Hlavní navigace

Za přípravky na WC dostal Penny Market pokutu 140 tisíc

16. 9. 2019

Sdílet

 Autor: Isifa.cz / MAFRA / Ladislav Němec
Inspektoři z České inspekce životního prostředí v Hradci Králové uložili pokutu sto čtyřicet tisíc korun společnosti Penny Market za porušení chemického zákona a za neplnění povinností týkajících se označování nebezpečných chemických směsí. Firma několik let prodávala nebezpečné chemické látky bez správného a dostatečného označení.

Penny Market uváděl na český trh výrobky, chemické směsi, které byly současně i detergenty (chemické látky určené k čištění) a pocházely ze zemí Evropské unie, nebo byly vyrobeny pro tento obchodní řetězec v ČR. Penny Market se v roli distributora chemických směsí a detergentů dopustil několika správních deliktů.

Registrace je povinná

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zjistila, že označení nebezpečných chemických směsí nebylo v souladu s požadavky dle nařízení Evropského parlamentu a Rady. Kontrolované nebezpečné směsi a detergenty navíc nebyly při jejich prvním uvedení na trh v České republice oznámeny do registru Ministerstva zdravotnictví České republiky. A to přitom byly na trh uváděny tři roky. „Přitom jde o základní povinnost každého distributora při uvádění nebezpečných chemických látek a směsí na trh,“ řekl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Plnění povinností je nezbytně důležité, protože výstražné nápisy, symboly a pokyny o zacházení jsou jediným přístupným zdrojem informací o nebezpečnosti výrobku.

Za statisíce výrobků bez označení padla pokuta

Dvě z kontrolovaných směsí byly na obalu označeny názvem odlišným od názvu uvedeného v příslušném bezpečnostním listu. Název směsí je identifikační údaj, pod kterým se ohlašují i do registru, a musí být použit ve všech požadovaných úkonech jednotně, aby mohla být směs identifikovatelná. „Výrobky, u kterých byly zjištěny nedostatky, byly dráždivé pro kůži a oči, obsahovaly alergeny nebo způsobovaly i vážné poškození očí. Na trh byly uvedeny společností Penny Market v období necelých tří let ve statisícových množstvích,“ uvedl Lukáš Trávníček.

Polehčující okolností byl pro inspektory aktivní přístup obviněného. Po kontrole se snažil bezodkladně uvést protiprávní jednání do souladu se zákonem. I tak se ale Penny Market proti pokutě odvolal. Ministerstvo životního prostředí však odvolání zamítlo a pokuta sto čtyřicet tisíc korun nabyla začátkem září 2019 právní moci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).