Hlavní navigace

4 skvělé wellness metody, které využívají vodu, teplo a chlad

21. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Hydromasáž neboli vířivka, pro kterou se používají také označení jacuzzi a whirlpool. Klasická finská sauna. Méně horká parní sauna zvaná zjednodušeně pára. A Kneippův chodník, jenž stejně jako sauna využívá pozitivních účinků střídání tepla a chladu.

Mnozí z nás si rádi užívají příjemné chvíle strávené ve wellness. Různé druhy saun a vířivé bazénky na nás působí velmi relaxačně. Často se ale stává, že lidé netuší, na co je která procedura vhodná a co lze od různých wellness aktivit očekávat.

Zde je proto přehledný průvodce toho, s čím se můžeme ve wellness nejčastěji setkat a jak to působí na naše zdraví.

Hydromasáž neboli vířivka

Velmi oblíbenou wellness procedurou je hydromasáž, které se lidově říká vířivka. Hydromasáž se může odehrávat jak v individuální hydromasážní vaně, tak i v bazénku pro více osob. Ve wellness se můžeme setkat také s pojmy jacuzzi a whirlpool. Především v anglicky mluvících zemích se pro hydromasážní vany vžil pojem jacuzzi, který je odvozen od stejnojmenné firmy vyrábějící tento druh van. Slovem whirlpool se nejčastěji myslí bazén s hydromasážními tryskami, který je určen pro více osob.


Autor: Depositphotos.com

Oblíbenou wellness procedurou je hydromasáž, které se lidově říká vířivka. Můžeme se setkat také s pojmy jacuzzi a whirlpool.

Ve vířivce se nacházejí dva druhy vodní masáže. První možností je masáž proudem vody, který vychází z trysek umístěných na stěnách masážní vany. Tento způsob masáže prohřívá svalstvo a urychluje metabolické procesy probíhající v těle.

Hydromasáž je vhodná při bolestech svalů a revmatických onemocněních. Díky proudící teplé vodě je zajištěn větší přísun krve do postižených kloubů, což pomáhá při odstraňování bolesti. Masážní trysky také pomáhají při bolestech ztuhlé šíje a krční páteře. Dalšími pozitivními účinky hydromasáže je zlepšení krevního oběhu, prevence proti celulitidě, prokrvení orgánů a svalů, zmírňování otoků a celková prospěšnost pro pohybový aparát.

Kromě vodních trysek se na dně většiny vířivek nacházejí také vzduchové trysky, které do vody vypouštějí drobné vzduchové bublinky. Tomuto druhu masáže se říká perlička.

Perlivá masáž má díky jemným vibracím, které se bublinkami přenášejí do celého organismu, vliv především na naši psychiku. Perlička tak pomáhá při nespavosti, lehkých neurózách, stresu a psychickém vypětí.

Pro dosažení maximálního účinku jsou masážní vany a bazénky často vybaveny oběma typy trysek.

  • Ve vířivce se doporučuje strávit dvacet minut, po kterých by měl následovat ještě aspoň desetiminutový odpočinek. Vhodná teplota vody při hydromasáži je 37 až 38 °C.

Finská sauna

Ve wellness centrech a saunových světech se můžeme setkat s různými druhy saun. Nejklasičtější a nejrozšířenější je ovšem finská sauna. Díky nízké vlhkosti je možné ve finské sauně pobývat i za jinak extrémních teplot v rozmezí od 85 do 100 °C. Ve finské sauně je dobré mít na paměti, že horký vzduch je lehčí a stoupá směrem vzhůru. Výše umístěné saunovací lavice jsou tak vystaveny většímu teplu než spodní patra.


Autor: Depositphotos.com

Ve finské sauně platí: čím výš, tím větší teplo. Doporučená doba je sice deset až patnáct minut, ale každý by se měl řídit hlavně vlastními pocity.

Sauna se řadí mezi jednu z procedur termoterapie, která využívá léčivých účinků tepla působícího na lidský organismus. Vlivem tepla se v sauně do organismu vyplavuje endorfin, kterému se říká hormon štěstí. Sauna je tak prospěšná naší psychice. Saunování pomáhá odstraňovat stres a napětí, uvolňuje tělo i mysl a dobře se po něm spí.

Kromě toho pobyt v sauně napomáhá vyplavování nečistot z pokožky, podporuje látkovou výměnu, normalizuje krevní tlak, uvolňuje svaly a zlepšuje prokrvení pleti. Sauna tak pomáhá při bolestech kloubů, usnadňuje dýchání, pomáhá při chronických zánětlivých onemocněních, vyhlazuje pokožku, podporuje imunitu a působí jako prevence před nachlazením.

Naopak sauna není vhodná při horečce, akutních zánětech, onemocnění jater a ledvin, epilepsii, vysokém krevním tlaku, kardiovaskulárních onemocněních, gynekologických obtížích a v těhotenství.

  • V sauně se doporučuje pobýt deset až patnáct minut. Každý by se měl ale řídit vlastními pocity, a pokud se necítí pohodlně, není problém saunu opustit po uplynutí kratšího intervalu.

Po nahřátí v rozehřáté sauně musí následovat fáze zchlazení. Ochladit se je možné v ledovém bazénku, pod sprchou nebo roztíráním ledové tříště po těle. Po ochlazení je dobré dopřát tělu odpočinek a do sauny se vrátit až po deseti nebo patnácti minutách. Celý cyklus se doporučuje opakovat aspoň třikrát.

Pára čili parní sauna

Pára, jak se parní sauně často říká, se v principu podobá finské sauně. I zde se využívají pozitivní účinky tepla.

Parní sauna je na rozdíl od té finské ale velmi vlhká. Vlhkost zde dosahuje 100 % a naopak teplota vzduchu se pohybuje pouze kolem 40 až 50 °C. Kvůli velké vlhkosti je zde ale pocit tepla také velmi intenzivní.


Autor: Depositphotos.com

Pára, jak se parní sauně často říká, se v principu podobá finské sauně. Je tu velká vlhkost a nižší teplota.

Kromě všech pozitivních účinků finské sauny je v případě páry díky vysoké vlhkosti vyzdvihován především blahodárný vliv na dýchací cesty. Parní sauna je tak vhodná při astmatu, alergiích, chronických rýmách, zánětech nosohltanu a nosních dutin. Horký vzduch pomáhá rozpouštět a odstraňovat hleny v dýchacích cestách. Díky působení vlhkého tepla se také otevírají póry v pokožce a parní sauna tak pomáhá čistit pleť a při problémech s akné.

Na podporu dýchání se do parních saun často přidávají vonné esence, které uvolňují dýchací cesty. Nejčastěji se tak v páře můžeme setkat s vůní eukalyptu nebo borovice.

  • Protože je teplota v parní sauně nižší, hodí se tento druh saunování pro každého, kdo špatně zvládá horko finské sauny.

Kneippův chodník

Pokud wellness centra chtějí nabídnout svým hostům něco speciálního, často se rozhodnou své služby rozšířit o Kneippův chodník. Tato procedura získala své jméno po německém knězi a léčiteli. Sebastian Kneipp byl významný propagátor hydroterapie. Jeho léčebné postupy se od 19. století zachovaly až dodnes.


Autor: Depositphotos.com

Kneippův chodník střídá nádržky s teplou a studenou vodou, mezi kterými se v pravidelných intervalech přechází. Dno je vysypáno oblázky, které příjemně masírují chodidla.

Kneippův chodník stejně jako sauna využívá pozitivních účinků střídání tepla a chladu. V tomto případě se jedná o dvě nádržky s vodou, mezi kterými se v pravidelných intervalech přechází. V prvním bazénku je voda o teplotě 40 °C a ve druhém teplota vody dosahuje pouhých 12 °C. Dno Kneippova chodníku je vysypáno oblázky, které příjemně masírují chodidla.

Chůze v takto rozdílných teplotách má pozitivní účinek na prokrvení nohou a celkově zlepšuje krevní oběh. Kneippův chodník významně pomáhá řešit syndrom studených nohou, posiluje imunitu a odstraňuje bolesti hlavy a migrénu. Tato procedura má také vliv na psychiku. Po procházce Kneippovým chodníkem se dostavuje pocit osvěžení a lehkosti.

  • Při využívání Kneippova chodníku je nutné dodržovat následující základní pravidla: Vždy je nutné začínat v nádržce s teplou vodou a proceduru končit ve studené vodě. Ve studené vodě není dobré setrvávat déle než pět sekund.

Chcete vědět víc? Navštivte náš speciál:

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).