Hlavní navigace

Z akné vyroste jen šťastlivec

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Když máte v mládí pleť posetou nevzhlednými uhříky, vydržíte to, protože z toho přeci vyrostete. Ale do kdy má člověk čekat, do dvaceti, do třiceti, do pětačtyřiceti?

Ve třinácti není pupínků nikdy dost, neustále přibývají, rostou a provokují k radikálnímu řešení. Akné je jako klíště, nikdo ho nemá rád a stejně ho skoro každý měl. Jenže když je vám třináct, obvykle jsou na tom vaši vrstevníci stejně. Slýchají od rodičů: „Z toho vyrosteš,“ a situace je pro ně asi jednodušší než pro pětatřicetiletou ženu, která už ví, že z akné jen tak nevyroste.

Onemocněním zvaným akné trpí osmdesát pět procent náctiletých, v pětadvaceti letech má akné dvanáct procent žen a ještě v pětačtyřiceti se s ním potýká pět procent žen. Lehké formy může řešit vhodně zvolená kosmetika a důkladná hygiena, závažnější formy vyžadují léčbu. Příčiny akné i jeho léčbu nám představí kožní lékařka Andrea Vocilková.

Proč já? Co jsem komu udělal…

Malá mazová žláza společně s vlasovým folikulem společným ústím vypouští kožní maz na povrch pokožky – to je zcela běžný stav u každého člověka. „Pokud však dojde k retenci, tzn. když na povrchu kůže vznikne rohovinová zátka, tak vzniká zánět už jen prostým mechanickým tlakem na stěny vývodu mazové žlázy. Když se tam maz hromadí, dochází ke změně v chemickém složení a ty jsou následně živnou půdu pro množení bakterií,“ vysvětluje vznik akné Andrea Vocilková. Kdyby tedy nebylo oné blokády, nebylo by ani zánětu a my bychom neměli v zrcadle co pozorovat. Je tedy důležité nestarat se jen o to, co nám na kůži vykvete, ale je potřeba preventivní péčí upravit proces rohovatění a podpořit olupování kůže z povrchu, tak aby zůstával volný průchod pro odchod mazu.

Toho můžeme docílit lokáními přípravky doplněnými o fyzikální metody (např. peeling nebo UV lampy), v těžších případech už pomohou jen medikamenty obsahující tyto léčebné látky:

Retinoidy upravují rohovění buněk v ústí mazových žláz a brání tak jejich uzavření. Tato léčba však bývá často provázena vysušením a podrážděním pokožky, což mnohé pacienty od pokračování v léčbě odrazuje.

Azalaová kyselina působí proti tvorbě komedonů a má protibakteriální a protizánětlivé účinky. Od nového roku je nově uvolněna do volného prodeje, byť byla do loňského roku jen na lékařský předpis.

Resorcin a kyselina salycilová patří ke starším léčivům, která se však používají na větší plochy a silnější průběh akné.

Alpha hydroxy a lipo hydroxy kyseliny (tzv. ovocné AH kyseliny) jsou doménou kosmetiky. „Rádi s nimi pracujeme, pokud však mají dobře fungovat, musí mít správnou koncentraci. Ty nejefektivnější, tedy s nejsilnější koncentrací, smí používat jen lékař,“ vysvětluje lékařka. Nikdy si je však nepůjčujte o kamaráda, který je má na předpis a u kterého fungují, zrovna u vás totiž mohou vyvolat podráždění.

Co s akné?

Současně je doporučováno věnovat pozornost stravě, neboť přemíra rafinovaných cukrů a tučných jídel může narušit tzv. hormonální posloupnost. Tehdy dochází ke zvýšení hladiny inzulínu a růstového hormonu IGF-1, což vede ke zvýšené produkci testosteronu a následně ke vzniku mazem zanícených pórů.

Na podporu léčby se často používají antibiotika, retinoidy nebo hormonální léčba. „Vždy je ale třeba počítat se skutečností, že při zahájení léčení dojde zpravidla na dva až tři týdny k přechodnému zhoršení klinického obrazu a vlastní léčebný efekt je při pravidelném ošetřování možné čekat až po čtyřech až šesti týdnech,“ říká Andrea Vocilková a dodává: „důležité je také léčebné prostředky používat plošně, na celý obličej. Ne jen na jednotlivé projevy.“

3 mýty o akné:

Sluníčko akné vyléčí

„Je sice pravda, že sluneční záření má protizánětlivý efekt, kůži vysušuje a nevzniká tak velký tlak na zablokovaný pór. Současně s vysušováním se ale zesiluje rohová vrstva, čímž se prohloubí blokáda pro odchod mazu. Jakmile pak přestane působit sluneční záření, tak se stav náhle zhorší. Proto máme hodně pacientů na podzim,“ říká Andrea Vocilková.

S hormonální antikoncepcí se zbavíte akné

U silnějších forem akné volně prodejné léky nestačí. A pokud doufáte, že dermatologa obejdete, když si necháte předepsat antikoncepci, která pomáhá i v boji s akné, vlastně vyhrajete. Ale jen dočasně. „Hormonální terapie nenahrazuje běžnou lokální léčbu nebo aplikaci zevní léčby. Pokud některé ženy řeší sklony k akné tím, že berou hormonální antikoncepci, tak by měli současně s ní používat lokálně volně prodejné prostředky, které zabrání vzniku retenční hyperkeratózy (ucpávání póru). Pokud budou spoléhat jen na antikoncepci, tak v momentě vysazení dojde k okamžitému zhoršení stavu,“ vysvětluje lékařka. V začátcích těhotenství tak může dojít místo k radosti k rozčarování.

Akné vzniká ze špinavé pleti

Akné může mít několik příčin, nečistota pleti však mezi ně nepatří. Ačkoliv se nás reklamy snaží přesvědčit opaku, póry nejsou ucpané špínou, ale obvykle odumřelými kožními buňkami smíchanými s přirozeným mazem těla. Častým mytím, drhnutím a peelingy stav své pleti můžete ještě zhoršit, protože pleť zbavujete potřebného mazu a ta má pak větší ambice ho vytvářet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).