od té doby nás sužují. Ročně v České republice „navštíví“ vši asi pět set tisíc dětí, i když přesné statistiky neexistují. A zdá se, že se s nimi budeme potýkat na věky.

„Veš prodělala s člověkem celý jeho fylogenetický vývoj, je to specifický parazit člověka a na jeho úplné vymýcení ani dnes neexistují žádné metody,“ říká RNDr. Václav Rupeš, CSc. „O snížení výskyt u vší u dětí se nedávno pokusili ve Spojených státech. Bezúspěšně,“ dodává.

Protivný parazit

Veš dětská (Pediculus capitis) je bezkřídlý hmyz, který dorůstá 2 až 4 milimetrů délky; nelétá, neskáče, umí plavat, především však bodat a sát krev. Vši mají tři páry nohou opatřené silnými drápy, jimiž se pevně přidržují vlasů. Samička klade vajíčka, zvaná hnidy, které svými výměšky přilepuje na vlasy, těsně u pokožky.

S růstem vlasů se hnidy vzdalují od kůže, ale zůstávají pevně přilepené na vlasech. Z hnid se již za 7 dní vylíhnou larvy vší, které začínají ihned bodat a sát krev. Vylíhlé larvy (nymfy) jsou asi jeden milimetr dlouhé, podobné dospělému hmyzu. Sají krev, způsobují svědění, ale nerozmnožují se, dospívají za 10 až 12 dní. Samičky se dožívají v průměru tří až pěti týdnů a každá naklade za život průměrně 50 až 150 vajíček.

Důstojnost dětí musí být zachována

Dříve se dětem ve škole čas od času hlavy prohlížely. Na táborech byly prohlídky vlasů při příjezdu samozřejmostí. Teď se nic takového oficiálně nesmí. I když jaksi pokoutně to občas v mateřských školách učitelky dělají. Pedagogové, vychovatelé a táboroví či sportovní vedoucí se proto musejí spoléhat na rodiče. A ti bývají různí. Občas i sami pedagogové vši od dětí chytí.

Ředitelka základní školy a mateřské školy na Praze 5 Ivana Rosová si jednou na pomoc přivolala hygieničku, protože na škole se vši hodně rozmnožily. Doufala, že jí pomůže. Ta se optala starších žáků, zda by si nenechali prohlédnout hlavy. Všichni svorně odmítli. Uchýlila se tedy pouze k osvětě a z tašky vytáhla zelené čepičky, co nosí chirurgové na operační sál, a doporučila učitelům, aby je nosili. To není vtip, i když výjimečná situace.

Přípravků je dost

Za to, že má vaše dítě vši, se nemusíte stydět. Líbí se jim stejně v hlavách chytrých i hloupých, z bohatých i sociálně slabých rodin. Nepomůže ani to, že máte byt jak ze škatulky. Chce to jen čas od času podívat se za uši dětí a na jejich zátylek.

V lékárnách je k dostání mnoho přípravků, které vši, tu s větším, jindy s menším úspěchem, likvidují. Dají se v zásadě rozdělit do dvou skupin: na insekticidy a olejové, tedy chemické a přírodní. „Veš dětská je hmyz a každý hmyz si po čase vytvoří vůči chemické látce rezistenci,“ vysvětluje Václav Rupeš. „ A jinak tomu nebude ani v budoucnosti. V současnosti je účinný přípravek Diffusil H Forte Spray, jehož výroba byla bohužel zastavena, a Diffusil Care,“ dodává.


Autor: SXC

Mnozí rodiče ale dávají přednost přípravkům na olejové bázi, které jsou šetrnější. Doporučuje je i lékárnice Irena Hofmanová. Myslí si také, že je dobré preventivně mýt vlasy dětem šampónem s Tea trie olejem, který by měl vši odpuzovat. Nejvíce na odbyt jdou podle lékárníků přípravky Effective, Všiven a také Pedicap. Na otázku, který je nejlepší, se zdráhají odpovědět. Jednak to říci jednoznačně nelze, a pak nechtějí dělat reklamu výrobcům.

„Přijde maminka s tím, že chce nejdražší přípravek, jaký máme, a myslí si, že je automaticky nejúčinnější,“ říká Ludmila Jeřábková z lékárny v Praze 6. „Ale tak tomu vůbec nemusí být. Za týden se rozhořčeně vrátí: ´Jak to, že moje dítě neodvšivil?´ Obvykle za to nemůže přípravek, ale jeho použití. Některé mámy si nepřečtou pořádně ani návod.“ 

Na trhu jsou ke koupi také elektronický odvšivovací hřeben a elektronický odvšivovač ZAP, jejichž výrobci tvrdí, že jsou „efektivní alternativní náhradou krémů, šampónů a jiných léčebných postupů“. Přístroje využívají elektrické napětí mezi zuby, které má při česání okamžitě ničit jak vajíčka, tak i samotné vši. „Je natolik nízké, že je uživatel necítí a je pro něj zcela neškodné,“ uvádí výrobce. O jejich účinnosti ale Václav Rupeš pochybuje.

Zbavili jste se vší hned na poprvé?

Lenost matek?

Neméně důležitou fází celé procedury je zbavit dítěte hnid. Je nejdelší a nejotravnější, proto ji mnozí rodiče podceňují. Ty totiž na vlasech zůstávají i po aplikaci jakéhokoliv přípravku. Pokud nejsou mrtvé, což se stává, líhnou se z nich další vši. Různé hřebínky všiváčky sice pomohou, ale ne stoprocentně. Takže nezbývá než trpělivě – z vlastní zkušenosti nejlépe nehty pramínek po pramínku – zbavovat vlasy hnid. A to trvá hodiny, ne-li dny. Navíc dívky, které mají vlasy delší, napadají vši častěji, což plyne z jejich her na školu, na maminky, paní doktorku…, při nichž navazují těsnější tělesný kontakt.

Ruční práci někdy bohužel nic nenahradí.

Nejčastější chyby při odvšivování

  • Nepostupujeme přesně podle návodu
  • Nezopakujeme kúru po sedmi až deseti dnech
  • Nevypereme ložním prádlo a ručníky
  • Neprohlédneme vlasy všem členům rodiny
  • Neupozorníme rodiče kamarádek a kamarádů, učitele, vedoucí zájmových kroužků, sportovních oddílů atd.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).