Hlavní navigace

Za padání vlasů může i covid, upozorňuje specialistka. Náprava může trvat měsíce

3. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Na odborníky, kteří se zaměřují na zdraví vlasů a pokožky hlavy, se stále více obracejí lidé, kteří prodělali covid a za dva či tři měsíce jim začaly ve velké míře padat vlasy. Podle trichologů existuje mezi nemocí a padáním vlasů souvislost.

Každý z nás na hřebenu, kartáči nebo v umyvadle najde svoje vlasy. I zdravému člověku totiž padají denně. A když jich ztratí 30 nebo 50, vůbec nic se neděje. Podle trichologů, tedy specialistů, kteří se zabývají zdravím vlasů a pokožky hlavy, je takové množství obvyklé. Pokud ale nastane padání ve větší míře, většinou nejde přehlédnout. A zejména ženám tím začíná velké trápení.

Podle Vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair&Health padání vlasů v současnosti často souvisí s proděláním covidu-19. Ze zákazníků centra má tento problém 65 procent žen a 35 procent mužů.

„První klienti s problémem padání vlasů po covidu na kliniku přišli v březnu 2020. Od května 2020 pozorujeme kontinuální nárůst,“ říká tricholožka a majitelka center Clinical Hair&Health Lenka Kašpaříková a dodává, že na centra se už obrátily stovky lidí s tímto problémem.

Co se dozvíte v článku
  1. Padání vlasů přijde až po měsících od nemoci
  2. Proč po covidu padají vlasy
  3. Někdo má lysiny, jinému padají vlasy z celé hlavy
  4. Náprava může trvat i půl roku
  5. Nepomůže zkrácení účesu ani jeho zanedbávání na home office

Padání vlasů přijde až po měsících od nemoci

Potíže přitom nezačnou při nemoci, ani hned po ní. „Masivní padání vlasů nastává po dvou až třech měsících od prodělané nemoci,“ upozorňuje tricholožka.

Nemusí to ale být pravidlem. Například paní Bára řeší, zda může s covidem či následným očkováním proti němu souviset úbytek vlasů, který u ní nastal až sedm měsíců po nemoci. Podle Lenky Kašpaříkové taková prodleva není obvyklá a padání vlasů mohla způsobit jiná souhra událostí v organismu. Patří k ní třeba i očkování proti covidu? Podle tricholožky ano, protože jakákoliv aktivace imunitního systému vyžaduje zvýšenou potřebu vitaminů a může způsobit vedlejší nežádoucí účinky. „V nemocnici dávají nitrožilně zvýšené dávky vitaminů C a D, ale po propuštění neinstruují pacienta, aby v jejich užívání pokračoval,“ uvádí majitelka center Clinical Hair&Health.

Proč po covidu padají vlasy

Covid-19 není podle odborníků z Vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair&Health příčinou padání vlasů, ale jeho spouštěčem. Nemoc oslabuje organismus a ten musí v kritickém stavu sáhnout do zásob – předně vitaminu C a D a buněčné energie. Ta se podle vlasového centra soustřeďuje na boj s nemocí a zapomíná na okrajové orgány, jako jsou právě vlasové folikuly. Ty proto nejsou dostatečně vyživovány a prokrvovány, kvůli čemuž přejde více vlasů do stagnace. 

Jakmile dojdou organismu zásoby, nastane oddělení vlasů od zdroje výživy, což trvá asi měsíc, a po dalším měsíci vlasy vypadávají. A déle trvá, než se započne nový životní cyklus vlasu a začne růst nový, protože vlasový folikul delší dobu odpočívá. Proto se padání vlasů projeví většinou dva až tři měsíce po prodělání nemoci. Masivnější je zpravidla u toho, kdo měl závažnější průběh covidu.

Někdo má lysiny, jinému padají vlasy z celé hlavy

Někomu vlasy po covidu padají z celé pokožky hlavy, jinému ubývají zejména v horní, tedy nejvíce namáhané části hlavy, u někoho se vytvářejí lokální lysiny. „Obecně můžeme říci, že klienti s mírným průběhem covidu zaznamenávají spíše změnu kvality vlasů, nejčastěji suché lámavé vlasy,“ podotýká Lenka Kašpaříková.

Otázkou je, co se stane s vlasy, pokud přijde covid podruhé nebo potřetí. To zatím není zcela jasné. Podle tricholožky většina klientů vlasových center po první zkušenosti s padáním vlasů už ví, co má dělat, proto jsou na danou situaci lépe připraveni.

Náprava může trvat i půl roku

Co tedy dělat, když z hlavy mizí celé chomáče vlasů? Pokud budete čekat, zhruba za půl roku se situace může vrátit do normálu a vlasy většinou opět dorostou.

Další možností je zkusit dodat tělu více vitaminů, minerálů včetně železa a hydratovat jak vlasy, tak celý organismus. „Doporučujeme správný pitný režim, prokrvení a očištění pokožky hlavy a vhodné dermokosmetické přípravky,“ doplňuje Lenka Kašpaříková. Vitaminy a minerály spolu s hydratací vlasů i organismu podporují cirkulaci krve, tedy i prokrvení koncových kapilár, jež vyživují i vlasové folikuly. Tedy váčky, ze kterých vlasy rostou.

Cestou je také návštěva obvodního lékaře, dermatologa nebo odborníka na vlasy.

Nepomůže zkrácení účesu ani jeho zanedbávání na home office

Tricholog pomocí mikrokamery zjistí stav pokožky hlavy, vlasů i vlasových cibulek a podle jejich stavu klientovi doporučí vlasovou kúru, skládající se obvykle z šamponu a vlasové vody pro konkrétní typ vlasů, a rovněž potravinové doplňky.

Vysvětlí také, jak se o vlasy správně starat, protože jak podotýká majitelka vlasového centra, v lockdownu a při home office se lidé starají o vlasy méně. „Od klientů víme, že zanedbávají hygienu vlasů, protože práce z domova nevyžaduje každodenní úpravu účesu,“ uvádí Lenka Kašpaříková.

Co naopak příliš nepomůže, je zkrácení dlouhých vlasů. To sice uleví pokožce hlavy a organismu, protože krátké vlasy pro ni znamenají méně práce s výživou vlasů, padání to ale nezastaví.

A dobrá zpráva závěrem. Podle tricholožky se stav vlasů u mladých aktivních lidí téměř vždy vrátí k původnímu stavu. U starších lidí může být návrat k normálu trnitější cestou, ale i tam to jde. „Pokud se starší člověk o sebe dobře stará, podporuje svou imunitu, doplňuje vitaminy a začne s léčbou padání co nejdříve, zůstane funkce folikulů zachována,“ dodává Lenka Kašpaříková.

Odborná spolupráce:

Lenka Kašpaříková

Tricholožka a darkfield specialistka (specialistka na vyšetření z kapky krve v temném poli mikroskopu), majitelka Vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair&Health. Klinika se zaměřuje na trichologii a robotickou transplantaci vlasů a úspěšně funguje již desátým rokem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).