Hlavní navigace

Výzkum zjistil, proč mají obézní větší sklony k rakovině

13. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Obezita je hned po kouření nejčastější příčinou rakoviny. Proč tomu tak je? Může přemíra cukrů a tuků v naší stravě za nebezpečnou nemoc, nebo je na vině nedostatek pohybu? Anebo je to ještě trochu jinak?

V tomto vážném tématu začneme vtipem: Přijedou novináři do horské vesničky, aby se zeptali místních kmetů na recept dlouhověkosti. Hned na návsi se setkají se starcem, který se vydává na výlet do hor: „Můžeme se vás zeptat, kolik vám je let?“ „Je mi 95.“ „To je tedy úctyhodný věk! Máte nějakou radu pro dlouhověkost?“ „Jím střídmě, hodně sportuji, nekouřím a jsem abstinent.“ „To je úžasné! Znáte tu ještě někoho, kdo by se dožil takového věku?“ „Ano, můj bratr je ještě o dva roky starší!“ „Neuvěřitelné! A kde ho najdeme?“ „Asi bude zase nasávat v místní putyce.“ 

Někdy se zdá, že si smrtelná onemocnění nevybírají a napadají i mladé lidi, kteří žijí poměrně zdravě. Na druhé straně se ten, kdo život prohýřil, dožije vysokého věku. Je tomu opravdu tak? Samozřejmě jde jen o naše pocity, protože zrovna známe někoho ve věku do třiceti let, kdo onemocněl rakovinou, a jsme z toho v šoku. A na druhou stranu jeden letitý kuřák také nic neznamená.

Statistiky mluví jasně

Douhověkost skutečně do určité míry ovlivnit můžeme. Větší šanci na ni má ten, který dodržuje zásady zdravého životního stylu.

rakovinou, která patří společně s kardiovaskulárními nemocemi k nejčastějším příčinám úmrtí, se nejvíce setkáváme až ve věku nad čtyřicet let, přičemž nejčastěji to bývá až ve věku okolo šedesáti let.

Podobně je to i se zmíněným životním stylem. Pokud se podivujeme nad tím, že náš soused, oddaný sportovec a zastánce zdravého životního stylu, onemocněl rakovinou, v počtu pacientů se stejnou diagnózou je spíš výjimkou.

Přestože dodržování zdravého životního stylu nemusí být zárukou dlouhověkosti, příčinou vzniku rakoviny číslo jedna je kouření, hned v závěsu za ním stojí obezita, které se na vrub připisuje až 49 % některých typů rakoviny. Právě na ni se zaměřil výzkum na univerzitě Trinity College v Dublinu, který se snažil zjistit, proč jsou obézní lidé náchylnější k onemocnění rakovinou. Studie byla publikována letos v listopadu ve vědeckém časopise Nature Immunology.

S vámi tloustnou i vaše buňky

Velmi zjednodušeně řečeno výzkum ukázal, jak se buňky v těle bojující proti rakovinným buňkám ucpávají tukem a přestávají pracovat. V důsledku to napomáhá propuknutí zhoubného onemocnění.

Galerie: Jsou morbidně obézní. Jídlo je zabíjí

Jde o buňky ze skupiny T-lymfocytů, které putují krevním řečištěm, dokážou vyhledat a odhalit rakovinné buňky, které v našich tělech každým dnem nově vznikají. S naprostou přesností proti nim vyšlou toxické proteiny a zneškodní je. Proto se jim říká „zabijáci“.

Vědci nyní hledají léky, které by mohly obnovit bojové schopnosti těchto přirozených zabijáckých buněk. Profesorka Lydia Lynchová, která se na výše zmíněném výzkumu podílela, říká: „Pomoci by mohla sloučenina, která dokáže přirozeným zabijáckým buňkám zablokovat vychytávání tuku. Již laboratorní pokusy ukazují, že se jim pak jejich schopnosti rakovinné buňky likvidovat navracejí.“ Vědkyně dodává, že samozřejmě existuje i další způsob, jak „zabijáckým“ buňkám pomoci – zhubnout.

Podívejte se, jak zabijácké buňky útočí na rakovinné 

Jak snížit rizika vzniku rakoviny:

  • udržujte si zdravou váhu po celý život,
  • jezte širokou paletu zdravé stravy, s důrazem na rostlinné zdroje,
  • dopřávejte si pravidelné dávky pohybu,
  • nekuřte,
  • alkohol přijímejte pouze s mírou,
  • chraňte svoji kůži před spálením od slunce.

Česká republika a výskyt obezity

Stačí vyjít do ulic a rozhlédnout se. Obézních lidí přibývá, odborníci označují aktuální situaci v České republice za „epidemii obezity“.  V posledních letech se Češi propracovali na přední místa mezi státy Evropské unie. V dospělé populaci je 52 % obézních, z čehož 35 % spadá do kategorie nadváhy a 17 % do kategorie obezity. Muži jsou na tom hůře než ženy. Nadváhu má téměř 60 % mužské populace a 47 % připadá na ženy.

Trend vzrůstající obezity se již projevil i na nejmladší populaci, kde obezitou trpí již děti předškolního věku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).