Hlavní navigace

Průkazy pojištěnce VZP se od září 2019 mění

13. 9. 2019

Sdílet

 Autor: VZP
Největší zdravotní pojišťovna mění podobu průkazů svých pojištěnců. Několik let budou platit dvě varianty.

Již od poloviny září budou klienti VZP dostávat průkazy pojištěnce s novým vzhledem. Rubová strana, kde nejsou osobní údaje klienta, ale pouze sdělení pojišťovny, a která doposud barevně přecházela z červené přes fialovou až do modré, bude nově jednobarevná – výrazně červená. Nejde ovšem o hromadnou výměnu.

Nový průkaz budou dostávat noví pojištěnci a ti, jimž skončí platnost starého průkazu. Pojišťovna předpokládá, že do konce roku vydá 170 tisíc průkazů v nové podobě a následně pak zhruba 556 tisíc ročně.

Které průkazy platí?

Původní průkazy s vícebarevnou rubovou stranou zůstávají nadále v platnosti do doby, která je na nich vyznačena. Několik let tedy budou v oběhu dvě mírně odlišné verze. „To, jestli se lidé u lékaře prokážou ‚starým‘, nebo ‚novým‘ průkazem, nemá nicméně žádný vliv na nárok na ošetření. Rozhodující je datum platnosti uvedené na lícové straně,“ upozorňuje Vlastimil Sršeň, tiskový mluvčí VZP.

Jak získáte nový průkaz

Nové průkazy s platností na deset let budou lidé dostávat automaticky poštou tak, jak tomu bylo doposud, tedy s blížícím se koncem platnosti předchozí „kartičky“. K masivní obměně průkazů dojde v roce 2024, kdy jejich platnost bude končit asi 4,5 milionu pojištěnců VZP.

Proč dochází ke změně

Podle vyjádření VZP přikročila pojišťovna k nové podobě průkazu pojištěnce s cílem zpřehlednit údaje na zadní straně kartičky a dát jí modernější podobu. „Když nyní končila pětiletá smlouva s dodavatelem průkazů a na základě veřejné soutěže se uzavírala smlouva nová, byla vhodná doba pro zapracování grafických novinek. Úprava, kdy jedna strana bude výrazně červená, navíc umožní každému na první pohled rozpoznat, že jde o klienta VZP, protože pojišťovna má právě tento odstín jako svoji charakteristickou korporátní barvu,“ přibližuje mluvčí.

Lícová strana průkazu pojištěnce se nezmění. Vzhledem k tomu, že jde o takzvaný Evropský průkaz zdravotního pojištění platný ve všech státech Evropské unie, EHS a Švýcarsku, musí mít její vzhled standardizovanou podobu.

Zelené a žluté průkazy

Kromě klasických modrých „evropských“ kartiček existují ještě dvě další barevné varianty platné jen v ČR. I ty doznávají dílčích změn.

Zelený plastový průkaz dostávají občané zemí mimo Evropskou unii, kteří pracují v České republice. Průkaz platí jen na území ČR a vydává se vždy na jeden rok. Zelená barva zůstává i nadále, mění se jen lehce její odstín, na rubové straně mizí bílá pole a červený znak pojišťovny, jiné je i rozložení textu.

Žluté průkazy pak dostávají lidé, kteří jsou u VZP registrováni jako u české výpomocné pojišťovny (většinou cizinci z jiné země EU). Také ty platí jeden rok a přímo na nich je vyznačena jedna ze tří variant, v jakém rozsahu je jejich držiteli hrazena péče (plná péče / nezbytná péče / nutná a neodkladná péče). V nové podobě se i zde mírně mění odstín žluté barvy, z rubové strany mizí bílá pole a jiné je rozložení textu.

Podrobné informace jsou k dispozici na webové stránce www.vzp.cz/prukazy, ale i na sociálních sítích pojišťovny a v neposlední řadě na všech klientských pracovištích. „Díky tomu by se nemělo stávat, že by klienti s kartičkou v nové grafické podobě měli u lékaře problém s jejím uplatněním,“ uzavírá Vlastimil Sršeň z VZP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).